Γεωργιάδης: Δίνουμε χρήματα για προσλήψεις γιατρών, αυτοί δεν έρχονται – Νόμιμο φακελάκι και για τα σημερινά… «κορόιδα»

Γεωργιάδης: Δίνουμε χρήματα για προσλήψεις γιατρών, αυτοί δεν έρχονται – Νόμιμο φακελάκι και για τα σημερινά… «κορόιδα»

Νέο κυβερνητικό αφήγημα πλασάρει ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης για την εικόνα διάλυσης και αποψίλωσης από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του συστήματος δημόσιας υγείας. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ισχυρίστηκε ότι «σήμερα που υπάρχουν χρήματα για να γίνουν προσλήψεις δεν υπάρχει προσφορά για να καλυφθούν οι κενές θέσεις»! Δηλαδή εμείς θέλουμε να προσλάβουμε, δίνουμε και καλούς μισθούς, αλλά οι γιατροί δεν έρχονται….Απύθμενο θράσος και υποκρισία από τον ντίλερ των κλινικαρχών και των επιχειρηματιών υγείας…

Δείτε επίσης – Νομοσχέδιο υπουργείου Υγείας: Χαράτσι στις εξετάσεις και ιδιωτικά ιατρεία για τους γιατρούς του… ΕΣΥ του Άδωνη

«Όλη η μεταρρύθμιση την οποία επιχειρούμε, έχει να κάνει με την προσέλκυση νέων γιατρών στο σύστημα. Η ελευθερία παροχής ιδιωτικού έργου από έναν γιατρό του δημοσίου τομέα, είναι μεγάλο κίνητρο», είπε μεταξύ άλλων ο Α. Γεωργιάδης και επανέλαβε κάτι που παρέπεμπε σε δήλωσή του περί 16ωρης εργασίας την ημέρα σε δύο εργοδότες!
«Όταν ένας γιατρός του ΕΣΥ έχει ολοκληρώσει πλήρως τις ευθύνες του απέναντι στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή έχει κάνει το ωράριο του, τις εφημερίες του, θα μπορεί στον ελεύθερο χρόνο του να έχει οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική εργασιακή σχέση θέλει. Αυτό μπορεί να είναι από το ιδιωτικό ιατρείο έως και μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».

Ιδιώτες παντού

Το όραμα της κυβέρνησης για γενικευμένη ιδιωτικοποίηση των πάντων στην υγεία ξεδιπλώθηκε με κυνισμό από τον Αδ. Γεωργιάδη. Μέλημά του είναι πώς και οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να «μπαίνουν» και να εργάζονται σε δομές του ΕΣΥ. Πλασάρει λοιπόν την υπενοικίαση των δημόσιων δομών σε ιδιώτες μεγαλογιατρούς!

«Για παράδειγμα εάν ένας χειρουργός θέλει με την ομάδα του, να κάνει χρήση της χειρουργικής αίθουσας ενός δημόσιου νοσοκομείου θα πληρώνει για αυτή τη χρήση. Όμως θα υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για αυτή τη συνεργασία. Για να μπορεί ένας γιατρός να έχει αυτή τη συνεργασία θα πρέπει να συμμετέχει και στην εφημερία, να αναλαμβάνει δηλαδή και μερίδιο των ευθυνών του νοσοκομείου, γιατί διαφορετικά είναι αδικία για του γιατρούς που εργάζονται στο νοσοκομείο» λέει σχετικά στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Απογευματινά ιατρεία

Μιλώντας για τα απογευματινά χειρουργεία, είπε πως όπως όλες οι μεγάλες αλλαγές θέλουν χρόνο για να βρουν το δρόμο τους. Δεν θα αρχίσουν να λειτουργούν ρολόι από την άλλη εβδομάδα που ξεκινούν, τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «ο Ευαγγελισμός, το Γενικό Κρατικό Αθηνών (Γ. Γενηματάς), το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας θα ξεκινήσουν άμεσα απογευματινά χειρουργεία, αλλά και αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειας που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση καθώς θα βγαίνει δελτίο Τύπου για το ποια νοσοκομεία και ποιες κλινικές ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία, για να γνωρίζει ο κόσμος πού μπορεί να απευθυνθεί για να ορίσει το ραντεβού του να χειρουργηθεί».

Νόμιμο φακελάκι και για τα σημερινά… «κορόιδα»

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδιαφέρον των γιατρών να συμμετέχουν σε αυτά, αλλά και την επάρκεια των υποδομών, επισημαίνει «οι περισσότεροι γιατροί που δεν παίρνουν φακελάκι, θα έχουν από δω και στο εξής μια νόμιμη διαδικασία -να μην αισθάνονται ότι είναι τα “κορόιδα”, ότι είναι οι τίμιοι και οι άλλοι οι… “έξυπνοι” που παίρνουν το φακελάκι- με τη δουλειά τους και την αξία τους να βγάζουν επιπλέον εισοδήματα. Αυτόν τον καλό γιατρό τον επιβραβεύουμε. Με τον άλλον έχουμε μέτωπο».

Ιδιωτική δαπάνη στο δημόσιο σύστημα

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι πληρώνουμε τα περισσότερα χρήματα από την τσέπη μας στην Ελλάδα για υπηρεσίες Υγείας, εξηγεί πως «αν μεταφέρουμε ένα κομμάτι της ιδιωτικής δαπάνης στο δημόσιο σύστημα και το δημόσιο σύστημα θα δυναμώσει και τα λεφτά που τελικά θα πληρώνουμε θα είναι λιγότερα. Δηλαδή ένας που θα δώσει 5.000 σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, αν πάει σε ένα απογευματινό χειρουργείο θα δώσει 1.500 ευρώ. Τελικά θα πληρώσει λιγότερα χρήματα από την τσέπη του». Ο Α. Γεωργιάδης αποκαλύπτει επίσης ότι από τα βασικά κριτήρια με βάση τα οποία θα κρίνονται οι διοικητές στα νοσοκομεία θα είναι η λειτουργία του γραφείου ασθενών. «Οι ασθενείς θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε αυτό ώστε να ενημερώνονται για τις υπηρεσίες που παρέχονται στο νοσοκομείο, θα μπορούν να βαθμολογούν αυτές τις υπηρεσίες αλλά και να καταγγέλλουν συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ιατρικό λειτούργημα», αναφέρει.

 

Documento Newsletter