Γερμανία: «Ανυπάκουα» κρατίδια χαλαρώνουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Γερμανία: «Ανυπάκουα» κρατίδια χαλαρώνουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Καγκελαρίας και κρατιδίων όσο κάποιες από τις τοπικές κυβερνήσεις επιμένουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων τους για χαλάρωση των περιορισμών, παρά την προειδοποίηση της ίδιας της Καγκελαρίου, η οποία απείλησε ακόμη και με επιβολή ενιαίων μέτρων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, επικαλούμενη το Σύνταγμα και τον όρκο της.

Πρώτο το κρατίδιο του Ζάαρ, με Πρωθυπουργό τον Τομπίας Χανς, ο οποίος μάλιστα ανήκει στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και την προηγούμενη εβδομάδα δέχθηκε προσωπική παρατήρηση από την ‘Αγγελα Μέρκελ. «Δεν είναι τώρα η ώρα να συζητούμε τέτοια πράγματα», είχε δηλώσει η Καγκελάριος, στο πλαίσιο τηλεοπτικής της συνέντευξης, αναφερόμενη στο «πιλοτικό σχέδιο» της κρατιδιακής κυβέρνησης για περιορισμένο άνοιγμα με την προϋπόθεση αρνητικού τεστ για κορονοϊό. Αν η κατάσταση συνεχιστεί, είχε δηλώσει, «δεν θα παραμείνω παρατηρητής – αυτό είναι ο όρκος του αξιώματός μου και η υποχρέωσή μου», είχε πει χαρακτηριστικά.

Αγνοώντας την προειδοποίηση, αλλά και τους αριθμούς των κρουσμάτων που αυξάνονται στην περιοχή, το Ζάαρλαντ άνοιξε σήμερα τους υπαίθριους χώρους εστίασης για παρέες έως και πέντε ατόμων από δύο διαφορετικά νοικοκυριά με κρατήσεις και καταχώρηση των στοιχείων τους. Εάν στην παρέα βρίσκονται περισσότερα άτομα, θα πρέπει όλα να διαθέτουν αρνητικό τεστ της ίδιας ημέρας. Σήμερα άνοιξαν ακόμη τα γυμναστήρια, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι με την προϋπόθεση του τεστ, ενώ επιτρέπεται και πάλι η ομαδική άθληση σε ανοιχτούς χώρους. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, μετά τις 18 Απριλίου θα μπορεί ενδεχομένως να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση και να ανοίξουν και τα σχολεία – με την υποχρέωση της διενέργειας δύο τεστ την εβδομάδα.

Στο κρατίδιο πάντως ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών ανέβηκε τις τελευταίες εβδομάδες από το 66 στο 91,3. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο δείκτης βρίσκεται σήμερα στο 123, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι λόγω των ημερών του Πάσχα, τα στοιχεία μπορεί να μην είναι ακριβή.

«Έπειτα από έναν χρόνο πανδημίας, πρέπει να σκεφτόμαστε κάτι περισσότερο από κλεισίματα και περιορισμούς», δήλωσε ο κ. Χανς υπερασπιζόμενος το εγχείρημά του, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για «πείραμα», καθώς ο δείκτης κρουσμάτων βρίσκεται ακόμη κάτω από το όριο των 100. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι εφόσον διαπιστωθεί αύξηση, θα εφαρμόσει το «φρένο έκτακτης ανάγκης», όπως έχει συμφωνηθεί και η περιοχή θα επιστρέψει σε lockdown.

Ανάλογα σχέδια για χαλάρωση των περιορισμών ετοιμάζουν οι κυβερνήσεις και στην Σαξονία και στην Σαξονία – ‘Ανχαλτ, με άνοιγμα ζωολογικών και βοτανικών κήπων, μουσείων, καταστημάτων λιανικής και χονδρικής πώλησης, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής και διενέργεια υποχρεωτικών τεστ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πάντως δεν βλέπει με καλό μάτι τα σχέδια χαλάρωσης, ενώ φέρεται να ετοιμάζεται για την επιβολή ενός αυστηρού lockdown σε ολόκληρη τη χώρα. Χθες ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και αρχηγός του CDU ‘Αρμιν Λάσετ εισηγήθηκε «σύντομο και αυστηρό lockdown» παντού, ακόμη και σε περιοχές με μικρή επιδημιολογική επιβάρυνση, ως «γέφυρα» μέχρις ότου πέσουν οι αριθμοί των κρουσμάτων και επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών στη χώρα. Ζήτησε μάλιστα να συγκληθεί για αυτό επισπευσμένα η διάσκεψη των Πρωθυπουργών των κρατιδίων με την Καγκελάριο – αυτή τη φορά με φυσική παρουσία. Η Καγκελαρία από την πλευρά της αντέδρασε ιδιαίτερα επιφυλακτικά στην πρόταση, επισημαίνοντας ότι «η ομοσπονδία είναι πάντα πρόθυμη για από κοινού διαβουλεύσεις, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα είναι καλά προετοιμασμένες». Υπέρ της πρότασης του κ. Λάσετ τάχθηκε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Ραλφ Μπρινκχάους, τονίζοντας ότι «μέχρι η ανοσοποίηση του πληθυσμού να είναι επαρκής, θα πρέπει να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών και να μειώσουμε τα κρούσματα με ένα σαφώς προσδιορισμένο χρονικά lockdown» και ότι «χρειαζόμαστε μια απόφαση σύντομα». Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ, σημειώνοντας ότι «αμφιβάλλει σοβαρά» εάν ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί. «Τέτοιες προτάσεις συνεισφέρουν μόνο στην ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε. Ειδική αναφορά στην διαχείριση της πανδημίας στο κρατίδιο του κ. Λάσετ, την Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, έκανε ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, επισημαίνοντας ότι στο κρατίδιο δεν έχει επιβληθεί το «φρένο έκτακτης ανάγκης», παρά την άνοδο του δείκτη κρουσμάτων πάνω από το 100.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter