Γελούν και τα μουστάκια τους με τον Ανδρουλάκη

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Βουλευτές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξηγούν γιατί θέλουν τον Κρητικό ξανά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχτηκαν την προηγούμενη Κυριακή Πειραιώς και Κουμουνδούρου τα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Αφενός η ΝΔ και αφετέρου ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται τον Νίκο Ανδρουλάκη ως τον πλέον βολικό πολιτικό αντίπαλο, καθώς «έχει μετρηθεί, έχει ζυγιστεί και βρέθηκε ελλιπής», ενώ η πρωτιά του Κρητικού στην πρώτη στροφή της εσωκομματικής κούρσας γίνεται αντιληπτή ως προπομπός τελικής επικράτησης.

Το Documento συνομίλησε με κοινοβουλευτικά στελέχη όλων των τάσεων ή πτερύγων τόσο από τη γαλάζια παράταξη όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση, παραθέτοντας τον τρόπο που εξέλαβαν το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ, την προτίμησή τους ανάμεσα στους Ν. Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα, αλλά και τις προβλέψεις τους για τυχόν μετεκλογικές συνεργασίες σε περίπτωση που η αυτοδυναμία μετατραπεί (όπως άλλωστε δείχνουν και οι έως τώρα δημοσκοπήσεις) σε ανέφικτο σενάριο.

«Προσωπική βεντέτα»

Ενα από τα πλέον έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της πλειοψηφίας έκρινε ότι ο πιο ευνοϊκός αντίπαλος για τη ΝΔ είναι μακράν ο Ν. Ανδρουλάκης. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι με τον Ηρακλειώτη πολιτικό στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ αποκλείεται οποιοδήποτε σενάριο κυβερνητικής σύμπραξης με την Πειραιώς λόγω της «προσωπικής βεντέτας» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Επικίνδυνος ήταν μόνο ο Παύλος Γερουλάνος» ξεκαθάρισε και εκτίμησε πως στην περίπτωση που ο Κεφαλλονίτης πολιτικός αναλάμβανε την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, τότε θα μπορούσε να αντλήσει ή να «επαναπατρίσει» κεντρώες ψήφους από τη δεξαμενή της ΝΔ. Πάντως, ο παλαιός κοινοβουλευτικός έκρινε ότι μια συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ θα ήταν πιο εφικτή υπό την ηγεσία του Παύλ. Γερουλάνου.

«Δεν θέλαμε Γερουλάνο»

Βουλευτής της λεγόμενης δεξιάς πτέρυγας που έχει περάσει εδώ και αρκετά χρόνια το κατώφλι της γαλάζιας πολυκατοικίας συμφώνησε ότι ο Παύλ. Γερουλάνος ήταν ο μόνος που φόβιζε τη ΝΔ. «Εχει αστικό προφίλ και υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ότι ενώ έχει κεντροαριστερό λόγο, απευθύνεται και σε αστικά κοινά. Δηλαδή μπορεί να διεισδύσει σε κεντρώους ψηφοφόρους, ενώ είναι συμπαθής και σε κεντροδεξιά κοινά» αιτιολόγησε και επισήμανε πως ο Ν. Ανδρουλάκης είναι ένας αντίπαλος που «τον ξέρεις» και «με χαμηλό ταβάνι» σε αντίθεση με τον Χ. Δούκα που θα αποτελούσε «ρίσκο». 

Διατύπωσε και μια άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία οι πούροι δεξιοί της ΝΔ προτιμούσαν τον δήμαρχο Αθηναίων. «Λόγω της ιδιότητας του Χ. Δούκα θα μπορούμε να τον “βαράμε” πολιτικά και να τον “γονατίζουμε” για τα ζητήματα του δήμου» είπε, προσθέτοντας ότι εάν ο Χ. Δούκας εκλεγεί, τότε η «καθαρή κεντροαριστερή στροφή» του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συσπειρώσει σε μεγαλύτερο βαθμό τη συμπολίτευση, με το πολιτικό σκηνικό να θυμίζει κάτι από τις ασίγαστες μάχες του πάλαι ποτέ δικομματισμού.

Η εφημερίδα απευθύνθηκε και σε ακόμη ένα «γαλάζιο» κοινοβουλευτικό στέλεχος με θεσμικό ρόλο, το οποίο περιέγραψε μεν τον Ν. Ανδρουλάκη ως «θεσμικό συνομιλητή», αλλά δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για αντίπαλο που η ΝΔ ξέρει πώς να τον αντιμετωπίσει και να τον κερδίσει.

Σε αυτό το μοτίβο μπορούμε να εντάξουμε και τη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία είχε πει πως «υπάρχει ένας υποψήφιος που, αν εκλεγεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει πάρτι». Διά της ατόπου μπορούμε να συνάγουμε ότι πρόκειται για έναν εκ των δύο που πέρασαν στον δεύτερο γύρο.

«Μικρό κοινωνικό γκελ»

Στον αντίποδα, βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το μπλοκ της πλειοψηφίας με σημαντικά ερείσματα στο κόμμα έδειξε κι εκείνη από την πλευρά της την προτίμησή της στον Ν. Ανδρουλάκη. «Είναι μετρήσιμος και με πολιτικό όριο προς τα πάνω» υποστήριξε και συνέχισε προβλέποντας πως αν κερδίσει, «το πολύ πολύ το ΠΑΣΟΚ να πάρει μια μικρή και παροδική δημοσκοπική ανάσα». Οσον αφορά τον Χ. Δούκα, τον περιέγραψε ως μεγαλύτερο πολιτικό κίνδυνο επειδή είναι «φρέσκος και άκαυτος», ενώ ως επικίνδυνο περιέγραψε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Παύλ. Γερουλάνο, αλλά με «μικρό κοινωνικό γκελ» διότι «ο κόσμος βλέπει τι εκπέμπεις και όχι τι λες». 

«Δεν έχει στόφα ηγέτη»

Ετερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατατάσσεται στους αναφανδόν «κασσελίστας», απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τον Ν. Ανδρουλάκη. Τον έχουμε μετρήσει και ζυγίσει, θεωρούμε ότι δεν τίθενται εν κινδύνω η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και η προοπτική του». Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Κρητικός «δεν έχει δυναμική ούτε στόφα ηγέτη», διαβλέποντας ότι την ερχόμενη άνοιξη η αύξηση της κοινωνικής πίεσης θα αναγκάσει τους όποιους αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για «πολιτική, προγραμματική και εκλογική συνεργασία». Αποσαφήνισε δε ότι «πολύ λίγοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν στις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ, εν αντιθέσει με κεντροδεξιούς που έκαναν ουρές για να ψηφίσουν», ενώ αποκάλεσε μικρή την αύξηση της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες για την ηγεσία του τρίτου κόμματος.

«Ο Δούκας ως άλλοθι»

Μέλος της ΚΟ του δεύτερου κόμματος που στηρίζει την υποψηφιότητα του Νικόλα Φαραντούρη συνηγόρησε κι εκείνος ότι το καλύτερο σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να ξανακερδίσει ο Ν. Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως «τον Χ. Δούκα θα τον χρησιμοποιούσαν κάποιοι ως άλλοθι για τη συνένωση των δύο κομμάτων χωρίς την απαιτούμενη διατήρηση της αυτοτέλειας ένθεν κακείθεν».

«Ξέμεινε από ευκαιρίες»

Στενός συνεργάτης του  Ν. Ανδρουλάκη σχολίαζε με νόημα στους διαδρόμους της Βουλής λίγες μέρες προτού ανοίξουν ξανά οι κάλπες πως αυτή είναι «η τελευταία του ευκαιρία». «Ηταν ομαδάρχης, έγινε αρχηγός και τώρα ήρθε η ώρα να αποδείξει ότι είναι ηγέτης» εξήγησε, δίνοντας ένα στίγμα για το πώς αντιλαμβάνονται πλέον τη θέση του Κρητικού στο κόμμα ακόμη και δικοί του άνθρωποι.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη – Πέρασε με 138 ψήφους

Η χρυσή παράγκα της Μενδώνη – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

Η πρώτη αντίδραση Κασσελάκη μετά την απόφαση της ΚΕ: «Η φωνή μας είναι το συνέδριο»

ΣΥΡΙΖΑ για Μαρινάκη: Ντροπιαστική η αναφορά του στη συναυλία για τα Τέμπη

Νίκος Μωραΐτης: Φωνή εντόμου τώρα είναι η φωνή του