Ένα ακόμα εκτενές δημοσίευμα αυτή τη φορά από τη γερμανική ιστοσελίδα heise.de βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το «ελληνικό watergate». Πρόκειται για ένα ακόμα ρεπορτάζ του αρθρογράφου Βασίλη Ασβεστόπουλου που έρχεται να προστεθεί σε εκείνα που τις τελευταίες ημέρες κατακεραυνούν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα των παρακολουθήσεων.
«Η ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρεται να παρακολουθούσε πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και φερόμενους βουλευτές της κυβέρνησης. Αλλά ο Μητσοτάκης βλέπει τον εαυτό του ως θύμα σκοτεινών δυνάμεων και επιτίθεται στα ΜΜΕ» ξεκινάει το ρεπορτάζ της γερμανικής ιστοσελίδας με τον συντάκτη να σχολιάζει εκτενώς την επίθεση που έχει εξαπολύσει η ελληνική κυβέρνηση στα διεθνή μέσα και τους ξένους δημοσιογράφους που… τόλμησαν να τα βάλουν μαζί της και να εκφράσουν την ανησυχία τους για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα γύρω από το θέμα των παρακολουθήσεων.
«Στο στόχαστρο του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο διεθνής Τύπος. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση» επισημαίνει το δημοσίευμα της γερμανικής ιστοσελίδας και συνεχίζει σχολιάζοντας πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου «σκόπιμα διαστρεβλώνει τα γεγονότα και είναι σίγουρος ότι τμήματα του ελληνικού Τύπου θα παρουσιάσουν άκριτα τις δηλώσεις του».
Το ρεπορτάζ του heise.de αναφέρεται αρχικά στο δημοσίευμα του Bloomberg στις 26 Αυγούστου που παρουσίαζε το χρονικό των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αλλά και τις «φωνές» που επικρατούν από την Ε.Ε και όχι μόνο για «επιφανειακή διερεύνηση της υπόθεσης». Στη συνέχεια αναφέρεται στα συνεχή δημοσιεύματα του Politico τα οποία κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση αλλά και στην αντίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επιτέθηκε κατά του μέσου κάνοντας λόγο για ανακρίβειες και παραπληροφόρηση.
Παράλληλα, αναφέρεται στο εκτενή δημοσιεύματα του πρακτορείου Reuters και στο άρθρο του Hugo Dixon με τίτλο «Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να ανησυχούμε για την Ελλάδα ξανά κοντά» στο οποίο ο Dixon δεν ασχολείται μόνο με το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά κάνει παράλληλα και έναν απολογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και προειδοποιεί για πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και την διολίσθηση του Μητσοτάκη στον λαϊκισμό.
«Ο Ντίξον είναι μεταξύ των αναλυτών που είχαν μεγάλες ελπίδες από την αρχή όταν ο Μητσοτάκης έγινε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και άρα αρχηγός της αντιπολίτευσης τον Ιανουάριο του 2019» σχολιάζει ο αρθρογράφος της heise.de, Βασίλης Ασβεστόπουλος.
Τέλος, αναφέρεται και στο άρθρο των New York Times με τίτλο «Η σαπίλα στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ορατή στον καθένα» που υπογράφει ο Αμερικανός δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλάπ βραβευμένος με Πούλιτζερ. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οικονόμου είχε προσπαθήσει να υποτιμήσει τον Κλαπ… και να επιβεβαιώσει την εχθρότητά του προς την Ελλάδα για τη συμβολή της στην προσφυγική κρίση» σχολιάζει ο συντάκτης του ρεπορτάζ και συμπληρώνει «το να γράφει κανείς κριτικά για την προσφυγική πολιτική της Ελλάδας αποτελεί εδώ και καιρό “απειλή για την εθνική ασφάλεια” για την κυβέρνηση. Το σχόλιο του Κλαπ στους New York Times, από την άλλη, είναι μόνο ένα από τα πολλά άρθρα που έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα για το θέμα. Ήδη στις 12 Αυγούστου, ο ανταποκριτής τους Jason Horowitz συνέκρινε το σκάνδαλο με το Watergate.»