Γερμανία: Ανατροπή με προβάδισμα στο SPD δίνουν τα exit polls στο Βρανδεμβούργο

Γερμανία: Ανατροπή με προβάδισμα στο SPD δίνουν τα exit polls στο Βρανδεμβούργο
Governor of Brandenburg and Germany's Social Democratic Party, SPD, for the state election Dietmar Woidke, center, arrives at the party's election event after first exit polls announced in Potsdam, Germany, Sunday, Sept. 22, 2024. (AP Photo/Markus Schreiber)

Το προβάδισμα με 31% και ανατροπή των δημοσκοπήσεων, δίνει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) η πρόβλεψη αποτελέσματος του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD για τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο. Δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται μόλις μία μονάδα πίσω η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), ενώ ακολουθούν με 12% το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW).

Οι Πράσινοι βρίσκονται ακριβώς στο όριο εισόδου με 5%, ενώ η Αριστερά περιορίζεται στο 3%.

Ο εκλογικός νόμος στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου προβλέπει ότι αν ένα κόμμα κερδίσει έστω και μία απευθείας εκλογή υποψηφίου του, εξασφαλίζει την είσοδό του στο κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως συνολικού αποτελέσματος.

Οι εκλογές στο Βρανδεμβούργο, το οποίο συνορεύει με το Βερολίνο και την Πολωνία, ολοκληρώνουν μια χρονιά γεμάτη εκλογικές αναμετρήσεις που έφεραν ήττες στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP), ενώ ενίσχυσαν τα άκρα.

Σήμερα, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο και να αξιολογήσουν την κυβέρνηση συνασπισμού SPD, CDU και Πρασίνων, υπό τον δημοφιλή πρωθυπουργό Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD). Ο Βόιντκε έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν το κόμμα του έρθει δεύτερο.

Διαβάστε επίσης

Ένταση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: 1-3 Νοέμβρη Συνέδριο, 24 Νοέμβρη εκλογές – Τι ισχύει με το Πόθεν Έσχες

Τι λένε συνεργάτες του Σαλμά μετά την παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Κοροϊδία και κλοπή με την εισφορά αλληλεγγύης – Πώς ο Μητσοτάκης παγίδευσε 550.000 συνταξιούχους

Πολάκης: Θα οργώσω όλη τη χώρα για να φέρω το μήνυμα ενός προγραμματικού λόγου για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter