Γεωργία και Μολδαβία κάνουν αίτηση για είσοδο στην ΕΕ

Γεωργία και Μολδαβία κάνουν αίτηση για είσοδο στην ΕΕ

Οι δύο χώρες ακολουθώντας το παράδειγμα της Ουκρανίας έκαναν την Πέμπτη επίσημο αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αναζητούν ασπίδα προστασίας.

Ευσεβείς πόθοι

Η πρωτοβουλία από τις δύο χώρες, στις οποίες στρατοπεδεύουν ρωσικά στρατεύματα παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας σειράς προσπαθειών για ένταξη στην ΕΕ. Μαζί με την Ουκρανία, οι χώρες αυτές είναι μέλη της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, μιας πρωτοβουλίας της ΕΕ για την ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων με πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ οι τρεις χώρες επιθυμούσαν την ένταξη, αναγνώριζαν ότι δε θα μπορούσαν να γίνουν πλήρη μέλη στο εγγύς μέλλον. 

Από την πλευρά της, η ΕΕ επιθυμούσε να έχει «από κοντά» πρώην σοβιετικές δημοκρατίες για να τις αποσπάσει από τον έλεγχο της Ρωσίας. Παρόλα αυτά, η ΕΕ ήταν επιφυλακτική για την αποδοχή τους στους κόλπους της. Ο σκεπτικισμός της Ευρώπης βασιζόταν στο γεγονός ότι οι χώρες αυτές είχαν ασταθή καθεστώτα, και ότι η ΕΕ θα εμπλεκόταν σε περιφερειακές συγκρούσεις. Όπως είναι φανερό, η Γεωργία και η Μολδαβία θέλουν να αποκτήσουν έναν ισχυρό σύμμαχο απέναντι στη Ρωσία.

Εσπευσμένο αίτημα

Ο Ιρακλί Κομπαχίτζε, πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», ανακοίνωσε την απόφαση του κόμματός του «να υποβάλει αμέσως αίτηση για ένταξη στην ΕΕ» σε συνέντευξη Τύπου στις 2 Μαρτίου. Η Γεωργία σχεδίαζε να υποβάλει την αίτηση το 2024, αλλά το κόμμα αποφάσισε να υποβάλει αίτηση με εσπευσμένο τρόπο λόγω της αλλαγμένης κατάστασης στον κόσμο.

Επίσης, η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σάντου, έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter ότι οι «οι πολίτες της Μολδαβίας είναι έτοιμοι να εργαστούν σκληρά προς ένα σταθερό και ευημερούν μέλλον στην ΕΕ». 

Οργή της Μόσχας

Οι προσπάθειες της Γεωργίας και της Μολδαβίας να σφυρηλατήσουν στενότερους δεσμούς με τη Δύση προκαλούν την οργή της Ρωσίας. Η Μολδαβία μοιράζεται σύνορα περίπου 1.200 χιλιομέτρων με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας, η οποία έχει πολύ ρωσόφωνο πληθυσμό. 

Η Γεωργία έχει σύνορα μήκους σχεδόν 900 χιλιομέτρων με τη νότια Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των αποσχισμένων γεωργιανών περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, την ανεξαρτησία των οποίων η Μόσχα έχει υποστηρίξει διπλωματικά και στρατιωτικά από τον πενθήμερο πόλεμο του 2008. Η Τιφλίδα και το Κισινάου έχουν αντισταθεί στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την κλιμάκωση του πολέμου της Ουκρανίας. 

 

 

Documento Newsletter