Άδωνης για παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ: Εγώ έδωσα προφορική εντολή, δεν υπήρξε ζημία επειδή εργάστηκαν

Άδωνης για παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ: Εγώ έδωσα προφορική εντολή, δεν υπήρξε ζημία επειδή εργάστηκαν

Πλήρη στήριξη στους κατηγορούμενους για τις 22 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ που είχαν γίνει επί υπουργίας του το 2013 – 2014, παρείχε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης στην κατάθεσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου συνεχιζόταν η δίκη της αποκαλούμενης και ως «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι κατόπιν δικής του «προφορικής εντολής» προς τον τότε πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ και ενός εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων, Θεόδωρο Παπαδημητρίου, προχώρησαν οι συγκεκριμένες προσλήψεις. Επιπλέον, όπως υποστήριξε, από τις 22 επίδικες προσλήψεις δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο, καθώς οι «προσληφθέντες απασχολήθηκαν κανονικά και προσέφεραν υπηρεσίες, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να ωφεληθεί». Δηλαδή ο νυν υπουργός Υγείας αναγνώρισε μεν ότι οι προσλήψεις ήταν παράνομες, καθώς δεν είχαν γίνει με την εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία, αλλά επιχείρησε να αποδομήσει την ύπαρξη ζημίας του Δημοσίου με νομικό ισχυρισμό.

Προσωπική επίθεση στον Παύλο Πολάκη

Πιο αναλυτικά ο Άδωνης Γεωργιάδης, από την αρχή της κατάθεσής, απέδωσε στην όλη υπόθεση «πολιτικά χαρακτηριστικά» κατονομάζοντας τον νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη ως ενορχηστρωτή. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο νυν υπουργός Υγείας, ο κ. «Πολάκης ήθελε να κυνηγήσει εμένα και όταν είδε ότι δεν έβγαινε το έκανε μέσω των συνεργατών μου», ενώ υποστήριξε ότι ο κ. Πολάκης έκανε «bullying στον Σταμάτη Πουλή και τη σύζυγό του Ανδρονίκη Θεοφυλάτου». Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε το ζεύγος Πουλή – Θεοφυλάτου ως «τους καλύτερους υπαλλήλους, πιστούς στο δημόσιο συμφέρον». Επίσης ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «ο κ. Πολάκης απέλυσε το Σταμάτη Πουλή και τη σύζυγό του από το ΚΕΕΛΠΝΟ, επειδή δεν δέχτηκαν να καταθέσουν εναντίον μου».

Με προφορική εντολή Άδωνη οι παράνομες προσλήψεις

Σε ότι αφορά τις επίδικες προσλήψεις, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως ο ίδιος «έδωσε προφορική εντολή το 2013 στον τότε πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρο Παπαδημητρίου» για να γίνουν, επειδή όπως είπε την περίοδο εκείνη «υπήρχε πρόβλημα με τα λοιμώδη νοσήματα» και έπρεπε να δράσουν. Για το λόγο αυτό ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε οι προσληφθέντες «να έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά: Γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και νεαρή ηλικία».

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Παναγιώτης Ντόκος ο οποίος τόνισε στον κ. Γεωργιάδη, ότι «δεν υπήρχε κάποια ειδίκευση (σε ότι αφορά τις προσλήψεις). Με τον Άδωνη Γεωργιάδη να απαντά ότι «είχαν γενικές γνώσεις και πολύ όρεξη για δουλειά».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις έγιναν κατά αυτό τον τρόπο επειδή «την περίοδο εκείνη υπήρχε μεγάλη δυσκολία, λόγω της απαγόρευσης που είχε επιβάλλει η τρόικα στις προσλήψεις στο Δημόσιο».

Ερωτηθείς από τον εισαγγελέα της έδρας Σπύρο Παπά, γιατί έδωσε προφορική εντολή και δεν έκανε έστω ένα τυπικό έγγραφο, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το «αμέλησε», καθώς «δεν το θεώρησε και τόσο σημαντικό».

«Το θέμα αυτό ήταν πολύ χαμηλά στην καθημερινή μου ατζέντα» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και απαρίθμησε τα ζητήματα του υπουργείου Υγείας που εκκρεμούσαν την περίοδο εκείνη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

«Και σήμερα το ίδιο θα έκανα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης», ενώ υποστήριξε πως και σήμερα πολλοί υπάλληλοι που μισθοδοτούνται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, προσφέρουν διάφορες υπηρεσίας ανά την Ελλάδα. Όπως για παράδειγμα, υπάλληλοι στα ΚΟΜΥ ή στα κέντρα μεταναστών.

«Δεν υπήρξε ζημία επειδή παρείχαν εργασία»

Επίσης ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι 22 προσληφθέντες εργάστηκαν κανονικά και πρόσφεραν υπηρεσίες στο Δημόσιο. Άρα κατά τον κ. Γεωργιάδη, «το Δημόσιο ωφελήθηκε και δεν υπήρξε ζημία».

«Οι προσληφθέντες προσέφεραν πραγματική εργασία, άρα είναι αδύνατον να προκάλεσαν βλάβη στο Δημόσιο» τόνισε ο κ Γεωργιάδης και συνέχισε λέγοντας:

«Ασχέτως του τρόπου πρόσληψης, δεν υπήρξε ζημία αλλά αντίθετα μεγάλη ωφέλεια για το Δημόσιο και το κράτος. Οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν».

Στην ουσία ο κ. Γεωργιάδης παραδέχεται ότι οι προσλήψεις έγιναν με παράνομο τρόπο, αλλά ότι από τη στιγμή που οι προσληφθέντες παρήγαγαν εργασία δεν υπήρξε ζημία. Πρόκειται για ένα ζήτημα καθαρά νομικού χαρακτήρα το οποίο τελικά θα κρίνει το Δικαστήριο.

«Η Μανωλίδου ήταν υπάλληλος και όχι η σύζυγός μου»

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης και κάτι ακόμη. Όπως είπε την περίοδο που άρχισε να απασχολεί τη δημοσιότητα το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Πολάκης υποστήριξε πως η σύζυγός του Ευγενία Μανωλίδου ήταν αυτή που παρήγγειλε τις προσλήψεις στο ΚΕΕΠΝΟ.

Το θέμα είχε αναδείξει κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, ο τότε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, απευθύνοντας συγκεκριμένα ερωτήματα προς την μάρτυρα και μία εκ των κατηγορουμένων στη σημερινή δίκη, Κατερίνα Πολύζου, η οποία είχε αρνηθεί να απαντήσει.

Δείτε επίσης: Άδωνης-Μανωλίδου «παρήγγειλαν» τις «παράνομες» προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ;

Όπως ανέφερε, ο κ. Γεωργιάδης η κα Μανωλίδου δεν ήταν η σύζυγός του αλλά μία υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία κάποια στιγμή τον συνάντησε τυχαία και του είπε ότι «εγώ είμαι η Μανωλίδου που έκανε τις προσλήψεις».

Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται ο πολιτευτής της ΝΔ, Σταμάτης Πουλής και συνεργάτης του κ. Γεωργιάδη, η σύζυγό του Ανδρονίκη Θεοφιλάτου (συνεργάτης επίσης του κ. Γεωργιάδη), η πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αικατερίνη Πολύζου και ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρο Παπαδημητρίου, Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίπτωση στις κακουργηματικές πράξεις της απιστίας κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή πράξη άνω των 120.000 ευρώ και της συνέργειας στην ως άνω πράξη. Οι προσλήψεις έγιναν την περίοδο 2013 – 2014 και ζημιώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά 251.629 ευρώ.

Οι υπόλοιπες καταθέσεις μαρτύρων

Εκτός από τον κ. Γεωργιάδη, στη σημερινή δίκη κατέθεσαν δύο ακόμη μάρτυρες. Μία εξ αυτών ήταν υπάλληλος που υπηρετούσε στο πρωτόκολλο του ΚΕΕΛΠΝΟ η οποία είχε πρωτοκολλήσει ένα από τα επίδικα έγγραφα. Πρόκειται για απόφαση της συνεδρίασης του ΔΣ με ημερομηνία 16/12/2013 με την οποία αποφασίστηκε η υπαγωγή του γραφείου προστατευομένων διαμερισμάτων στην οργανωτική δομή του τμήματος διοικητικού συντονισμού. Όπου τελικά έγινε και η πρόσληψη των 22 συμβασιούχων.

Επίσης στο δικαστήριο κατέθεσε η πρώην υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ελένη Τσάγκαρη. Πρόκειται για το πρόσωπο που είχε κατονομάσει σε προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου ο πρώην γραμματέας των ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, από το 2007 μέχρι και το 2018, Δ. Καραμπαλίκης ότι στα τέλη του 2014 με αρχές του 2015 του ζήτησε συγκεκριμένα πρακτικά του ΔΣ της περιόδου 2007 – 2008 προκειμένου να κάνει «φραστικές διορθώσεις». Ο ίδιος της τα παρέδωσε, σύμφωνα πάντα με όσα ανέφερε και στη συνέχεια διαπίστωσε ότι είχε πραγματοποιηθεί αλλοίωση των πρακτικών, ώστε να δικαιολογηθούν οι παράνομες προσλήψεις.

Δείτε επίσης: Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν παρίσταται στη δίκη για τις παράνομες προσλήψεις για να καλύψει τον Πουλή

Πρόκειται για τέσσερα πρακτικά και συγκεκριμένα για τα υπ. αρίθμ. 6/2007, 18/2008, 28/2008 και 33/2008 με τα οποία όπως ισχυρίζεται από την πρώτη στιγμή των ερευνών η πλευρά των κατηγορουμένων είχε «προβλεφθεί η πρόσληψη μελλοντικού προσωπικού», μεταξύ αυτών και των 22 επίδικων προσλήψεων. Υπενθυμίζεται ότι η κα Τσάγκαρη έχει καταθέσει μήνυση σε βάρος του συγκεκριμένου μάρτυρα, ενώ εκκρεμεί και δίκη με κατηγορούμενους τόσο την ίδια όσο και τον κ. Καραμπαλίκη με κατηγορίες κατά περίπτωση για υπεξαγωγή και νόθευση εγγράφων σε βαθμό πλημμελήματος.

Δείτε επίσης: Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ για παράνομες προσλήψεις: Μαρτυρία «φωτιά» για εκ των υστέρων αλλοίωση πρακτικών του ΔΣ

Κατά την κατάθεσή της η κα Τσάγκαρη υποστήριξε ότι ο «κ. Καραμπαλίκης ψεύδεται σε βάρος της» και ότι «η ίδια ουδέποτε του ζήτησε τα συγκεκριμένα πρακτικά ούτε νόθευσε κάποιο από αυτά».

«Ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο είναι ασύστολο ψέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά και αρνήθηκε ότι έκανε όσα ισχυρίστηκε ο μάρτυς Καραμπαλίκης.

Όπως ανέφερε, η ίδια είχε αποχωρήσει από το ΚΕΕΛΠΝΟ από το 2009, καθώς είχε διοριστεί από το Νοέμβριο του 2010 έως και τα τέλη του 2015 στον ΙΦΕΤ. Επομένως όπως υποστήριξε «δεν είχε κανένα λόγο να κάνει κάτι τέτοιο το 2014, όπως υποστηρίζει ο κ. Καραμπαλίκης». Μάλιστα ο έλεγχος για τις παράνομες προσλήψεις ξεκίνησε, όπως είπε το 2017. «Άρα τι λόγο είχαν να κάνω κάτι τέτοιο τρία χρόνια πριν τον έλεγχο;» αναρωτήθηκε.

Ερωτηθείς από την έδρα του δικαστηρίου πως εξηγεί το γεγονός ότι ο κ. Καραμπαλίκης ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο για την ίδια και όχι για κάποιον άλλο υπάλληλο η κα Τσάγκαρη ανέφερε:

«Βρήκε άσχετο άνθρωπο που δεν υπηρετούσε τότε στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Πως θα έβρισκε κάποιον υπηρεσιακό για να το φορτώσει; (εννοεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ)».

Η δίκη συνεχίζεται στις 8 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης: Οριστικά στο «σκαμνί» Πουλής και «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ» για τις παράνομες προσλήψεις – Απορρίφθηκαν οι εφέσεις τους

Αποκλειστικό: Στο «σκαμνί» για παράνομες προσλήψεις η παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ – Τα ρουσφέτια και η ζημία 1,6 εκατ. ευρώ

Documento Newsletter