Γερμανία: Γιατί η Βάγκενκνεχτ τρομάζει Αριστερά και Ακροδεξιά

Γερμανία: Γιατί η Βάγκενκνεχτ τρομάζει Αριστερά και Ακροδεξιά

Η φονική επίθεση στο Ζόλινγκεν στη Γερμανία βυθίζει σε ξενοφοβικό παροξυσμό τα πολιτικά κόμματα από το ακροδεξιό AfD έως την… αριστεροξενοφοβική συμμαχία BSW

Σε πηχτό ξενοφοβικό σκοτάδι και πολιτικό ανταγωνισμό για τα πιο ακραία μέτρα κατά των μεταναστών και των προσφύγων βύθισε τη γερμανική πολιτική ζωή η επίθεση στο Ζόλινγκεν –την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος– με τρεις νεκρούς, που ήρθε μόλις μία εβδομάδα πριν από τις σημερινές εκλογικές αναμετρήσεις σε Σαξονία και Θουριγγία, κρατίδια που ανήκαν έως το 1990 στην Ανατολική Γερμανία.

Η ιστορική στιγμή κατά την οποία σημειώθηκε η επίθεση δεν θα μπορούσε να είναι πιο κρίσιμη για τη Γερμανία αλλά και για την κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία ηγείται ο Ολαφ Σολτς, αφού οι μετρήσεις καταγράφουν μια συνολική αντεπίθεση της ακροδεξιάς που οργανωμένα, μεθοδικά και σταθερά κερδίζει έδαφος στην… παραπαίουσα μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις για τις σημερινές αναμετρήσεις, δύο ευρήματα προκαλούν σοκ στη γερμανική πολιτική και την κοινωνία. Το πρώτο είναι ότι το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναμενόταν να έρθει πρώτο και στις δύο κάλπες. Και το δεύτερο είναι ότι μετεκλογικά –εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις– ο βασικός αντίπαλος του AfD, που είναι η δεξιά – κεντροδεξιά Ενωση Χριστιανοδημοκρατών–Χ ρ ι σ τι αν ο κ οι ν ων ιστών( C D U/ C S U ), για να αποτρέψει να αναλάβει το AfD τη διακυβέρνηση στα κρατίδια θα πρέπει να συνεργαστεί με το επίσης «ήπια ξενοφοβικό» αριστερό κόμμα Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ – Λογική και Δικαιοσύνη (BSW – Vernunft und Gerechtigkeit). Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ, πρώην στέλεχος της Αριστεράς (Die Linke), με βάση τα ποσοστά που αναμένεται να συγκεντρώσει σε αυτές τις αναμετρήσεις αναλαμβάνει εκ των πραγμάτων ρόλο ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων, αφού τα κόμματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού ουσιαστικά έχουν καταρρεύσει και εμφανίζονταν να μπαίνουν οριακά στη Βουλή (όριο 5%).

Συγκεκριμένα όσον αφορά τις μετρήσεις στη Σαξονία, το AfD συγκεντρώνει 32% στην πρόθεση ψήφου, με αποτέλεσμα να προηγείται των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) που βρίσκονται στο 30%. Η Βάγκενκνεχτ (BSW) φτάνει το 15%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και οι Πράσινοι (Bündnis 90/Die Grünen) βρίσκονται στο 6% και 5% αντίστοιχα. Η Αριστερά με 4% θα μπορούσε να μείνει εκτός του κοινοβουλίου του κρατιδίου.

Στη Θουριγγία το AfD επίσης εμφανίζεται σύμφωνα με τις μετρήσεις να παίρνει 30% της ψήφου, όμως το CDU μένει αρκετά πίσω με 21%. Αντίθετα, το BSW αναμένεται να συγκεντρώσει το 20% της ψήφου, η Αριστερά το 14% και το SPD μόλις 6%. Οσον αφορά τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP), εμφανίζονταν να συγκεντρώνουν μόλις 3% έκαστος.

Διαγωνισμός απανθρωπιάς

Σε αυτό το πλαίσιο, καθώς τα κόμματα με σκληρές θέσεις κατά της μετανάστευσης και των προσφύγων φαίνεται να κερδίζουν τους ψηφοφόρους στα πρώην ανατολικογερμανικά κρατίδια με αιχμή τη φονική επίθεση στο Ζόλινγκεν που έδωσε το έναυσμα για έναν ανταγωνισμό απανθρωπιάς μεταξύ των κομμάτων, μπαίνει και ο Σολτς στο παιχνίδι του νόμου και της τάξης, συμπαρασύροντας και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο καγκελάριος της Γερμανίας συναντήθηκε για το θέμα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης CDU/CSU Φρίντριχ Μερτς προκειμένου να συζητήσουν τρόπους αλλαγής της μεταναστευτικής πολιτικής, την αύξηση των απελάσεων αλλά και την αυστηροποίηση των μέτρων κατά της οπλοκατοχής. Ο Μερτς, ο οποίος θεωρείται βασικός αντίπαλος του Σολτς στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2025, επιμένει ότι χρειάζεται «στροφή» στην «αφελή» μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας.

Σε προεκλογική συγκέντρωση στη Δρέσδη, πρωτεύουσα της Σαξονίας, παρουσίασε στην κυβέρνηση έναν κατάλογο αιτημάτων, μεταξύ των οποίων τη διακοπή της εισόδου στη Γερμανία αιτούντων άσυλο από τη Συρία και το Αφγανιστάν, και δήλωσε ότι η –παραδοσιακά Δεξιά– συμμαχία των CDU/CSU είναι «έτοιμη» να συμφωνήσει από κοινού σ’ αυτό που αποκάλεσε «λογικούς νόμους» σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς δεν μπορέσουν να βρουν επαρκή πλειοψηφία για μεταρρυθμίσεις στον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο αστάθμητος παράγοντας

Παρά τη «βουτιά» της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς στον βούρκο της ακροδεξιάς ρητορικής προς άγρα ψήφων, οι μάχες σε Σαξονία και Θουριγγία, όπου προφανώς το μεταναστευτικό θα παίξει κεντρικό ρόλο, αναδεικνύουν άλλο ένα πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ίδιες αυτές πολιτικές δυνάμεις αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση: το πρόβλημα της Ζάρα Βάγκενκνεχτ. Κι αυτό γιατί παρά την προσπάθεια που γίνεται τόσο από την Αριστερά όσο και από τα παραδοσιακά κόμματα να ταυτίσουν το κόμμα της Βάγκενκνεχτ με την ακροδεξιά όσον αφορά την πολιτική απέναντι στους μετανάστες, το BSW με βάση τα στοιχεία εμφανίζεται να έχει αυξανόμενη απήχηση στα κρατίδια και στους πληθυσμούς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Τα κεντρώα κόμματα και ΜΜΕ την κατηγορούν για αριστερό λαϊκισμό που συνδυάζει την αριστερή οικονομία με τον α ντι μεταναστευτικό ε θ νικ ο συντηρητισμό.

Η Βάγκενκνεχτ οριακά κατηγορείται ότι είναι ενεργούμενο του Κρεμλίνου, επειδή ζητάει τον τερματισμό της οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας, την άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας και την επανέναρξη των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία. Παράλληλα καταγγέλλει σταθερά το ΝΑΤΟ για την κατάσταση στην Ουκρανία. Η Βάγκενκνεχτ με βάση τις μετρήσεις έχει καταφέρει να αποσπάσει ψηφοφόρους τόσο από την ακροδεξιά όσο και από όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Η πορεία μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025 θα έχει ενδιαφέρον.

Διαβάστε επίσης 

Πατάει το κουμπί ο Πολάκης – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

Καιρός – Meteo: Σφοδρές καταιγίδες σε Σποράδες, Πελοπόννησο και Εύβοια Έπεσαν σχεδόν 54.000 κεραυνοί

Γεωργιάδης από Λήμνο: Επιτέθηκε στους κατοίκους – «Εγώ είμαι κανονικός εργαζόμενος, λέτε ψέματα» (Video)

Παρά το αφήγημα Μητσοτάκη, στην Ευρώπη ο πληθωρισμός πέφτει ενώ στην Ελλάδα ανεβαίνει

Βόλος: Αγώνας δρόμου για να απομακρυνθούν τα νεκρά ψάρια – Οικολογική υγειονομική βόμβα (Videos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter