Νομοσχέδιο που επιταχύνει την διαδικασία πολιτογράφησης και επεκτείνει την δυνατότητα κατοχής διπλής υπηκοότητας, ενέκρινε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο στοχεύει στην αντιμετώπιση της σοβαρής έλλειψης εργατικού δυναμικού με την οποία είναι αντιμέτωπη η Γερμανία, την ώρα μάλιστα που η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε καθοδική πορεία.
Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Μπούντεσταγκ και μεταξύ άλλων προβλέπει πως θα είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για χορήγηση γερμανικής υπηκοότητας έπειτα από πέντε χρόνια διαμονής στη χώρα, αντί για οκτώ που είναι μέχρι σήμερα. Η χορήγηση πολλαπλής υπηκοότητας γίνεται επίσης πιο εύκολη για περισσότερους πολίτες.
Όπως ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις της η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ: «Θέλουμε οι άνθρωποι που είναι μέρος της κοινωνίας μας για μεγάλο χρονικό διάστημα να μπορούν να συμμετέχουν στη δημοκρατική οργάνωση της χώρας μας».
Η νομοθεσία αποκλείει ρητά την πολιτογράφηση για άτομα που έχουν διαπράξει εγκλήματα για αντισημιτικούς ή ρατσιστικούς λόγους. Αντίθετα οι μη Γερμανοί υπήκοοι που έχουν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στο σχολείο ή στην εργασία, μιλούν πολύ καλά τη γερμανική γλώσσα ή έχουν κάνει εθελοντική εργασία, θα έχουν την δυνατότητα πολιτογράφησης ακόμα πιο γρήγορα, καθώς αυτή θα είναι δυνατή έπειτα από τρία χρόνια παραμονής στη χώρα. Ωστόσο, οι υποψήφιοι για γερμανική υπηκοότητα θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι δεν εξαρτώνται από κρατικά βοηθήματα (με ορισμένες εξαιρέσεις). Όπως ανέφερε ο υπουργός ΟΙκονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ: «Αντιμέτωποι με την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, χρειαζόμαστε έξυπνους και ενεργητικούς ανθρώπους που θέλουν να μείνουν μόνιμα εδώ…». Στο ίδιο μήκος κύματος η Φέιζερ χαρακτήρισε κλειδί για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Γερμανίας το εν λόγω σχέδιο νόμου.
Μεταξύ όσων θα επωφεληθούν από την απόκτηση διπλής υπηκοότητας, είναι τα μέλη της μεγάλης τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία, η οποία αριθμεί περίπου 1,5 εκατομμύριο υπηκόους. Αυτό το προνόμιο αφορούσε μέχρι και σήμερα πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελβετίας, όμως τώρα θα μπορούν να το έχουν και πολίτες και άλλων χωρών.
Η νομοθεσία θα εφαρμοστεί στην καλύτερη περίπτωση από τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, περίπου το 14% των ανθρώπων που ζουν στη Γερμανία δεν έχουν γερμανικό διαβατήριο, συνολικά πάνω από 12 εκατομμύρια άτομα. Σε αυτά περιλαμβάνονται περίπου 5,3 εκατομμύρια που ζουν στη χώρα τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια.
Η αναθεώρηση του νόμου περί ιθαγένειας ήταν μέρος των σχεδίων που εξήγγειλε η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, που ανήλθε στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2021 έπειτα από περισσότερες από 16 κυβερνήσεις υπό τους Συντηρητικούς.
Ωστόσο, ο νόμος δεν τυγχάνει κοινής αποδοχής και στήριξης και από την αντιπολίτευση. Η συντηρητική αντιπολίτευση εξέφρασε τον σκεπτικισμό της από την αρχή της σύνταξης της νομοθεσίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε δηλώσεις του, ο συντηρητικός βουλευτής Αλεξάντερ Θρομ από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) χαρακτήρισε τον νόμο «απερίσκεπτο» και την περίοδο των 3-5 ετών για την χορήγηση γερμανικής υπηκοότητας «απλά πολύ μικρή». Ο Θορμ είπε ότι η απόφαση θα στείλει «λανθασμένο μήνυμα σε μια στιγμή που τα προβλήματα ένταξης στη χώρα μας χειροτερεύουν και η παράνομη μετανάστευση έχει ξεφύγει εντελώς».