Για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έλαχε να βρεθούν στη Λέσβο, η λέξη «Μόρια» σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από ένα τοπωνύμιο του νησιού.
Εδώ και χρόνια έχει γίνει συνώνυμο των άθλιων συνθηκών ζωής, της υποβάθμισης της φύσης του ανθρώπου, της «υπαίθριας φυλακής».
Όταν λοιπόν το κολαστήριο κάηκε πριν δύο εβδομάδες, αρκετοί ήταν αυτοί που πίστεψαν πως όποια κι αν ήταν η μοίρα τους, δε θα μπορούσε να είναι χειρότερη από τη ζωή που τους είχε προσφέρει η Μόρια.
Ωστόσο μάλλον έκαναν λάθος. Οι επόμενες μέρες μετά την πυρκαγιά οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους στα όρια της εξαθλίωσης αφού κοιμούνταν στον δρόμο, κάτω από τον καυτό ήλιο, συχνά χωρίς σκηνές και χωρίς πρόσβαση σε νερό, φαγητό, ηλεκτρισμό και χωρίς καμία ενημέρωση για το μέλλον τους.
Η είδηση ότι η κυβέρνηση κατασκεύαζε ήδη έναν άλλο καταυλισμό στην περιοχή του Καρά Τεπέ, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις: Κάποιες οικογένειες μετέβησαν αμέσως στον νέο καταυλισμό ελπίζοντας ότι η κατάσταση που θα βρουν εκεί θα είναι καλύτερη, ενώ άλλοι, φοβούμενοι τον εγκλωβισμό τους σε ένα νέο κλειστό camp, απέφυγαν να μπουν για όσο καιρό μπορούσαν.
Ωστόσο, μετά από αστυνομικές επιχειρήσεις στον δρόμο όπου βρίσκονταν οι χιλιάδες οικογένειες προσφύγων, οι οποίες στην πλειοψηφία τους έγιναν χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, περίπου 9.000 άτομα βρέθηκαν μέσα στη νέα δομή του Πεδίου Βολής, στην περιοχή του Καρά Τεπέ, λίγο έξω από την πόλη της Μυτιλήνης.
Τι συμβαίνει όμως εκεί; Για πολλές μέρες οι συνθήκες διαβίωσης στο νέο Camp ήταν θολές, καθώς η πρόσβαση των δημοσιογράφων ήταν περιορισμένη και η επικοινωνία με τους διαμένοντες ήταν σχεδόν αδύνατη. Ωστόσο, όσο οι μέρες περνούν όλο και περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο κάνουν την εμφάνισή τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η Μόρια δεν έγινε παρελθόν, αλλά απλώς «μετακόμισε» λίγο πιο κάτω.
Είναι ενδεικτική η κεντρική φωτογραφία που δημοσιεύουμε και η οποία ανήκει στον διεθνούς φήμης δημοσιογράφο Ιάσωνα Αθανασιάδη, ο οποίος την παραχώρησε ευγενικά προς δημοσίευση από το Documento και το Κουτί της Πανδώρας, και η οποία απεικονίζει πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους στο νέο Camp, κάνοντας το σήμα του κατεβασμένου αντίχειρα για να δείξουν την απογοήτευσή τους από το νέο χώρο διαμονής τους.
Άθλιες οι συνθήκες με τις τουαλέτες
Σύμφωνα με καταγγελίες, τις ημέρες που έμπαιναν οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες υπήρχαν ελάχιστες τουαλέτες, ορισμένες από τις οποίες δε δούλευαν, ενώ όταν αυτές αυξήθηκαν τελικά, η χρήση τους κατέστη αδύνατη λόγω της ασύλληπτης βρώμας, καθώς δεν γίνονται οι απαραίτητοι τακτικοί καθαρισμοί. Αν μάλιστα αναλογιστούμε το γεγονός ότι στο σημείο βρίσκονται 9.000 άτομα, μπορεί εύκολα κανείς να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος.
Σκηνές χωρίς «πάτωμα», έλλειψη νερού και ρεύματος
Εκτός από τις βρώμικες τουαλέτες, την κατάσταση δυσκολεύει δραματικά το γεγονός ότι οι σκηνές του ΟΗΕ (αν όχι όλες, τότε οι περισσότερες) δεν έχουν «πάτωμα», με αποτέλεσμα οι χιλιάδες άνθρωποι έχουν μπει στο Camp να κοιμούνται επί της ουσίας στο έδαφος, ενώ η κατάσταση αναμένεται να γίνει αφόρητη με τις πρώτες βροχές που θα σημειωθούν, αφού το έδαφος είναι επικλινές και το χώμα έχει ανακατευτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες λόγω των χωματουργικών εργασιών που έγιναν για να δημιουργηθεί η δομή.
Greek govt has been allowing journalists to enter only specific areas of the new camp in Kara Tepe and for very limited time, and yesterday asked them to "not talk with refugees".
This is what the rest of the new camp looks like. pic.twitter.com/piOG1oH1sE
— Stavros Malichudis (@Malichudis) September 20, 2020
Η πρόσβαση σε ρεύμα είναι εξαιρετικά περιορισμένη με αποτέλεσμα να περιορίζεται δραματικά και δυνατότητα επικοινωνίας των διαμενόντων στη δομή με τον έξω κόσμο καθώς δεν μπορούν να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσβαση σε νερό είναι επίσης εξαιρετικά περιορισμένη, με τις συνθήκες προσωπικής υγιεινής για τουλάχιστον 9.000 άτομα (ανάμεσά τους γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά) να χειροτερεύουν συνεχώς. Μάλιστα, τις πρώτες ημέρες αναγκάζονταν να πλένουν τα ρούχα τους στη θάλασσα. Το κατά πόσο το τρεχούμενο νερό για μπάνιο και πλύσιμο που υπάρχει πλέον στο νέο camp του Πεδίου Βολής, είναι αρκετό για τις 9.000 διαμένοντες δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή.
Ο κορονοϊός κάνει… «πάρτι»
Όπως ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου εντοπίστηκαν 243 κρούσματα κορονοϊού. Τα κρούσματα αυτά θα αποτυπωθούν σήμερα στα στοιχεία που θα ανακοινώσει το απόγευμα ο ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, «ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί είναι στα 24 έτη και πρόκειται, κατά κανόνα, για ασυμπτωματικούς».
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η πολυδιαφημισμένη εσωτερική δομή καραντίνας για τα θετικά κρούσματα στην πραγματικότητα πρόκειται για σκηνές που έχουν ξεχωριστεί και χωρίζονται με τους υπόλοιπους διαμένοντες στο camp απλώς με ένα συρματόπλεγμα και χωρίς φυσικά να τηρείται κανένα μετρό προστασίας και υγιεινής με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους τους διαμένοντες στην νέα δομή.
Η παρακάτω εικόνα από την eurokinissi είναι χαρακτηριστική:
Επιχείρηση αποναρκοθέτησης μετά την είσοδο χιλιάδων προσφύγων
Μόλις το Σάββατο, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την είσοδο των πρώτων προσφύγων δηλαδή, ομάδα πυροτεχνουργών της 98 ΑΔΤΕ έκανε έρευνα σε όλους τους χώρους του πεδίου βολής ώστε να εντοπίσει παλιές νάρκες και πυρομαχικά που δεν είχαν περισυλλέγει από τις βολές που πραγματοποιούνταν στο πεδίο βολής.
Όπως αναφέρει το lesvospost.gr, πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκουν σφαίρες αλλά και πυρομαχικά φυσικά ανενεργά ενώ τα προσφυγόπουλα παίζουν στα παλιά πολυβολεία.
Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι δημοσιογράφοι αναφέρουν πως στις επίσημες «επισκέψεις» ΜΜΕ που διοργανώνει το υπουργείο Μετανάστευσης εντός του νέου Camp, δεν επιτρέπεται στους δημοσιογράφους να μιλούν με τους πρόσφυγες που συναντούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς όλα αυτά συμβαίνουν στο camp που δημιουργήθηκε εκτάκτως μετά τις πυρκαγιές της Μόριας, στο Πεδίο Βολής του ελληνικού στρατού, στην περιοχή Καρά Τεπέ, με τη δέσμευση του υπουργείου Μετανάστευσης ότι πρόκειται για «προσωρινή δομή». Ωστόσο, τα δεδομένα δεν δείχνουν ακριβώς αυτό, αφού σύμφωνα με το tonisi.gr, η κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει κονδύλια για ενοικίαση των γύρω οικοπέδων μέχρι το 2025.
New temporary razor wire-fenced Lesvos island camp.. pic.twitter.com/FPJ49xFpon
— Dr. Apostolos Veizis (@AVeizis) September 20, 2020
Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι μόλις χθες, πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης δήλωναν σε τοπικά μέσα ότι η δημοτική δομή του Καρά Τεπέ (όχι το νέο Camp), θα κλείσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα σχετικά με το που θα οδηγηθούν οι διαμένοντες.
«Δε θα τους επιβραβεύσουμε κιόλας»
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο νέο camp στο Πεδίο Βολής τείνει να γίνει εφιαλτικό. Είναι κατανοητό το γεγονός ότι εφόσον ολόκληρη η δομή στήθηκε εντός λίγων ημερών θα είχε ορισμένες ελείψεις στην πρώτη φάση λειτουργίας της, όμως οι εικόνες που λαμβάνουμε αρκετές ημέρες μετά την έναρξη λειτουργίας της, είναι αποκαρδιωτικές και προκαλούν εύλογο προβληματισμό.
Εκτός και αν η κατάσταση που επικρατεί στο νέο camp αποτελεί και την «ενσάρκωση» της φράσης που σύμφωνα με την efsyn.gr φέρεται να είπε κυβερνητικός παράγοντας πως υπάρχει μέριμνα οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε καλύτερο χώρο «αλλά δεν θα τους επιβραβεύσουμε κιόλας».
Το κατά πόσον αυτό το σχόλιο λοιπόν έχει μετατραπεί τελικά σε κυβερνητικό δόγμα μένει να φανεί τις επόμενες μέρες. Η αρχή πάντως δεν προμηνύει τίποτα καλό…
Πηγή: koutipandoras.gr