Ανάμικτες όπως ήταν αναμενόμενο ήταν οι αντιδράσεις στην προγραμματική συμφωνία που ανακοίνωσαν χθες η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Την ίδια ώρα μια νέα δημοσκόπηση έδειξε πως η ακροδεξιά -η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)- περνάει στην πρώτη θέση, με 25% (+3).
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ipsos, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υποχωρεί στο χαμηλότερο δημοσκοπικό επίπεδο των τελευταίων τριών ετών με 24% (-5 από την μέτρηση του Μαρτίου). Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) παραμένει στο 15%, ενώ οι Πράσινοι ακολουθούν με 11 (-1). Η Αριστερά καταγράφει επίσης ρεκόρ δεκαετίας με 11% (+1) και η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) βρίσκεται σταθερά στο όριο του 5%.
Η συμφωνία ωστόσο που τιτλοφορείται «Ευθύνη για την Γερμανία», στην οποία κατέληξαν η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), αποβλέπει σε ένα μεγάλο βαθμό στο να αναχαιτίσει και να απαντήσει στην άνοδο της ακροδεξιάς.
Ο αρχηγός του CDU και κατά πάσα πιθανότητα μελλοντικός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς περιέγραψε χθες την συμφωνία ως «ισχυρό μήνυμα» προς τους πολίτες της Γερμανίας και προς την Ευρώπη, έκανε λόγο για «πολιτικό κέντρο» το οποίο θα λύσει τα προβλήματα, ενώ, απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε «η Γερμανία επέστρεψε στην πορεία της». Η εκλογή του νέου καγκελάριου από την Bundestag αναμένεται στις αρχές Μαΐου.
Μεταναστευτική πολιτική
Σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία, η κυβέρνηση θα αυστηροποιήσει την μεταναστευτική πολιτική, εφαρμόζοντας μεταξύ άλλων «επίθεση επαναπατρισμών», σταδιακή κατάργηση των εθελοντικών προγραμμάτων ενσωμάτωσης από τα κρατίδια, κατάργηση της «πολιτογράφησης τούρμπο» που επέτρεπε την απόκτηση υπηκοότητας ακόμη και εντός τριών ετών, ενώ θα περιορίσει και το πρόγραμμα της οικογενειακής επανένωσης. Οι πρόσφυγες υπό καθεστώς περιορισμένης προστασίας θα μπορούν να φέρουν μέλη της οικογένειάς τους στην Γερμανία μόνο έπειτα από δύο χρόνια μετά τη δική τους άφιξη. Σταδιακά επίσης θα καταργηθεί η καταβολή μετρητών στους πρόσφυγες, στους οποίους θα παρέχονται μόνο προπληρωμένες κάρτες για την αγορά συγκεκριμένων ειδών. Στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι επιπλέον ο περιορισμός στο μισό των αφίξεων από την «βαλκανική οδό», από 50.000 σε 25.000 ετησίως. Οι μελλοντικοί εταίροι συμφώνησαν ακόμη ότι δεν θα επιβληθεί όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, εγκαταλείποντας την σχετική εισήγηση των Σοσιαλδημοκρατών.
Οικονομική πολιτική & Ανεργία
Στην οικονομία, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις εταιρίες θα μειωθεί σταδιακά κατά μία μονάδα, ξεκινώντας από το 2028. Χωρίς μεταβολή παραμένει σε ισχύ η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ ο φόρος ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί «στο ελάχιστο ευρωπαϊκό» επίπεδο. Μείωση θα γίνει και στους φόρους για τα μικρομεσαία εισοδήματα και θα καταργηθεί το «επίδομα του πολίτη», το οποίο θα αντικατασταθεί από μια «βασική ασφάλεια για όσους αναζητούν εργασία». Στο ίδιο πνεύμα, οι άνεργοι θα πρέπει να αναζητούν ενεργά εργασία και, σε αντίθετη περίπτωση, θα χάνουν τα προνοιακά οφέλη τους.
Εξωτερική πολιτική
Στην εξωτερική πολιτική, για πρώτη φορά δηλώνεται ευθέως ότι η γερμανική διπλωματία πρέπει να υπηρετεί τα γερμανικά εθνικά και οικονομικά συμφέροντα. «Η πολιτική μας για την αναπτυξιακή συνεργασία καθοδηγείται τόσο από αξίες όσο και από συμφέροντα. Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα συμβαδίζουν με τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής ασφάλειας και της οικονομικής πολιτικής μας», αναφέρεται στο κείμενο, όπου δεν υπάρχει πλέον σημείωση για την «φεμινιστική εξωτερική πολιτική» που είχε επιβάλει στην συμφωνία της απερχόμενης κυβέρνησης η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.
Οι αντιδράσεις κομμάτων και φορέων
Η αρχηγός των Πρασίνων Φραντσίσκα Μπράτνερ έκανε λόγο για «μεγάλη απογοήτευση», τονίζοντας ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε είναι «ηρεμιστικό χάπι, την στιγμή που η Ευρώπη χρειάζεται τονωτική ένεση». Είναι θλιβερό να βλέπει κανείς ότι ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς δεν έχει τίποτα από τον Κόνραντ Αντενάουερ και καθόλου θάρρος, πρόσθεσε η κυρία Μπράντνερ, η οποία μίλησε ακόμη για έλλειψη πολιτικής για τους νέους, αλλά και για απουσία πρόβλεψης χρηματοδότησης για κάθε απόφαση.
Ως «κείμενο συνθηκολόγησης» του Φρίντριχ Μερτς περιέγραψε το κυβερνητικό πρόγραμμα η αρχηγός της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βάιντελ, υποστηρίζοντας ότι ο αρχηγός του CDU «παραδόθηκε στο SPD» και «δεν τήρησε καμία προεκλογική του υπόσχεση», ενώ η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει τις σημαντικές προκλήσεις της χώρας.
Από την Αριστερά, η αρχηγός Ινές Σβέρντνερ χαρακτήρισε την προγραμματική συμφωνία αποτέλεσμα «άγνοιας και απελπισίας, χωρίς φαντασία ή κοινωνική πυξίδα» και εκτίμησε ότι αυτή η πολιτική θα ανοίξει τον δρόμο για την ακροδεξιά.
Η αρχηγός της Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) προέβλεψε «ύφεση Μερτς» («Merzession») και σχολίασε ότι η συμφωνία των κομμάτων δεν δίνει απαντήσεις στην οικονομική κρίση.
Από την πλευρά της οικονομίας, η Ένωση Γερμανικών Οικοδομικών Επιχειρήσεων εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ίδρυση υπουργείων Συγκοινωνιών και Δόμησης, εκτιμώντας ότι η ισχυροποίηση των δύο τομέων σε πολιτικό επίπεδο θα ωφελήσει τον κλάδο. Η Ένωση Οικογενειακών Επιχειρήσεων από την πλευρά της αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι οι αποφάσεις παραπέμπουν σε μοντέλο «συνέχεια ως έχει» και εκτιμά ότι δεν υλοποιείται η προαναγγελθείσα «οικονομική καμπή». Η Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων επαινεί τους μελλοντικούς οικονομικούς εταίρους θεωρώντας ότι «δίνουν ώθηση» στις νέες εταιρίες με τις αποφάσεις τους, ενώ ο επικεφαλής της Ένωσης Επιχειρήσεων Πληροφορικής Bitkom, Ραλφ Βίντερκρεστ, στάθηκε στην ίδρυση υπουργείου για την Ψηφιακή Μετάβαση και τον Εκσυγχρονισμό του Κράτους, μιλώντας για «ορόσημο» και «μήνυμα αλλαγής» από τη νέα κυβέρνηση. Η Κεντρική Ένωση Γερμανικών Βιοτεχνιών βλέπει την συμφωνία ως «αποτελεσματικό φάρμακο, αλλά πικρό χάπι». «Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν, αλλά το εάν αυτό τελικά θα οδηγήσει σε πραγματική οικονομική ανάκαμψη, μένει να φανεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιεργκ Ντίτριχ.
Η επικεφαλής των «σοφών» της γερμανικής οικονομίας Μόνικα Σνίτσερ χαιρέτισε την ταχεία επίτευξη συμφωνίας, χαρακτηρίζοντάς την «σωστή και σημαντική ενόψει των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων». Η κυρία Σνίτσερ επαίνεσε τις πρωτοβουλίες για μείωση της γραφειοκρατίας και μεγαλύτερη ευελιξία της αγοράς εργασίας, σημείωσε ωστόσο ότι λείπει «η επειγόντως αναγκαία συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση προκειμένου να διατηρηθεί το σύστημα οικονομικά βιώσιμο». Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για την Γερμανία Ρόμπιν Βίνκλερ επαίνεσε επίσης την ταχύτητα επίτευξης συμφωνίας, σχολίασε όμως ότι λείπουν βασικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και στο συνταξιοδοτικό. «Οι συμφωνημένες επενδύσεις στις υποδομές πρέπει να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα προκειμένου να μετριαστεί το επικείμενο εμπορικό σοκ και να αποτραπεί η τρίτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης», ανέφερε ακόμη ο κ. Βίνκλερ.
Πρώτο κόμμα η AfD σε νέα δημοσκόπηση
Λίγο πριν από τον σχηματισμό της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι (CDU/CSU, SPD) εξακολουθούν να χάνουν την υποστήριξη των πολιτών, ενώ, αντιθέτως, ενισχύεται η ακροδεξιά, η οποία μάλιστα παίρνει και το προβάδισμα.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ipsos, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υποχωρεί στο χαμηλότερο δημοσκοπικό επίπεδο των τελευταίων τριών ετών με 24% (-5 από την μέτρηση του Μαρτίου), με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να περνάει στην πρώτη θέση, με 25% (+3). Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) παραμένει στο 15%, ενώ οι Πράσινοι ακολουθούν με 11 (-1). Η Αριστερά καταγράφει επίσης ρεκόρ δεκαετίας με 11% (+1) και η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) βρίσκεται σταθερά στο όριο του 5%.
Διαβάστε επίσης:
Bloomberg: Οι πιέσεις από συμμάχους για τους δασμούς Τραμπ και το παρασκήνιο της «ανακωχής»
Aνάσα στις αγορές μετά την «ανακωχή» Τραμπ – Τα αντίποινα Κίνας και ΕΕ στους δασμούς των ΗΠΑ
Η ΕΕ στο δρόμο των ΗΠΑ: Ανοίγει μέτωπο κατά της Κίνας (Video)
ΗΠΑ: Ο Τραμπ παγώνει για 90 ημέρες τους δασμούς και τους αυξάνει 125% για την Κίνα