Γενναία μείωση χρεών και 120 δόσεις για τις υπερχρεωμένες

Γενναία μείωση χρεών  και 120 δόσεις για  τις υπερχρεωμένες

Με σύγκλιση στις γενικές αρχές, αλλά χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη όλα τα τεχνικά ζητήματα, δανειστές και κυβέρνηση φαίνεται πως ξεπέρασαν τους σκοπέλους στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, έκλεισε.

Μεταξύ των θεμάτων που φαίνεται ότι έχουν συμφωνηθεί είναι το ύψος των συνολικών οφειλών προς ρύθμιση, το οποίο παραμένει στις 20.000 ευρώ, παρά τις διαφωνίες τόσο των δανειστών όσο και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που ζητούσαν να ανέβει ο πήχης στις 50.000 ευρώ.

Προκειμένου να ικανοποιηθούν μερικώς όλες οι πλευρές και να υπάρξει τελική συμφωνία, οι επιχειρήσεις που έχουν συνολικές οφειλές προς ρύθμιση από 20.000 έως 50.000 ευρώ θα καταθέτουν την αίτησή τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και η βιωσιμότητά τους θα κρίνεται με βάση ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ανάλυσης, ενώ δεν θα παρεμβαίνει συντονιστής στην όλη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις με οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2016, ενώ κεντρικό ρόλο θα έχει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), στην οποία μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί 1.600 διαμεσολαβητές σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, η λύση που πρότεινε η ελληνική πλευρά, η οποία αφορά τον επανυπολογισμό των προστίμων και των προσαυξήσεων με βάση τη νέα, πιο ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις νομοθεσία, που περιλαμβάνει χαμηλότερες κλίμακες σε σχέση με το παρελθόν, μείωσε τις αποστάσεις για το «κούρεμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και συγκεκριμένα για το «κούρεμα» των παρακρατούμενων φόρων (ΦΠΑ και ΦΜΥ).

Ειδικότερα, τα πρόστιμα των επιχειρήσεων προς το δημόσιο θα μπορούν να μειωθούν έως 95%, ενώ οι προσαυξήσεις έως 85%. Σε κάθε περίπτωση το «κούρεμα» δεν θα αφορά το κεφάλαιο. Από την άλλη, φαίνεται ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξαιρεθούν από το όποιο «ψαλίδι» οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι υπέρ τρίτων.

Μια ακόμη αλλαγή που έχει σχέση με την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων προς το δημόσιο είναι το ύψος των δόσεων, οι οποίες «κλειδώνουν» στις 120, αντίθετα με ό,τι ζητούσαν οι δανειστές (αύξηση έως το… άπειρο).

Τα θέματα που έχουν μείνει ανοικτά και για τα οποία δεν αποκλείεται να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις αφορούν το κατά πόσον θα εξαιρεθούν από την ένταξη στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν το 85% των οφειλών τους σε έναν πιστωτή, καθώς και τη ρήτρα της μίας θετικής χρήσης την τελευταία τριετία.

Documento Newsletter