Γερμανία: Η υπουργός Εξωτερικών ζητά από το Ισραήλ να «λάβει σοβαρά υπ’ όψιν» την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Γερμανία: Η υπουργός Εξωτερικών ζητά από το Ισραήλ να «λάβει σοβαρά υπ’ όψιν» την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης
Annalena Baerbock (AP Photo/Bilal Hussein)

«Πρωτοποριακή» χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που κρίνει παράνομη την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ. Κάλεσε μάλιστα την ισραηλινή κυβέρνηση να την λάβει σοβαρά υπ’ όψιν.

«Ακόμη και αν η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική, η ισραηλινή κυβέρνηση καλό θα ήταν να την λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ στο περιθώριο του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες. «Αυτή είναι η μόνη ασφάλεια για μια ειρηνική συμβίωση Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο μέλλον», πρόσθεσε.

Διαβάστε σχετικά: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε το Ισραήλ για την κατοχή της Παλαιστίνης

Το Διεθνές Δικαστήριο, σε ιστορική γνωμοδότησή του που δόθηκε στην δημοσιότητα την Παρασκευή, κρίνει παράνομη την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και ζητά να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό. Κρίνει ακόμη παράνομους τους εποικισμούς και τις διακρίσεις σε βάρος των Παλαιστινίων. Στο Δικαστήριο υπέβαλαν τα επιχειρήματά τους για το θέμα 52 κράτη – αριθμός ρεκόρ.

Προηγουμένως το κοινοβούλιο του Ισραήλ είχε εκδώσει ψήφισμα κατά της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους, το οποίο το Βερολίνο είχε επικρίνει, επισημαίνοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Το Ισραήλ απομακρύνεται έτσι από την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και απομονώνεται», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διευκρινίζεται ότι η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν σχετίζεται με την προσφυγή της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ για γενοκτονία σε βάρος των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης αναχαίτισαν δεξαμενόπλοιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Ισραηλινό δημοσίευμα: Αεροπλάνα του Ισραήλ που χτύπησαν την Υεμένη είχαν προετοιμαστεί με άσκηση στην Ελλάδα

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναγκάζεται να αλλάξει στρατηγική επειδή η Κάμαλα Χάρις είναι η νέα αντίπαλος – Πού θα συγκρουστούν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter