Την προηγούμενη Παρασκευή στη Γερμανία αποκαλύφθηκαν μηνύματα που έστελναν μέλη του ακροδεξιού AfD μεταξύ τους, στα οποία καλούσαν σε ξεσηκωμό μετά από μια ενδεχόμενη νίκη της ακροδεξιάς σε Αυστρία, Γαλλία ή Ιταλία. «Πρέπει να περιμένουμε μέχρι το παλαιό καθεστώς να περιέλθει σε οικονομικό τέλμα», γράφουν οι ακροδεξιοί ρατσιστές το 2019 σε ομάδα τσατ της εφαρμογής WhatsApp, αποκλειστικά για μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. «Η σπίθα θα έρθει κάποια στιγμή από Γαλλία, Ιταλία ή Αυστρία. Τότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ανελέητη μάχη».
Φυσικά, τα μηνύματα αυτά δεν προορίζονταν για τα μάτια του γενικού κοινού. Στη δημοσιότητα τα έφεραν δημοσιογράφοι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης NDR και WDR. Περίπου 40.000 μηνύματα που ανταλλάχθηκαν την περίοδο 2017-2021 ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, αποκαλύπτοντας τι λένε οι ακροδεξιοί βουλευτές μεταξύ τους όταν νομίζουν ότι δεν τους ακούει κανείς.
«Πρέπει να πεθάνει στη φυλακή»
Όπως γίνεται κατανοητό, οι προσβολές για τους πολιτικούς τους αντιπάλους είναι πολύ δημοφιλείς στις αναρτήσεις τους. Ακόμα και η Άνγκελα Μέρκελ δεν ξεφεύγει από τα δηλητηριώδη βέλη τους: «Μια χαφιές στο κεφάλι μας!», λέει κάποιος βουλευτής, συμπληρώνοντας ότι η πρώην καγκελάριος είναι «προδότης του λαού που πρέπει να πεθάνει στη φυλακή», αφού «δικαστεί για τα εγκλήματά της από μια δεύτερη Νυρεμβέργη».
Από τις ομοφοβικές χυδαιότητες των ακροδεξιών βουλευτών δε γλύτωσε ούτε ο ανοιχτά gay και παντρεμένος με άνδρα πρώην υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, για τον οποίον γράψανε τη μέρα που κυκλοφόρησε το όνομά του ως αντικαταστάτη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο υπουργείο Άμυνας, ότι «τώρα με τον Σπαν στο τιμόνι, ο ομοσπονδιακός στρατός θα επιστρέψει στα οπισθογεμή τουφέκια»…
Ωστόσο, η αποκάλυψη αυτή δίνει και μια πιο καθαρή εικόνα και για την εσωτερική διαμάχη που εκτυλίσσεται στο ακροδεξιό κόμμα. Το Νοέμβριο του 2019, ένας βουλευτής εκφράζει την ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή της ακραίας τάσης μέσα στο κόμμα: «πρέπει να διαλέξουμε ποια θα είναι η γραμμή μας: θέλουμε ένα εθνικο-σοσιαλιστικό κόμμα ή ένα φιλελεύθερο-συντηρητικό;». Ένας άλλος γράφει μετά από έξι μήνες: «Πρέπει να αναρωτηθούμε αν θέλουμε δηλωμένους Ναζιστές στο κόμμα, ακόμα και στην ηγεσία», συμπληρώνοντας: «Εγώ, δεν θέλω».
«Πρέπει να ξέρεις να σιωπάς»
Στις αρχές του 2020, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος αποφάσισε να θέσει «υπό επιτήρηση» το σημερινό «Der Flügel» («η πτέρυγα»), με επικεφαλής τον υπερ-ριζοσπαστικό Μπγερν Χέκε. «Δεν με εκπλήσσει», γράφει μια βουλευτίνα. «Γιατί;», ρωτά ένας υποστηρικτής του Χέκε. «Μερικές φορές πρέπει να ξέρεις πώς να σιωπάς. Είναι τόσο περίπλοκο να σταματήσουμε να μιλάμε για το Τρίτο Ράιχ;», απαντά εκείνη.
Πτώση της δημοφιλίας
Έχοντας γίνει η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης στη Bundestag μετά τις εκλογές του 2017 (12,6% των ψήφων), το AfD συνέχισε να χάνει δυνάμεις κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας. «Είναι αυτό το ακατάστατο μαγαζί που θέλει να σώσει τη Γερμανία;», εκφράζει την ανησυχία του ένας βουλευτής, τον Μάιο του 2019. «Σιγά σιγά το κόμμα που ιδρύσαμε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας διαλύεται», γράφει άλλος, τρεις μήνες μετά. «Ποιες είναι οι ιδέες μας; Ποια είναι η στρατηγική μας; Όταν κάνεις την ερώτηση, σε αποκαλούν εγκληματία», γράφει ένας τρίτος, τον Απρίλιο του 2020.
Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2021, το AfD κέρδισε το 10,3% των ψήφων (2,3 μονάδες λιγότερο από το 2017). Η ομάδα του στην Bundestag έχει πλέον 83 εκλεγμένα μέλη. Σε περιφερειακό επίπεδο επίσης, το ακροδεξιό κόμμα βρίσκεται σε πτώση: στις 27 Μαρτίου κέρδισε 5,7% στο Σάαρλαντ (–0,5 μονάδες). Στις 8 Μαΐου κέρδισε μόνο 4,4% στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν (-1,5%), που είναι κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για να παραμείνει εκπροσωπούμενο στο περιφερειακό κοινοβούλιο. Επίσης, στις 15 Μαΐου, κέρδισε μόνο το 5,4% των ψήφων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, πτώση 2 μονάδων σε σύγκριση με τις εκλογές του 2017.