Γερμανία: Αντιρωσική υστερία από το CDU με το μνημείο του Ερνστ Τέλμαν

Γερμανία: Αντιρωσική υστερία από το CDU με το μνημείο του Ερνστ Τέλμαν

Ευκαιρία για να εκτονώσουν την αντικομουνιστική και αντιρωσική τους υστερία βρήκαν στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η τοπική οργάνωση του CDU του δήμου Πάνκοβ στο Βερολίνο πρότεινε την Τετάρτη να λιωθεί το μνημείο του Ερνστ Τέλμαν στο προάστιο Πρέντσλαουερ, και τα έσοδα από την πώληση των υλικών να πάνε υπέρ Ουκρανίας.

Το ογκώδες μνημείο ύψος 15 μέτρων απαθανατίζει τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας έγινε στόχος των συντηρητικών πολιτικών εξ αιτίας του πολέμου στη Γερμανία. Η επιχειρηματολογία για αυτό το γεγονός είναι ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν έχει ξεπεράσει την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και θέλει να αναβιώσει την πάλαι ποτέ υπερδύναμη.

Παράλογη λογική

Τεχνηέντως οι συντηρητικοί πολιτικοί παραλείπουν το γεγονός ότι ο Τέλμαν άφησε την τελευταία του πνοή στο κολαστήριο του Μπούχενβαλντ. Επίσης, δεν εξηγούν τι σχέση έχει ο αγώνας του Τέλμαν ενάντια στη σοσιαλδημοκρατία –την οποία θεωρούσε τον κύριο εχθρό και αποκαλούσε ‘σοσιαλ-φασίστες’, παρά τον κίνδυνο του ναζισμού- με τον πόλεμο του Πούτιν. Αντίθετα, αναφέρονται επί μακρόν στην αντιδημοκρατική νοοτροπία του Τέλμαν. Να σημειωθεί ότι επί των ημερών του, το ΚΚΓ είχε δημιουργήσει την στρατιωτική ομάδα «Αντιφασιστική δράση», ενώ το 1933, όταν ανέβηκε ο Χίτλερ στην εξουσία, είχε οργανώσει γενική απεργία για την ανατροπή του. Πέρασε 11 χρόνια στην απομόνωση ενώ εκτελέστηκε το 1944.

Για τους συντηρητικούς αρκεί και μόνο η αναπαράσταση του σφυροδρέπανου για να γίνει η πολύ αδύναμη σύνδεση με την σημερινό κίνδυνο εξ ανατολών, όπως επί εποχής Ψυχρού Πολέμου. Ο Τέλμαν ήταν κομουνιστής, άρα -με ένα λογικό άλμα- παραπέμπει στη Ρωσία, η οποία κάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαδεδομένο αντικομουνιστικό αίσθημα

Κάποιος θα μπορούσε να απορρίψει την πρόταση του CDU του δήμου Πάνκοβ ως ασήμαντη, ως μια προσπάθεια προσέλκυσης της προσοχής από περιθωριοποιημένους (12,3% στις περιφερειακές εκλογές) νοσταλγούς του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά αυτό δεν θα ανταποκρινόταν στην εκτεταμένη αντικομμουνιστική δυσαρέσκεια που εκφράζεται εδώ και καιρό. Σημαντικό είναι ότι οι Πράσινοι, η ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα της περιφέρειας, μέσω της αρχηγού της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, Χάνα Βέτιχ, καλωσορίζουν την πρόταση του CDU.

Σύμφωνα με την Berliner Morgenpost, η Βέτιχ επισημαίνει ότι το κόμμα της είχε ήδη ψηφίσει υπέρ της κατεδάφισης στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σήμερα μπορεί επίσης να φανταστεί την αλλαγή του μνημείου έτσι ώστε να στρέφεται ενάντια στα «εγκλήματα του σταλινισμού και του Ερνστ Τέλμαν». Σαν να μην είχε επανασχεδιαστεί η πλατεία μόλις τον Νοέμβριο με ένα κριτικό-καλλιτεχνικό σχόλιο για το μνημείο.

Ο παραλογισμός της συσχέτισης του τρέχοντος επιθετικού πολέμου με κομμουνιστικά σύμβολα ή προσωπικότητες δεν γίνεται αποκλειστικά από ανθρώπους που βλέπουν κοντόφθαλμα την ιστορία στη Γερμανία. Στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, μια αίθουσα μελέτης με το όνομα του Καρλ Μαρξ μετονομάστηκε πρόσφατα: σύμφωνα με τη διεύθυνση του πανεπιστημίου, αυτό επιβλήθηκε λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.

Documento Newsletter