Γερμανία: Καθησυχάζει τους Σύριους πρόσφυγες «που έχουν ενσωματωθεί», ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Γερμανία: Καθησυχάζει τους Σύριους πρόσφυγες «που έχουν ενσωματωθεί», ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς
Σύριοι πρόσφυγες στη Γερμανία (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε τους Σύριους πρόσφυγες που έχουν «ενσωματωθεί» ότι παραμένουν «καλοδεχούμενοι» στη χώρα, την ώρα που τα συντηρητικά κόμματα και η ακροδεξιά ζητούν τον επαναπατρισμό τους. Μελέτη δείχνει ότι αν φύγουν θα υπάρξουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

«Αυτός που εργάζεται εδώ, που έχει ενσωματωθεί, είναι καλοδεχούμενος στη Γερμανία, αυτό είναι προφανές», ανέφερε ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, παρατηρώντας ότι «ορισμένες δηλώσεις, τις τελευταίες ημέρες» προκάλεσαν ανησυχία στους Σύριους.

Στη Γερμανία ζουν σήμερα περίπου 1 εκατομμύριο Σύριοι. Οι περισσότεροι κατέφυγαν εκεί μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011 και ιδίως κατά τη μεταναστευτική κρίση του 2015. Ορισμένοι έχουν πάρει τη γερμανική υπηκοότητα, όμως οι υπόλοιποι είναι ευάλωτοι αν ξεκινήσει μια διαδικασία απέλασής τους.

Την Δευτέρα, η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Αυστρία και η Σουηδία, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη λήψη αποφάσεων επί των αιτημάτων χορήγησης ασύλου στους Σύρους, μία ημέρα μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ήδη από την Κυριακή, η υποψήφια καγκελάριος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Άλις Βάιντελ είχε γράψει στην πλατφόρμα Χ: «Δεν δεχόμαστε πλέον κανέναν!».

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν την AfD δεύτερο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 23 Φεβρουαρίου. Ωστόσο και στα Χριστιανοδημοκρατικά, συντηρητικά κόμματα, που αναμένεται ότι θα κερδίσουν τις εκλογές, κάποιες φωνές ζητούν τον επαναπατρισμό των Σύριων που είναι εγκατεστημένοι στη Γερμανία. Μεταξύ αυτών, ο Γενς Σπαν, πρότεινε να «νοικιάσει αεροσκάφη» η κυβέρνηση και να δώσει μπόνους χιλίων ευρώ «σε όσους θέλουν να επιστρέψουν στη Συρία».

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει ότι μια πιθανή επιστροφή των Σύριων στη χώρα τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα νοσοκομεία και σε άλλους τομείς, όπως στις μεταφορές.

Στο μήνυμά του ο Όλαφ Σολτς υπενθύμισε ότι «περίπου 5.000 Σύριοι γιατροί εργάζονται σήμερα σε γερμανικά νοσοκομεία».

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία έπεισε τη Ρωσία και το Ιράν να μην παρέμβουν στη Συρία, υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

Βρετανία: 84.000 αποζημίωση σε ασθενή που εθίστηκε στον τζόγο εξαιτίας παρενέργειας φαρμάκου

Συρία: Στις ρωσικές βάσεις «πακετάρουν» εξοπλισμό, που φαίνεται να αποσύρουν από τη χώρα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter