Γεωργιάδης και Βορίδης σε ρόλο «παιδονόμου» του Μαξίμου

Γεωργιάδης και Βορίδης σε ρόλο «παιδονόμου» του Μαξίμου

Τα δόντια τους σε δύο σοβαρά ζητήματα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τους αφορούν έδειξαν οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης κατά το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, καθώς οι παρεμβάσεις τους σε ζητήματα για την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων και για την ελευθερία του Τύπου προκάλεσαν εντάσεις που έφτασαν μέχρι και τον φιλοκυβερνητικό Τύπο.

Δύο σοβαρά ζητήματα ανέκυψαν στον Τύπο μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης. Ένα για την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων και νομοσχέδιο-ευρωπαϊκή οδηγία του υπουργείου Δικαιοσύνης που «πάγωσε», και ένα στο πλαίσιο συζήτησης για την ελευθερία του Τύπου. Και στα δύο προκύπτουν πρωταγωνιστές ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, επιβεβαιώνοντας πως η πυξίδα της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στα χέρια τους.

Το πρώτο, για τους προστατευόμενους μάρτυρες και την ευρωπαϊκή οδηγία που έφερε σε νομοσχέδιο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, έγινε γνωστό από δημοσίευμα του iefimerida. Κατά το δημοσίευμα, όταν ο υπουργός παρουσίασε το νομοσχέδιο αντέδρασαν έντονα ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Θάνος Πλεύρης, ο Μάκης Βορίδης και ο Βασίλης Κικίλιας, συνδέοντας ευθέως την ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας με την υπόθεση Novartis και τους «κουκουλοφόρους μάρτυρες». Συμμετοχή στο επεισόδιο φέρεται, κατά το δημοσίευμα, να είχε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, που χαρακτήρισε «ντροπή» το ενδεχόμενο να περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο.

Μετά το δημοσίευμα, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης διέψευδαν κατηγορηματικά το επεισόδιο, υποστηρίζοντας μάλιστα πως εντός της ημέρας θα έρθει διάψευση και από το Μέγαρο Μαξίμου και πως το νομοσχέδιο θα έρθει κανονικά. Τι ήρθε τελικά; Μία έμμεση παραδοχή του επεισοδίου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, συνοδευόμενη μάλιστα από μία μομφή κατά της ουσίας της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Πέμπτης, «δεν υπήρξε ένταση» αλλά «στα υπουργικά συμβούλια υπάρχει εκτεταμένη και αναλυτική συζήτηση με όλους να καταθέτουν τις απόψεις τους», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την αντιπαράθεση.

Διαβάστε επίσης: «Πάγος» και κυβερνητικές σκιές στην ευρωπαϊκή οδηγία για τους προστατευόμενους μάρτυρες με σφραγίδα Άδωνη

Στη συνέχεια δε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άδειασε τον υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς παρότι προανήγγειλε για την υποχρέωση ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας πως «θα κατατεθεί σύμφωνα με τον κυβερνητικό στη Βουλή στην ώρα της», συμπλήρωσε με νόημα πως η κυβέρνηση θα πάρει «όλα τα αναγκαία θεσμικά μέτρα προκειμένου να μην ξαναζήσουμε στη χώρα μας προσπάθειες εργαλειοποιησης της Δικαιοσύνης, και των θεσμικών δυνατοτήτων που υπάρχουν προκειμένου να εξοντωθούν πολιτικοί αντίπαλοι».

Φέρνουν ρύθμιση της λειτουργίας των εφημερίδων;

Η ένταση, ωστόσο, στο υπουργικό συμβούλιο φαίνεται πως δεν σταμάτησε εκεί, αλλά αντιπαράθεση φέρεται να ξέσπασε και σε άλλο σημείο της συνεδρίασης, και πάλι με πρωταγωνιστή έναν από τους προηγούμενους, και μάλιστα, τον Μάκη Βορίδη.

Η αποκάλυψη μάλιστα έγινε από δημοσίευμα των φιλοκυβερνητικών «Παραπολιτικών», μεταφέροντας ένα «πολεμικό κλίμα» και για τα ζητήματα της ελευθερίας του Τύπου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η κυβέρνηση πρόκειται το προσεχές διάστημα να φέρει ρύθμιση για το πλαίσιο λειτουργίας των εφημερίδων.

Κατά το δημοσίευμα, η ένταση προκλήθηκε μετά από παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για την ελευθερία του Τύπου «και τους κινδύνους που εγκυμονούν διάφορες κυβερνητικές δράσεις, που σχετίζονται με δημοσιογράφους και γενικώς με τα media». Το δημοσίευμα, αφόυ χαρακτηρίζει «ανούσια» την παρέμβαση Βαρβιτσιώτη, περιγράφει πως τα λεγόμενά του «προκάλεσαν την αντίδραση του πάντα δομημένου επί των θεμάτων που σχετίζονται με τα media, υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος όχι μόνο δεν υιοθέτησε τα όσα προηγουμένως υποστήριξε ο Βαρβιτσιώτης, αλλά απεναντίας τα αποδόμησε ένα, ένα με επιχειρήματα», συμπληρώνοντας μάλιστα πως ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικρότησε τον υπουργό Βορίδη για τα λεγόμενά του.

Στη συνέχεια δε, περιγράφεται πως το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου και αρμόδιου επί των Μέσων Ενημέρωσης, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος ανακοίνωσε πως το προσεχές διάστημα θα φέρει «νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την λειτουργία των εφημερίδων».

Προφανώς, εκείνο που προκύπτει από τα δύο δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως ο Αδ. Γεωργιάδης, ο Μ. Βορίδης και ο πυρήνας τους στην κυβέρνηση, δίνουν τον τόνο της συζήτησης ακόμα και στα υπουργικά συμβούλια. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που γίνεται λόγος για νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των εφημερίδων, καθώς είχε μείνει στα «σκαριά» στα τέλη του 2019, μετά την εξευτελιστική ανάκληση της επιδότησης που είχε αναγκαστεί ο τότε αρμόδιος Στέλιος Πέτσας, μετά την αποκάλυψη της ενίσχυσης στο «Μακελειό».

Τέλος, το χθεσινό viral της «επίθεσης Πίνατ στον Σκέρτσο» μπορεί να μην επιβεβαιώθηκε, όμως σίγουρα τα γαυγίσματα δεν είχαν αποδέκτη μόνο τον υπουργό Επικρατείας.

Documento Newsletter