Γεωργιάδης «καρφώνει» Μαξίμου: «Δε σεβαστήκαμε αρκούντως τις ανησυχίες των δεξιών ψηφοφόρων μας»

Γεωργιάδης «καρφώνει» Μαξίμου: «Δε σεβαστήκαμε αρκούντως τις ανησυχίες των δεξιών ψηφοφόρων μας»

Οι αναταράξεις από το ηχηρό χαστούκι των ευρωεκλογών συνεχίζονται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς καθημερινά κεντρικά στελέχη θέτουν ζητήματα ταυτότητας για την γαλάζια παράταξη, ερμηνεύοντας διαφορετικά τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης.

Συγκεκριμένα, ενώ η ανάλυση του Μαξίμου επικεντρώνεται στην αποχή, καθώς το κυβερνών κόμμα έχασε σε ένα χρόνο περίπου 1.000.000 ψήφους, ο Άδωνης Γεωργιάδης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, είπε επικαλούμενος τον Θουκυδίδη ότι «εγώ στην πολιτική μου ανάλυση,  μετράω μόνο ποσοστά, δεν μετράω ποτέ αριθμούς ψήφων. Πιστεύω ότι η δημοκρατία είναι το πολίτευμα των παρόντων και όχι των απόντων».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «βλέποντας τα ποσοστά δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλές περικοκλάδες. Τα κόμματα που ανέβηκαν είναι τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, τόσο απλά. Η διαρροή είναι προς τα δεξιά και δεν είναι παράλογη. Κάναμε πράγματα που ενόχλησαν τη δεξιά πλευρά της βάσης μας. Σε ένα βαθμό δείξαμε σε αυτή την πλευρά ότι δεν σεβαστήκαμε αρκούντως τις ανησυχίες της. Θα ήταν παράλογο να έχουμε αυτή τη συγκλονιστική στροφή προς τα δεξιά σε όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση και να πηγαίνει προς τα Αριστερά».

Μητσοτάκης: «Υποκριτικές οι στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο»

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (15/6) στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε ξεκάθαρη θέση για την συζήτηση περί κέντρου-δεξιάς, που πρωταγωνιστεί στις αντιθέσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Συγκεκριμένα είπε ότι «αυτό που ζήτησαν οι πολίτες είναι περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μία πορεία χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά».

Μαρινάκης: Οι πολίτες μας είπαν «τρέξτε πιο γρήγορα», όχι «γυρίστε πίσω».

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (17/6) σημείωσε σε σχετική ερώτηση ότι «οι πολίτες, οι ψηφοφόροι και τα μέλη της ΝΔ μας είπαν «τρέξτε πιο γρήγορα», όχι «γυρίστε πίσω». Η διεύρυνση της ΝΔ τα τελευταία χρόνια, η οποία έγινε επί τη βάσει του σεβασμού των αρχών και των θέσεών της, έφτασε την παράταξη σε νίκες και, μάλιστα, σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια πολλών, αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων. Άνθρωποι που δεν ήταν, ενδεχομένως και ποτέ, στη ΝΔ συστρατεύτηκαν με το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη ΝΔ, με αποτέλεσμα να ισχυροποιηθεί η παράταξη. Με την ετυμηγορία των πολιτών και μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση».

Ηχηρή παρέμβαση Κακλαμάνη

Είχε προηγηθεί και η ηχηρή παρέμβαση του Νικήτα Κακλαμάνη που είπε στην εφημερίδα «Εστία» ότι «η παραδοσιακή, η γνήσια λαϊκή δεξιά είχε προ πολλού παραγκωνιστεί από ένα αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ εντός της παράταξης. Οπότε ήταν λογικό και επόμενο πώς αυτό θα προκαλούσε αποστροφή- αν όχι οργή».

Επίσης, σε άλλη τοποθέτηση στο Open σημείωσε ότι «εκτιμώ πως το μεγάλο κομμάτι της λαϊκής πατριωτικής δεξιάς πήγε και ψήφισε. Γιατί οι πέντε πρώτοι ευρωβουλευτές που εξελέγησαν είναι οι δεξιοί. Το κομμάτι του περιβόητου κέντρου δεν είναι ιδεολογία, αυτοί είναι που κάθισαν σπίτι τους».

Εσωτερικές συγκρούσεις και για την πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πέρα από τη συζήτηση για την ταυτότητα της γαλάζιας παράταξης, έντονη συζήτηση γίνεται και για το ενδεχόμενο της αλλαγή του προσώπου σε ότι αφορά τον θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, ο Νότης Μηταράκης πήρε θέση δημόσια, λέγοντας ότι πως «υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη της Κεντροδεξιάς, τα οποία έχουν ιστορική διαδρομή στην πολιτική, τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας».

Υπό την σκιά αυτών των τοποθετήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «θεωρώ ότι αυτές οι συζητήσεις, ειδικά όταν είναι τόσο πρόωρες, δεν βοηθούν στη διαφύλαξη του θεσμού. Όταν έρθει η ώρα θα ληφθούν αποφάσεις πρώτα από τον πρωθυπουργό και μετά από τη Βουλή, όπως η συνταγματική τάξη επιτάσσει. Αλλά τέτοιες δημόσιες συζητήσεις δεν βοηθούν σε κάτι».

Documento Newsletter