«Γεννιέται» το νέο νόμισμα των BRICS; – Η φωτογραφία του Πούτιν και τα σενάρια

«Γεννιέται» το νέο νόμισμα των BRICS; – Η φωτογραφία του Πούτιν και τα σενάρια

Μια φωτογραφία του Βλαντιμίρ Πούτιν με ένα πολύχρωμο χαρτονόμισμα-μακέτα των BRICS πυροδότησε τα σενάρια για ένα νέο νόμισμα.

Ωστόσο, αργότερα διευκρινίστηκε ότι το χαρτονόμισμα δεν ήταν επίσημο χαρτονόμισμα, αλλά απλώς μια μακέτα που παρουσιάστηκε στον Ρώσο ηγέτη από ενθουσιώδεις οπαδούς.

Ο ενθουσιασμός και η διευκρίνιση

Η εικόνα του Πούτιν να κρατά το χαρτονόμισμα, το οποίο έφερε τις σημαίες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, οδήγησε πολλούς να πιστέψουν ότι οι BRICS είχαν λανσάρει επίσημα ένα κοινό νόμισμα. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι διέψευσαν γρήγορα αυτή την ιδέα. «Το νόμισμα που κρατάει ο πρόεδρος Πούτιν είναι μια μακέτα ενός χαρτονομίσματος των BRICS στη σύνοδο κορυφής του Καζάν όπως του πρότειναν ενθουσιώδεις οπαδοί και όχι ένα επίσημα υιοθετημένο χαρτονόμισμα των BRICS», ανέφεραν αξιωματούχοι.

 

Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει την παγκόσμια προσμονή για ένα πιθανό νόμισμα των BRICS, αλλά υπογραμμίζει επίσης την πραγματικότητα ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι ακόμη στον ορίζοντα. Όλα ωστόσο κινούνται σε μια πιθανή πραγματικότητα: Την εγκατάλειψη του δολαρίου από τους συμμετέχοντες στις μεταξύ τους συναλλαγές.

Γιατί δεν υπάρχει νέο νόμισμα;

Η ιδέα της δημιουργίας ενός ενιαίου νομίσματος των BRICS συζητείται στο εσωτερικό του μπλοκ εδώ και αρκετό καιρό, με γνώμονα την επιθυμία να μειωθεί η εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που καθιστούν μια τέτοια κίνηση δύσκολη στο εγγύς μέλλον.

Πρώτον, τα ιδρυτικά έθνη των BRICS -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική- είναι διαφορετικά ως προς τις οικονομικές τους δομές και τις νομισματικές τους πολιτικές. Η καθιέρωση ενός ενιαίου νομίσματος σε τόσο διαφορετικές οικονομίες θα απαιτούσε εκτεταμένο συντονισμό και συμβιβασμό. Κάθε χώρα έχει τα δικά της εθνικά συμφέροντα, δημοσιονομικές πολιτικές και μηχανισμούς ελέγχου του πληθωρισμού, γεγονός που περιπλέκει την ιδέα ενός κοινού νομίσματος.

Δεύτερον, το γεωπολιτικό τοπίο έχει γίνει όλο και πιο πολύπλοκο. Οι αυξανόμενες παγκόσμιες εντάσεις και αβεβαιότητες έχουν κάνει τα έθνη των BRICS πιο επιφυλακτικά ως προς την παρουσίαση ενός κοινού νομίσματος που θα μπορούσε να διαταράξει τα υπάρχοντα χρηματοπιστωτικά συστήματα. Ενώ οι ηγέτες του μπλοκ συμφωνούν στην ανάγκη να απομακρυνθούν από την εξάρτηση από τα δυτικά νομίσματα, αναγνωρίζουν ότι ένα κοινό νόμισμα μπορεί να μην είναι η πιο άμεση ή πρακτική λύση.

Διαβάστε επίσης: BRICS: Τραπεζικές διασυνδέσεις και διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα ανακοίνωσε ο Πούτιν – Στάση αναμονής από το ΔΝΤ

Ο πρόεδρος Πούτιν, για παράδειγμα, πρότεινε το μπλοκ να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων στο διασυνοριακό εμπόριο αντί να σπεύσει προς ένα νέο νόμισμα. «Η ανάπτυξη νέων χρηματοπιστωτικών μέσων που θα λειτουργούν εντός του τρέχοντος πλαισίου θα είναι πιο πρακτική προς το παρόν», σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: «Παράθυρο» για έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω Κατάρ – «Ναι» σε ανακωχή υπό όρους από τη Χαμάς

Λίβανος: Νεκροί τρεις δημοσιογράφοι από ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Σφυροκόπημα στα προάστια της Βηρυτού (Video)

Σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία: «Ιερές» business, απάτες και εκβιασμοί – Οι σκιές και το ποινικό παρελθόν του επιχειρηματία

Σκάνδαλο Novartis και άρση προστασίας μαρτύρων: Μην τολμήσει κανείς να (ξανα) καταγγείλει διαφθορά

Ένα Predator τους χωρίζει, μια χειραψία τους ενώνει!

ΗΣΑΠ: Μόλις έξι συντηρητές για το απαρχαιωμένο δίκτυο – Η φωτιά στον συρμό στη Νερατζιώτισσα ανέδειξε την τραγική υποστελέχωση της Γραμμής 1

Η εισαγγελία δεν είδε παράβαση καθήκοντος από τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου – Ο «εκλεκτός» του Μητσοτάκη έπεσε… στα μαλακά

Καιρός: Πώς θα κυλήσει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου – Πού θα φτάσει ο υδράργυρος

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter