Καθεστώς η εργοδοτική αυθαιρεσία – «Άντε πληρωθείτε από τον Μητσοτάκη», το μήνυμα στους εργαζόμενους, κατήγγειλε το μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής Βασίλης Κεφαλάς.
«Από τον Σεπτέμβριο περιμένουμε να γενικευτούν οι απολύσεις, είτε ως “αποχωρήσεις” είτε ευθέως, την ώρα που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παροπλίστηκαν, ΙΚΑ και Επιθεώρηση Εργασίας δεν λειτουργούσαν τρεις μήνες και τώρα εξυπηρετούν προηγούμενες εργατικές διαφορές. Αυτός ήταν ο στόχος της κυβέρνησης», είπε το μέλος Δ.Σ. του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής Βασίλης Κεφαλάς μιλώντας στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» και τον Νίκο Σβέρκο.
Από την αρχή, τα υποτιθέμενα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων ήταν το αντίθετο, είπε ο κ. Κεφαλάς, προσθέτοντας: «Απελευθέρωσαν και έδωσαν στους εργοδότες πλήρες διευθυντικό δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν. Η όποια προστασία από τις απολύσεις των 45 ημερών δεν εφαρμόστηκε ποτέ, είχαμε ήδη από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο απολύσεις, όπως και αυτή τη στιγμή, με τη μορφή “οικειοθελών αποχωρήσεων”, οπότε οι εργαζόμενοι έχαναν και τις αποζημιώσεις τους».
Άλλο φαινόμενο, συνέχισε, ήταν να μην πληρωθούν μισθοδοσίες του Μαρτίου ή του Απριλίου και οι εργοδότες έλεγαν «άντε πληρωθείτε από τον Μητσοτάκη», όπως και απλήρωτες υπερωρίες καθώς τα προγράμματα εργασίας εγγράφονταν στο τέλος του μήνα, για τρεις μήνες, αλλά και υπερεργασία που δεν δηλώθηκε και δεν πληρώθηκε ποτέ. Αυτή τη στιγμή, έχουν γίνει «καθεστώς» ακόμη και παραβατικές ή και ποινικές συμπεριφορές, όπως για τους διανομείς οι περιπτώσεις φυσικής βίας και λεκτικών επιθέσεων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, φοβόμασταν ότι η αναστολή εργασίας και τα επιδόματα θα γενικευτούν και θα νομιμοποιηθούν. Φαίνεται ότι επιβεβαιωνόμαστε… και πολλοί στον επισιτισμό και τον τουρισμό έχουν μείνει εκτός και αυτών των «ελεημοσυνών». Ζητάμε -και μέσω της Ομοσπονδίας- να επιδοτηθούν όλοι οι συνάδελφοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό χωρίς προϋποθέσεις.
Είναι παράνομο, ξεκαθάρισε εξάλλου ο κ. Κεφαλάς, να μειωθούν οι αποδοχές των εργαζόμενων σε καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος επειδή η κυβέρνηση όρισε ότι θα κλείνουν νωρίτερα. Δεν μπορεί αυθαίρετα ο εργοδότης να μειώσει το ωράριο. Αλλά και εκεί θα έπρεπε να υπάρξει επιδότηση του υπολοίπου του μισθού. Και δεν συζητάμε για τις συλλογικές συμβάσεις, που έχουν καταστρατηγηθεί και δεν πληρώνονται … τα 530 ευρώ είναι πολύ πιο κάτω από τα 700-800 ευρώ που προβλέπονται, σημείωσε.
Πηγή: Στο Κόκκινο