Γεννηματά για μεταναστευτικό: Πολιτική συμφωνία για το Δουβλίνο

Γεννηματά για μεταναστευτικό: Πολιτική συμφωνία για το Δουβλίνο

Στη Λισαβόνα βρίσκεται η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, καθώς συμμετέχει στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).

Στη Λισαβόνα βρίσκεται η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, καθώς συμμετέχει στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, στην ομιλία που εκφώνησε, με θέμα τη μετανάστευση, τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα, είχε δύο βασικούς στόχους: αφενός να παρουσιάσει τις θέσεις και προτάσεις της παράταξής της για τη μετανάστευση και την προσφυγική κρίση και, αφετέρου, να περάσει ξανά το μήνυμα ότι ο μόνος εκφραστής της προόδου αλλά και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα είναι το ΚΙΝΑΛ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ – αφού οι θερμές σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες με τον Αλέξη Τσίπρα (σ.σ. πρόσφατο παράδειγμα η πρόσκληση του πρωθυπουργού σε συνέδριο του γερμανικού SPD) μόνο ευχάριστες δεν είναι για την Φώφη Γεννηματά!

Στην ομιλία της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στην έξαρση του εθνικισμού και του λαϊκισμού και τόνισε ότι ακραίες δυνάμεις επιδιώκουν να επιστρέψει η Ευρώπη στο σκοτεινό παρελθόν της. Δήλωσε, μάλιστα, ότι το θέμα της μετανάστευσης το εκμεταλλεύονται κατεξοχήν «οι λαϊκιστές αριστεροί και δεξιοί, οι ακροδεξιοί και αντιευρωπαϊστές». Και δεν δίστασε να «καρφώσει» την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, «στα λόγια υποστηρίζει τις αρχές του ανθρωπισμού», όμως, «παρά τον πακτωλό χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επιχειρησιακή βοήθεια, οι διαδικασίες παραμένουν τραγικά αργές και οι συνθήκες είναι άθλιες».

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι απαιτείται ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασύλου, καθώς και ότι το Συμβούλιο πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του: «χρειαζόμαστε πολιτική συμφωνία για το Δουβλίνο, για την αλληλεγγύη με τα κράτη-μέλη υποδοχής και τη δίκαιη κατανομή των βαρών». Ανέφερε ότι τα ελληνικά νησιά «μετατράπηκαν σε αποθήκη ψυχών», γι’ αυτό και πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα, ενώ τόνισε πως οι χώρες που δε δέχονται να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, «θα πρέπει να αποκόπτονται από σημαντικά οικονομικά κονδύλια».

Παράλληλα, πρότεινε προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης με ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, αλλά και αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, με επενδύσεις και αναπτυξιακή βοήθεια, ειδικά στις χώρες τις Αφρικής, δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διαδρομών, καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών, καθώς και βελτίωση των επιστροφών και των επανεισδοχών.

Και κατέληξε πως αυτό το καθήκον ανήκει πρωτίστως στην πολιτική οικογένεια των σοσιαλδημοκρατών, η οποία «πρέπει να έχει ξεκάθαρο πρόσημο, κατεύθυνση, αρχές και να αντιστέκεται σε κάθε τάση λαϊκισμού», υποστηρίζοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής «είναι και θα παραμείνει ο πολιτικός φορέας αποτροπής του εθνολαϊκιστικού μετώπου στην Ελλάδα». 

Documento Newsletter