Γερμανία: Αντιφασιστικός ξεσηκωμός κατά του ακροδεξιού AfD

Με εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανούς να διαδηλώνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο στους δρόμους των γερμανικών πόλεων εναντίον του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και των σχεδίων του για μαζικές απελάσεις μεταναστών, η ηγέτιδα του AfD, Άλις Βάιντελ, σε συνέντευξή της στους Financial Times ρίχνει κι άλλο λάδι στην φωτιά, επαναλαμβάνοντας την θέση περί απελάσεων και υποστηρίζοντας το Dexit, την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ.

Καθώς λοιπόν οι αντιδράσεις εντείνονται απέναντι στην διαφαινόμενη και καταγραφόμενη από τις δημοσκοπήσεις άνοδο του AfD (συγκεντρώνει πάνω από το 20% και έρχεται δεύτερο μετά την Ένωση (CDU/CSU) που συγκεντρώνει κοντά στο 30%) και τις προκλήσεις που αυτή δημιουργεί για την γερμανική συλλογική μνήμη, τόσο πιο προκλητικά παίζει την ατζέντα του το AfD.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Πάνω από 100.000 διαδηλωτές σε εκατό πόλεις ενάντια στο ακροδεξιό AfD

Σύμφωνα με την Βάιντελ, το μοντέλο που θέλουν να χρησιμοποιήσουν για το μέλλον της Γερμανίας είναι αυτό που εφαρμόζεται στην Μεγάλη Βρετανία. Η Βάιντελ κοιτάει προς την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου τόσο ως προς την μετανάστευση (αναφέρεται στο σχέδιο Ρουάντα της κυβέρνησης Σούνακ για απελάσεις), όσο και ως προς την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Η Βάιντελ, προσπάθησε να «εξηγήσει» τα ανεξήγητα στην συνέντευξή της σχετικά με τις αποκαλύψεις περί του σχεδίου για μαζικές απελάσεις που συζήτησαν εκπρόσωποι του κόμματος σε κοινή συνάντηση με ορίτζιναλ γερμανούς νεοναζί, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος δεν είναι αυτός που λένε οι επικριτές του κόμματος. Σύμφωνα με την ίδια το AfD θέλει απλά να «επαναπατρίσει» όσους βρίσκονται στην Γερμανία παράτυπα.

Όσον αφορά στην βόμβα με το Dexit που έριξε η Βάιντελ που είναι πρώην τραπεζίτης και έχει πάρει τα ηνία του κόμματος από το 2022, στην συνέντευξή της υποστήριξε ότι η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας θα ήταν απολύτως σωστή και για την Γερμανία και ότι μια κυβέρνηση με το AfD θα ζητούσε την διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ίδια πάντως έσπευσε να αφήσει να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα είναι μια λύση έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η κυβέρνηση στην οποία υποτίθεται ότι θα συμμετέχει το AfD δεν καταφέρει να μεταρρυθμίσει την ΕΕ και να τελειώσει με το «δημοκρατικό της έλλειμμα». Για να το πετύχει αυτό η Βάιντελ –ενόψει και των ευρωεκλογών που πλησιάζουν τον Ιούνιο- υποστηρίζει ότι στόχος του κόμματος της θα είναι ο περιορισμός των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποία είναι «μη εκλεγμένη».

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των Γερμανών που έχουν θετική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε περίπου 80% και η αναφορά της Βάιντελ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συσπειρώσει περαιτέρω γύρω από το κόμμα τους ευρωσκεπτικιστές Γερμανούς. Επίσης σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι μετά από το ξέσπασμα του σκανδάλου των συνομιλιών εκπροσώπων του κόμματος με τους νεοναζί, έχει πυροδοτήσει μια έντονη δημόσια συζήτηση σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι να απαγορευτεί το AfD.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Τύπος: «Η οργή των αγροτών εξαπλώνεται και στη Γαλλία – Διαμαρτυρίες στη Γερμανία ενάντια στον δεξιό εξτρεμισμό»

Διεθνής Τύπος: Γερμανία: Άκαρπες οι συνομιλίες – Νέα εξαήμερη απεργία των σιδηροδρομικών

Σάλος στη Γαλλία: Ζητείται η παραίτηση της υπουργού Παιδείας γιατί είπε ψέματα πως στέλνει τα παιδιά της σε δημόσιο σχολείο

Ετικέτες