Ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, με εκλογή αρχηγού από τη βάση, ανακοίνωσε η Φώφη Γεννηματά, απευθύνοντας και νέα πρόσκληση προς το Ποτάμι και την Ώρα Αποφάσεων, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ), την Κυριακή.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ, μετά τις πρόσφατες αναταραχές στο ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν σε ρήξη με τον γραμματέα του κόμματος, Στέφανο Ξεκαλάκη, αλλά και με δεδομένη την επιθυμία των κομμάτων και κινήσεων που συγκροτούν την ΔΗΣΥ να προχωρήσουν άμεσα στις διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου φορέα και την εκλογή αρχηγού από τη βάση, ανέκρουσε πρύμναν και πρότεινε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων για το νέο φορέα.
Και παρότι η ίδια επιμένει ότι τα όσα ανακοίνωσε αποτελούν απλά την εξειδίκευση της δικής της πρωτοβουλίας από τον Ιανουάριο του 2016, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, η άρνηση Θεοδωράκη και Διαμαντοπούλου να ενταχθούν στην ΔΗΣΥ και φυσικά η επιδίωξη των εταίρων της στην Συμπαράταξη να μην «σέρνεται» περαιτέρω η συγκρότηση του νέου ενιαίου φορέα, την οδήγησαν στο να πάρει την απόφαση… μια ώρα αρχύτερα, με στόχο να αιφνιδιάσει και τους εσωκομματικούς της αντιπάλους.
Η κυρία Γεννηματά πρότεινε, λοιπόν, να αποτελέσει αντικείμενο του προσυνεδριακού διαλόγου και του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ, που θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου, η εξειδίκευση και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων για τη δημιουργία του νέου φορέα. Συγκεκριμένα, το συνέδριο της ΔΗΣΥ θα εισηγηθεί προς τα κόμματα τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ολοκλήρωσης της πορείας προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα. Στη συνέχεια, τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς της ΔΗΣΥ, μέσα σε εύλογο χρόνο, θα πάρουν τις αποφάσεις τους ως προς τη μορφή του φορέα, αν δηλαδή θα παραμείνει πολυκομματικός ή όχι. Και τελικά, θα προχωρήσουν στην εκλογή επικεφαλής από τη βάση, ενώ με βάση το μητρώο που δημιουργείται, θα διεξαχθεί το Ιδρυτικό Συνέδριο και η εκλογή οργάνων.
Και κατέληξε στην πρόταση, «με την επιφύλαξη πολιτικών εξελίξεων», όπως επεσήμανε (σ.σ. σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, για παράδειγμα), οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν το αργότερο στις αρχές του 2018.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι η πρότασή της απευθύνεται στο σύνολο του χώρου, προς όλα τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και τα στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερά, λέγοντας ότι όποιος το επιθυμεί, «δεν έχει παρά να έρθει στο Συνέδριο, για να συνδιαμορφώσουμε αυτόν τον οδικό χάρτη», εντάσσοντας εκ νέου στην πρόσκλησή της, προφανώς, το Ποτάμι και την Ώρα Αποφάσεων των Διαμαντοπούλου-Ραγκούση-Φλωρίδη.
Με μία αιχμή προς τους διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε ότι το δίλημμα νέο ή παλιό «αποδείχτηκε πλαστό» και είπε ότι είναι ώρα να σταματήσει «η διαστρέβλωση, το παιχνίδι με λέξεις χωρίς περιεχόμενο, η σκόπιμη δημιουργία σύγχυσης και τα πλαστά διλήμματα». Απευθυνόμενη κυρίως προς την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη και του Στέφανου Ξεκαλάκη, χωρίς να τους κατονομάσει, τόνισε ότι «το νέο, ούτε επαγγέλλεται, ούτε διατάσσεται, ούτε είναι αποκλειστική υπόθεση ηλικίας.
Είναι παντού και πάντα μείγμα καινοτομίας και πείρας. Κυρίως είναι θέμα ιδεών και αρχών, ύφους και ήθους»…
Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Η Φώφη Γεννηματά, αφού αναφέρθηκε ξανά στην αυτόνομη πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στο «Σχέδιο Ελλάδα» που έχει ήδη παρουσιάσει για την οριστική υπέρβαση της κρίσης, επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και στη ΝΔ.
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για συμφωνία που οδηγεί σε τέταρτο μνημόνιο, για λαϊκισμό και σκανδαλολογία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα σκάνδαλα για αντιπερισπασμό, με κατασυκοφάντηση των πολιτικών της αντιπάλων και ιδιαίτερα, όπως είπε, «της δικής μας παράταξης, χτίζοντας έτσι μεθοδικά «τη δική της διαπλοκή». Και επανέλαβε ότι η ΔΗΣΥ ούτε εκφοβίζεται, ούτε εκβιάζεται, αλλά ζητά διαφάνεια για όλους και παντού, ενώ έκανε λόγο για ένα «δυνατό όχι» στη Βουλή στο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση για τη συμφωνία. Η ΔΗΣΥ έχει διαμηνύσει από καιρό, εξάλλου, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε τα λεγόμενα «αντίμετρα».
Για τη ΝΔ, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η λύση στα προβλήματα της χώρας δεν μπορεί να είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν έχει αποτέλεσμα ένα «μέτωπο» με την Νέα Δημοκρατία. Και αναφέρθηκε στην «καταστροφική για τη χώρα πολιτική της περιόδου 2004-2009 του κ. Καραμανλή», αλλά και στην έλλειψη αυτοκριτικής από το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διόγκωση του χρέους και των ελλειμμάτων.
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επιτεθεί στη ΝΔ, επειδή προσπαθεί να παίξει επικοινωνιακά ακόμα και με τη λέξη «Αλλαγή», τη λέξη-σύμβολο, όπως είπε, που χρησιμοποίησε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, για να εκφράσει τις μεγάλες τομές που έγιναν στην χώρα στη δεκαετία του ’80.
Θεοχαρόπουλος: το 2017 η εκλογή αρχηγού!
Δεν πρόλαβε καλά-καλά η Φώφη Γεννηματά να ανακοινώσει την πρωτοβουλία της για εκλογή αρχηγού από τη βάση, καθώς και για την συγκρότηση του νέου φορέα της Κεντοαριστεράς, και εκδηλώθηκαν οι πρώτες διαφωνίες στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης! Μέσα στο 2017, επιμένει η ΔΗΜΑΡ – και όχι στις αρχές του 2018, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – να συγκροτηθεί ο νέος ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς και να στηθούν οι κάλπες για την εκλογή αρχηγού από τη βάση!
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ), παίρνοντας το λόγο, μετά την ομιλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής της ΔΗΣΥ, ουσιαστικά, διαφώνησε με την Φώφη Γεννηματά και ως προς το χρονοδιάγραμμα, αλλά και ως προς την ουσία…
Και αυτό, γιατί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε στην ομιλία της ότι τα κόμματα και οι κινήσεις που συγκροτούν την ΔΗΣΥ θα κληθούν να αποφασίσουν για τη μορφή που θα έχει ο νέος φορέας – με λίγα λόγια, αν θα παραμείνει πολυκομματικός όπως είναι σήμερα, ή όχι.
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, όμως, ξεκαθάρισε ότι η υπέρβαση που θα σηματοδοτήσει το επικείμενο συνέδριο της ΔΗΣΥ στις 30 Ιουνίου δεν μπορεί να είναι ένα ξεκίνημα «στραμμένο στο παρελθόν, αλλά στο παρόν και το μέλλον». Εξειδικεύοντας, έκανε λόγο για «νέο σύμβολο, νέο όργανο και πολιτική-προγραμματική πρόταση με προοδευτικές τομές και ανατροπές». Και κυρίως, όπως είπε, με ένα ξεκάθαρο οδικό άξονα, που θα οδηγεί στον ενιαίο προοδευτικό φορέα και θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς, «με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων και κινήσεων και υπέρβαση της ομοσπονδιακής δομής, μέσα από ένα Ιδρυτικό Συνέδριο για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από τη βάση εντός του 2017».
Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η εκλογή επικεφαλής από τη βάση αφορά στον ενιαίο φορέα, στο νέο κόμμα που πρέπει να δημιουργηθεί με Ιδρυτικό Συνέδριο εντός του 2017 και όχι σε έναν ομοσπονδιακό πολυκομματικό φορέα, όπως ο σημερινός, ο οποίος άλλωστε αποτελεί ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο. Και απαντώντας στην Φώφη Γεννηματά, δήλωσε με νόημα ότι «πρώτα δημιουργείς τον ενιαίο φορέα μέσω Ιδρυτικού Συνεδρίου και αμέσως μετά προχωρείς σε εκλογή επικεφαλής του από τη βάση»!
Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι η ΔΗΜΑΡ, μία μέρα νωρίτερα, είχε πάρει ακριβώς αυτές τις αποφάσεις στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος – πράγμα που δεν έγινε και στο ΠΑΣΟΚ, αφού ως γνωστόν η Φώφη Γεννηματά, ουσιαστικά, κατήργησε τόσο την Κεντρική Επιτροπή, όσο και τον γραμματέα της, Στέφανο Ξεκαλάκη…
Και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, πάντως, απηύθυνε πρόσκληση σε όλους όσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο, ώστε να συμβάλλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια «χωρίς περιχαρακώσεις και ανασφάλειες», τονίζοντας ότι δεν περισσεύει κανείς, αλλά και κανείς «δεν πρέπει να εμποδίσει τη δρομολόγηση ανοιχτών δημοκρατικών διαδικασιών για έναν ισχυρό ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς».