Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, η γηραιότερη μονάρχης με τη μεγαλύτερη θητεία στο θρόνο παγκοσμίως, γιορτάζει σήμερα τα 91α γενέθλιά της μεταβιβάζοντας σταδιακά τα επίσημα καθήκοντά της στα νεότερα μέλη της οικογένειας, παρότι συνεχίζει να χαίρει άκρας υγείας.
Όπως κάθε χρόνο, τα γενέθλια της βασίλισσας θα κάνουν πάταγο: 41 κανιοβολισμοί θα ριφθούν από το Χάιντ Παρκ και 62 από τον Πύργο του Λονδίνου. Κατά τ’ άλλα η βασίλισσα θα γιορτάσει ως συνήθως σε στενό κύκλο.
Είθισται η βασίλισσα να γιορτάζει τα γενέθλιά της σε δύο φάσεις: ιδιωτικά την ίδια ημέρα και επίσημα τον Ιούνιο με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κεντρικό Λονδίνο, σύμφωνα με την παμπάλαια παράδοση που καθιερώθηκε ώστε οι εορτασμοί να μην κινδυνεύουν από τα καπρίτσια του καιρού.
Η Ελισάβετ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926 στην οδό Μπράτον του κεντρικού Λονδίνου, όταν ο Κάλβιν Κούλιτζ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ιωσήφ Στάλιν μόλις είχε θέσει υπό τον έλεγχό του τη Σοβιετική Ένωση. Έγινε βασίλισσα το 1952 σε ηλικία 25 ετών μετά τον θάνατο του πατέρα της Γεωργίου ΣΤ’
Πριν από περίπου ένα μήνα, ο βρετανικός Τύπος συναγωνιζόταν σε υπερθετικά για να σχολιάσει μια σειρά από φωτογραφίες που έδειχναν την βασίλισσα αγέρωχη να κάνει ιππασία στο Ουίνδσορ, στις όχθες του Τάμεση, χωρίς να φορά κράνος αλλά ένα απλό μαντήλι στο κεφάλι.
Το σοβαρό κρυολόγημα που πέρασε τα Χριστούγεννα και προκάλεσε ανησυχίες δεν είναι παρά μια κακή ανάμνηση. Ωστόσο η βασίλισσα δέχεται τη φθορά και τους περιορισμούς της ηλικίας της και εδώ και μερικά χρόνια αναθέτει σιγά σιγά τις υποχρεώσεις της στους νεότερους.
Παράγοντας συνοχής
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο ειδικός για τη μοναρχία Τιμ Ο΄Ντόνοβαν, η Ελισάβετ αποδεσμεύτηκε από 393 επίσημες υποχρεώσεις το 2014, 341 το 2015 και 332 το 2016. Το πρόγραμμά της προβλέπει ωστόσο σχεδόν ένα επίσημο καθήκον καθημερινά.
Ωστόσο η μεταβίβαση καθηκόντων θα συνεχιστεί το 2017. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο ότι η βασίλισσα παραδίδει την αναδοχή 25 εθνικών οργανισμών και φιλανθρωπικών οργανώσεων στα νεότερα μέλη της οικογένειας. “Στο εξής θα μοιράζεται την αποστολή αυτή με την οικογένειά της”, είχαν διευκρινίσει τότε υπογραμμίζοντας ότι η μονάρχης ακολουθεί το παράδειγμα του συζύγου της, του 95χρονου δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος περιόρισε τις υποχρεώσεις του όταν έγινε 90 ετών.
Ο πρωτότοκος γιος της βασίλισσας και διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Κάρολος, την εκπροσωπεί όλο και περισσότερο στα ταξίδια στο εξωτερικό όπως και οι εγγονοί της Χάρι και Ουίλιαμ.
Παρά το γεγονός ότι η βασίλισσα μεταβιβάζει όλο και περισσότερο τα καθήκοντά της, δεν τίθεται θέμα γι αυτή να εγκαταλείψει τον θρόνο, σύμφωνα με την συγκλίνουσα άποψη των ειδικών της μοναρχίας. Πιστή στον “όρκο” της ότι “θα αφιερώσει τη ζωή της, είτε μακρά είτε σύντομη είναι, στην υπηρεσία των υπηκόων της”, τον οποίο έδωσε με την ευκαιρία των 21ων γενεθλίων της ενώ επισκεπτόταν με τους γονείς της τη Νότια Αφρική. Η ομιλία της είχε μεταδοθεί από τη ραδιοφωνία του Κέηπ Τάουν.
Αυτή η χρονική συνέπεια συμβάλλει στη δημοτικότητα της Ελισάβετ, η οποία βρίσκεται σήμερα στο απόγειό της. Η βασίλισσα που πάντα φρόντιζε να μένει μακριά από την πολιτική, αναδεικνύεται ένας από τους τελευταίους παράγοντες συνοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο που κλυδωνίζεται από τους τοπικισμούς και είναι βαθιά διχασμένο μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.