Άκρως ανησυχητική κρίνεται η δημογραφική κατάσταση σε αρκετούς δήμους της Θράκης, καθώς μειώνονται δραματικά οι γεννήσεις, την ίδια στιγμή, όπου αυξάνονται οι θάνατοι.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστούν τα χωριά του Έβρου, όπου έχουμε μια γέννηση ανά 18 θανάτους.
Σύμφωνα με έρευνα, η οποία διεξήχθη από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρωνα Κατζαμάνη και Βασίλη Παππά, η παρούσα κατάσταση κρίνεται ως μη αναστρέψιμη εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσο οι περιοχές αυτές έχουν «μέλλον» από την στιγμή, που τα φυσικά ισοζύγια γεννήσεων και θανάτων σε συνδυασμό με τον ήδη γερασμένο πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην απουσία μόνιμων κατοίκων έπειτα από μια χρονική περίοδο 20-30 χρόνων.
Τα ευρήματα της έρευνας έγιναν γνωστά πριν από λίγες ημέρες στα «Δημογραφικά Νέα» και σχετίζονται με την χρονική περίοδο 2014-2019.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως η περίοδος αυτή βρίσκεται στην προ-Covid εποχή κι έτσι η κατάσταση έχει γνωρίσει σημαντική επιδείνωση από το 2019 και μετά.
Αναφορικά με το υψηλότερο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων/θανάτων για την περίοδο 2014-2019 αυτό εντοπίζεται στον δήμο Τριγώνου, όπου η αντιστοιχία ήταν 1/18,5 και εν συνεχεία βρίσκεται ο δήμος Μεταξάδων.
Αποσαφηνίζοντας τα αποτελέσματα, στον Έβρο γεννιέται ένας και 12 ή 18 Έλληνες πεθαίνουν. Οι αριθμοί αυτοί διαψεύδουν τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ουσιαστική στήριξη των νέων, καθώς όπως φαίνεται, οι νέοι της περιοχής δεν έχουν καμία ελπίδα και προοπτική στις περιοχές αυτές να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής και ως εκ τούτου να δημιουργήσουν εκεί οικογένεια.