Γενικόλογες διακηρύξεις Μητσοτάκη για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική βία

Γενικόλογες διακηρύξεις Μητσοτάκη για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική βία

Ως ευκαιρία για την κατάθεση μίας έκθεσης ιδεών και την περιγραφή ενός γενικόλογου «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση» αντιμετώπισε την εκδήλωση της Βουλής για την Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χωρίς την παραμικρή αποτίμηση στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του επί της προστασίας των ανηλίκων, και την ώρα που υπάρχουν ερωτήματα για τις τύχες χιλιάδων ανήλικων προσφυγόπουλων στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε σε μία εθιμοτυπική παρουσία, αλλά και στην ανάθεση ενός ακόμα χαρτοφυλακίου στον υπερσυγκεντρωτικό υπουργό Επικρατείας.

Μόνο απορίες δημιούργησε η επιλογή του πρωθυπουργού το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, να μην προχωρήσει σε καμία αποτίμηση του έργου της κυβέρνησής του επί του ζητήματος μέχρι σήμερα. Κι αυτό παρότι ήταν ο ίδιος που πριν από ακριβώς δύο χρόνια χρησιμοποίησε την ίδια ημέρα για να ανακοινώσει την πρωτοβουλία του να ορίσει Εθνική Συντονίστρια στο πρόγραμμα «Κανένα παιδί μόνο» την Ειρήνη Αγαπηδάκη, με τον Απόστολο Δοξιάδη στο πλευρό της.

Ειρ. Αγαπηδάκη: Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος της απέδωσε… καρπούς ως Εθνική Συντονίστρια για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

«Το στερεότυπο του αγνώστου που προσφέρει καραμέλες στα παιδιά για να τα κακοποιήσει δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στα στατιστικά στοιχεία. Και είναι πράγματι ανατριχιαστικό το γεγονός ότι τελικά ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών των περιστατικών, μόλις στο 2% εκτιμάται, φτάνει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στις Αρχές» ήταν μία από τις γενικόλογες διαπιστώσεις στις οποίες προχώρησε κατά τη λακωνική και ολιγόλεπτη παρέμβασή του από βήματος Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση.

Αφού κατά τη μισή και πλέον τοποθέτησή του αναλώθηκε σε μία σχεδόν δημοσιογραφική καταγραφή της παρούσας κατάστασης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως πρόκειται για ένα «ολιστικό σχέδιο», αναφέρθηκε γενικόλογα στο πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων και στο εθνικό αρχείο καταγραφής και επιτήρησης των κακοποιημένων παιδιών που προβλέπεται από τους 11 άξονες του σχεδίου, ενώ ειδική μνεία έκανε και στις πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, με την μετατροπή αντίστοιχων εγκλημάτων σε κακουργήματα. Μία αναφορά στη Δικαιοσύνη που αναπάντεχα φέρνει στο μυαλό τον άλλοτε στενό του συνεργάτη, Νίκο Γεωργιάδη, στον οποίο φέρεται να είχε πει «κάτσε πίσω, θα σκάσει σε δύο μήνες το θέμα», πριν την καταδίκη του τελευταίου για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων.

«Διότι η σεξουαλική βία κατά των ανηλίκων είναι, δυστυχώς, κατ’ εξοχήν ένα βουβό έγκλημα. Και ειδικά όταν η σεξουαλική κακοποίηση πιστοποιείται -όπως ξέρουμε- κυρίως με ιατροδικαστικές εκθέσεις, πολλές από αυτές αποβαίνουν αρνητικές για διάφορους λόγους, όπως η μεσολάβηση ενός σημαντικού διαστήματος μεταξύ της εξέτασης και του περιστατικού το οποίο καταγγέλλεται ή βέβαια και για άλλους λόγους, καθώς η κακοποίηση δεν συνεπάγεται αποκλειστικά βιασμό» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ για ακόμα μία φορά δεν κατάφερε να αποφύγει να κάνει αντιπολίτευση… στον εαυτό του.

«Είναι πραγματικά δυσεξήγητο πώς σήμερα ακόμα δεν γνωρίζουμε, ως Πολιτεία, πράγματι ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι ασχολούνται με τα παιδιά, παραδείγματος χάρη στο χώρο της άθλησης, και αν στο παρελθόν έχουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο υποπέσει σε συμπεριφορές που να τους καθιστούν εν δυνάμει ύποπτους να επαναλάβουν περιστατικά και να γίνουν ουσιαστικά οι ίδιοι θύτες σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών» ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.

Βάσει του σχεδίου που ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων και εκτός του πρωτοκόλλου διαχείρισης κρουσμάτων και του εθνικού αρχείου καταγραφής και επιτήρησης κακοποιημένων παιδιών, το σχέδιο αναφέρεται σε πλαίσιο ελέγχου εργαζόμενων και εθελοντών που έρχονται σε καθημερινή επαφή με παιδιά για το Ποινικό του Μητρώο, την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας με διεθνείς συμβάσεις, όπως της Lanzarote. Ακόμα, το σχέδιο προβλέπει την γενικόλογη «ενίσχυση υπηρεσιών συνδρομής των παιδιών και δίωξης των δραστών», την κωδικοποίηση της παρούσης νομοθεσίας, με αναφορές και σε αλλαγές στον επερχόμενο νέο σωφρονιστικό κώδικα. Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει η πρόβλεψη για «συστράτευση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εντύπωση έκανε η αναφορά του σε «Εθνική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης» των πολιτών, επίσης με ότι αυτό συνεπάγεται, καθώς και αυτή στα μαθήματα σεξουαλικής αγωγής σε δημοτικά και γυμνάσια, τα οποία υποστήριξε πως ξεκινούν πρώτη φορά εφέτος.

Εντυπωσιακό είναι δε και το γεγονός πως και αυτό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργού Επικρατείας, όπως και τόσα άλλα, με την ταυτόχρονη πρόβλεψη σύστασης Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία τίθεται ως επικεφαλής η βουλευτής Έλενα Ράπτη, με τον πρωθυπουργό να εκθειάζει το έργο της σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Καμία αποτίμηση για τα πεπραγμένα

«Υπάρχει, ωστόσο, και μία πληγή του Προσφυγικού που μπορούμε να κλείσουμε αμέσως και μόνοι μας. Μας το επιβάλλει ο πολιτισμός, η ανθρωπιά, η ευαισθησία, η ίδια η παράδοσή μας. Μιλώ για την προστασία των ανήλικων παιδιών που βρέθηκαν εδώ ασυνόδευτα. Χωρίς κανέναν δίπλα τους και χωρίς ελπίδα μπροστά τους. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε να χαθούν μέσα στην εκμετάλλευση και στο έγκλημα» είχε αναφέρει στις 24 Νοεμβρίου του 2019 στο Μέγαρο Μαξίμου ο ίδιος, έχοντας στο πλευρό του την Εθνική Συντονίστρια του προγράμματος «Κανένα παιδί μόνο», Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την τότε παρέμβασή του για τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

«Όσο κι αν δεν είναι αυτονόητο, με την ολοκλήρωση του προγράμματος “Κανένα παιδί μόνο” η Ελλάδα θα δώσει ένα μάθημα πολιτισμού στην Ευρώπη, γιατί πιστεύω ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει συνολικά αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ασυνόδευτων με τον τρόπο που θα γίνει» ανέφερε τότε ο Απόστολος Δοξιάδης. Λίγους μήνες αργότερα, η Εθνική Συντονίστρια αναβαθμίστηκε σε ειδική γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με την έρευνα δημοσιογράφων του διεθνούς δικτύου δημοσιογράφων «Lost in Europe» που δημοσιεύτηκε στην Guardian, από τα 18.292 ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που των οποίων τα ίχνη χάθηκαν στην Ευρώπη μεταξύ του 2018 και του 2020, τα 2.118 έχουν χαθεί από την Ελλάδα. Μάλιστα, η ειδική γραμματέας είχε αποφύγει να τοποθετηθεί ουσιαστικά επί των αποκαλύψεων, υποστηρίζοντας πως τα στοιχεία αυτά δεν έχουν αντληθεί από τις υπηρεσίες της, καθώς ακόμα και πως ως εξαφανίσεις δηλώνονται και οι άτυπες φυγές παιδιών.

Αρκετούς μήνες μετά τις παραπάνω αποκαλύψεις, τα ερωτήματα όχι μόνο μένουν αναπάντητα, αλλά στα έντονα και αυξανόμενα ερωτήματα που διατυπώνονται για τις τύχες των χιλιάδων παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα, η Ειρ. Αγαπηδάκη «απάντησε» με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα συστημικών μέσων, η υπόθεση του hastag «#Μητσοτακη_που_ειναι_τα_παιδια» χρησιμοποιείται ακόμα και για τον έλεγχο του διαδικτύου, με στοχοποίηση όσων χρηστών κάνουν σχετικές αναρτήσεις.

Τέλος, δεν πρέπει κανείς να παραλείπει πως μόλις τον περασμένο μήνα, δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών έφερε στο φως κυβερνητικό σχέδιο για κατάργηση της ειδικής γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, με τις πληροφορίες για την μεταφορά της αρμοδιότητας στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη, να προκαλούν ρίγη, αλλά και ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Documento Newsletter