Σε δευτερολογία πριν καν τοποθετηθούν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί προχώρησε άμεσα μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να απαντήσει άμεσα στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλήγοντας σε απολύτως ασαφείς δεσμεύσεις δεσμεύσεις για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και σε μία δέσμευση για μη αλλαγή του εκλογικού νόμου ενόψει διπλών εκλογικών αναμετρήσεων.
Δείτε επίσης: Με τα χέρια ψηλά και επίθεση στην αντιπολίτευση ο Μητσοτάκης κατά της… ακρίβειας
Με ένα πολιτικό «unfair» επανήλθε ο πρωθυπουργός μετά την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς με ευθύνη του πρώτου, η συζήτηση στη Βουλή μετατράπηκε για μία ακόμα φορά σε έργο για δύο, παραγκωνίζοντας τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε και πήρε εκ νέου τον λόγο μετά τον Αλέξη Τσίπρα, επαναφέροντας τις επιθέσεις για το 2015 και την κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και ειρωνευόμενος την αξιωματική αντιπολίτευση για την απόφασή της να υπερψηφίσει ρυθμίσεις που δίνουν «σημαντική ανάσα» σε πολίτες, παρά τις επικρίσεις.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είχε δύο στοχεύσεις. Αφενός, αφού για μία ακόμα φορά ένιψε τας χείρας του για την ακρίβεια επαναλαμβάνοντας πως είναι «εισαγώμενη», σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερκέρδη των εταιρειών, με ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
Συγκεκριμένα, απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υπερκέρδη ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως εάν είναι έτσι, η κυβέρνηση θα περάσει διάταξη ώστε το 90% των κερδών αυτών να επιστραφεί στο δημόσιο μέσω έκτακτης φορολόγησης. «Αν οι υπολογισμοί σας είναι σωστοί» πρόσθεσε βολικά, προσθέτοντας στη συνέχεια πως «έχω αμφιβολίες αν υπάρχουν αυτά τα κέρδη», εξουδετερώνοντας επί της ουσίας τις «δεσμεύσεις» που μόλις κατέθεσε.
Μάλιστα, κατηγόρησε ακόμα την αντιπολίτευση για «κατασκευή μύθων» αναφορικά με την ύπαρξη «δήθεν παντοδύναμων καρτέλ», σημειώνοντας για τα κέρδη πως «αν υπάρχουν θα τα φορολογήσουμε, αλλά δεν είναι η γεννεσιουργός αιτία του προβλήματος», ρωτώντας την αντιπολίτευση να του πει «ποια είναι η αιτία».
Αφετέρου, επανήλθε στα σενάρια για εκλογές, επιχειρώντας πράγματι να τα κλείσει με πιο ξεκάθαρη ρητορική, παρά το γεγονός πως κινήσεις και του ίδιου τα έχουν πυροδοτήσει. Όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», οι επόμενες με τον ισχύοντα νόμο της απλής αναλογικής, και οι δεύτερες που προδικάζονται «με τον νόμο που έχουμε ήδη ψηφίσει». Η τελευταία αναφορά έρχεται να απαντήσει στον οργασμό σεναρίων που διακινεί ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, ωθώντας σε έναν νέο νόμο που θα κάνει πιο βατή την αυτοδυναμία για την κυβέρνηση, υπό τον φόβο της δημοσκοπικής φθοράς της.
Στο τέλος πάντως, και πάλι κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για ανευθυνότητα, επικαλούμενος αυτή τη φορά πως «έχουμε πόλεμο, πολεμική οικονομία και εσείς ζητάτε εκλογές;». Εξηγώντας, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο υπηρεσιακής κυβέρνησης και «πολιτικής αστάθειας για δύο με τρεις μήνες», υποστηρίζοντας πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, «και ο λαός θα σας επιστρέψει στα έδρανα που βρίσκεστε σήμερα».