Γεράκια και παζάρια στην ΕΕ – Η περίπλοκη εξίσωση μετά τις ευρωεκλογές

Γεράκια και παζάρια στην ΕΕ – Η περίπλοκη εξίσωση μετά τις ευρωεκλογές

Αντιμέτωπη με τη νέα πραγματικότητα, όπως καθορίστηκε μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, έρχεται η Ευρώπη και όπως πάντα η μεταβατική περίοδος από τη μια θητεία στην επόμενη είναι γεμάτη με κόντρες, έριδες και προσπάθειες επηρεασμού καταστάσεων, πολιτικών ομάδων και προσώπων προς την κατεύθυνση της πολιτικής που υπερψήφισαν οι πολίτες.

Από τα ονόματα που διακινούνται για τις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, δηλαδή αυτό της νυν προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Πορτογάλου πρώην πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, της νυν προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και της πρωθυπουργού της Εσθονίας για τη θέση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EAAS) Κάγια Κάλας γίνεται κατανοητό ότι δύο είναι οι στοχεύσεις για το άμεσο μέλλον: προσπάθεια σταθεροποίησης στο εσωτερικό και προβολή ισχύος, οριακά επιθετικότητας προς τα έξω.

Μεταξύ συντήρησης και ακροδεξιάς

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ μετά τις εκλογές που διεξάχθηκαν σε μια διεθνή συγκυρία πλήρους αβεβαιότητας είναι ότι η εικόνα της ευρωπαϊκής πολιτικής εμφανίζεται αν μη τι άλλο κατακερματισμένη. Η άνοδος της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλάζει την ατζέντα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τραβώντας την προς πιο προνομιακά για τις δυνάμεις της συντήρησης πεδία, ταιριαστά βέβαια με τη ρητορική του πολέμου που επικρατεί στην Ευρώπη. Ομως σε πρακτικό άμεσο επίπεδο η «αντοχή» των κεντροδεξιών, φιλελεύθερων και κεντροαριστερών δυνάμεων καθορίζει τις εξελίξεις βραχυπρόθεσμα.

Σε επίπεδο ισορροπιών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τις εξελίξεις που πυροδότησαν εσωτερικά επιβεβαιώνεται ότι οι μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ για μια σειρά από λόγους βρίσκονται σε τροχιά παρακμής. Η Γερμανία μετά τη Μέρκελ και την κρίση χρέους σταδιακά έχει αρχίσει να χάνει την οικονομική εξουσία της στο μπλοκ, ενώ η Γαλλία και ο Εμανουέλ Μακρόν με τη Λεπέν προ των πυλών είναι ξεκάθαρο ότι έχουν χάσει την πολιτική ηγεμονία τους. Υστερα από αυτές τις εκλογές γίνεται ξεκάθαρο ότι οι περιφερειακές δυνάμεις βγαίνουν ενισχυμένες και αρχίζουν να αποκτούν λόγο και πυγμή, πάλι εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο συμβιβασμός όλων των παραπάνω σε επίπεδο προσώπων και θεσμών αντικατοπτρίζεται στα διάφορα σενάρια που διακινούνται για το ποιοι θα πάρουν τις κορυφαίες θέσεις στα ευρωπαϊκά όργανα. Επί παραδείγματι, το γεγονός ότι η Φον ντερ Λάιεν θεωρείται ακόμη η επικρατέστερη για την Κομισιόν ενώ ουσιαστικά δεν τη θέλει σχεδόν κανείς είναι αποτέλεσμα της ανάγκης για «σταθερότητα». Σε αυτό φαίνεται ότι διαφωνεί ο εν ενεργεία ακόμη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του… Βελγίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος στην προσπάθειά του να ανακατέψει την τράπουλα έφτασε να προτείνει μέχρι και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση της Φον ντερ Λάιεν. Προς την κατεύθυνση τής σταθεροποίησης στο εσωτερικό κινείται και η επιλογή της Μέτσολα, ενώ η επιστροφή της Πορτογαλίας στο προσκήνιο μετά τον Μπαρόζο διά του Κόστα –έχει ακόμη ανοιχτή δικαστική υπόθεση διαφθοράς– υπογραμμίζει τη στροφή προς τις… εφεδρείες της περιφέρειας.

Αντιρωσική επιλογή

Στο ίδιο πλαίσιο με τον Κόστα είναι και η πιθανή τοποθέτηση της Κάγια Κάλας στην κορυφή της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όμως αυτή η πιθανότητα καταδεικνύει ότι υπάρχουν όρεξη και χώρος στις Βρυξέλλες για ακόμη περισσότερη αντιρωσική και φιλο-ουκρανική εξωτερική πολιτική. Η Κάλας όπως και οι περισσότεροι πολιτικοί των Βαλτικών Xωρών θεωρείται ότι αποτελούν εγγύηση για τη χάραξη πιο επιθετικής πολιτικής απέναντι στη Ρωσία.

Οι αποφάσεις για τα πρόσωπα, τη μετάβαση και τη νέα εποχή, όπως πάντα στις Βρυξέλλες θα ληφθούν πίσω από κλειστές πόρτες. Ηδη σύμφωνα με δημοσιεύματα έγιναν οι πρώτες συζητήσεις στη σύνοδο των G7 στην Ιταλία την εβδομάδα που μας πέρασε, αλλά και στη Σύνοδο για την Ειρήνη στην Ουκρανία στην Ελβετία, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί άτυπο δείπνο των ηγετών των «27» στις Βρυξέλλες. Η αποφασιστική σύνοδος θα συγκληθεί στις 27-28 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης 

Ηχηρή παρέμβαση Χάρη Δούκα: Να δώσουμε τον λόγο στη βάση του ΠΑΣΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ: Επανεκκίνηση, κύριε Μητσοτάκη, δεν γίνεται με ανακύκλωση προσώπων στις κυβερνητικές καρέκλες

Ηλεκτροπληξία στα νοικοκυριά με το τιμολόγιο Σκυλακάκη – Η κυβέρνηση αφήνει ανενόχλητες τις εταιρείες να κερδοσκοπούν

Ανασχηματισμός «ήττας»: Όμηρος εσωκομματικών ισορροπιών ο Μητσοτάκης

Ετικέτες

Documento Newsletter