Τα μέλη του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) τάχθηκαν χθες Κυριακή υπέρ του να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμά του φρασεολογία που αναφέρεται στην αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το «Dexit», εάν δεν προωθηθούν εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις στις Βρυξέλλες στο εγγύς μέλλον.
Η πρόταση προέβλεπε το προεκλογικό πρόγραμμα της AfD ενόψει των ευρωεκλογών να αναφέρει ότι, στην περίπτωση που οι μεταρρυθμίσεις που εισηγείται το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα δεν υιοθετηθούν «σε εύλογο χρονικό διάστημα», τότε θα θεωρήσει απαραίτητη την αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ — ή αλλιώς τη «συντεταγμένη διάλυση» της ΕΕ. Στη θέση της, το κείμενο προτείνει να δημιουργηθεί ένας νέος, διαφορετικός μηχανισμός διακρατικής συνεργασίας, επικεντρωμένος στα συμφέροντα και στις οικονομίες της Ευρώπης.
Η AfD είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Μπούντεσταγκ, τη γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή. Όλα τα άλλα κόμματα που έχουν μπει στο κοινοβούλιο πάντως έχουν δεσμευτεί πως δεν θα συνεργαστούν μαζί της, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσε να εφαρμόσει τις προτάσεις της μόνο στην περίπτωση που καταλάμβανε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και σχημάτιζε μελλοντικά κυβέρνηση.
Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, συμπρόεδρος της AfD, προειδοποίησε τα μέλη του κόμματός του εναντίον της απαίτησης να οριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ.
«Θεωρώ ότι δεν είναι σοφό να πάμε στις εκλογές με μια μαξιμαλιστική διεκδίκηση», είπε στους συνέδρους στη Ρίζα (Σαξονία, ανατολικά).
Αν το Brexit προκαλέσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αναταράξεις στην Ευρώπη και στη Γερμανία, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το κόμμα στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, εξήγησε.
Οι 500 αντιπρόσωποι στο συνέδριο της AfD, που ολοκληρώνεται σήμερα, προετοιμάζουν το πρόγραμμα του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Αναμένεται επίσης να προχωρήσουν στην επιλογή των υποψήφιων και να διαμορφώσουν τις θέσεις του ακροδεξιού κόμματος για θέματα-κλειδιά.
Η επιτροπή της AfD που καταρτίζει το πρόγραμμα είχε προτείνει να οριστεί πως το κόμμα θα απαιτήσει το Ντέξιτ αν δεν εφαρμοστούν οι προτάσεις του μέσα σε πέντε χρόνια. Αλλά από το κείμενο που εγκρίθηκε τελικά αφαιρέθηκε η αναφορά στο χρονοδιάγραμμα.
Το θέμα αποτελεί ταμπού στη Γερμανία. Αυτή είναι η πρώτη φορά στη γερμανική μεταπολεμική ιστορία που ένα κοινοβουλευτικό κόμμα θέτει υπό αμφισβήτηση την συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 51% των Γερμανών ανέφερε σε πρόσφατη δημοσκόπηση ότι «μάλλον εμπιστεύεται» την ΕΕ, ποσοστό κατά εννέα μονάδες υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ