«Γελασμένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη αν πιστεύει πως θα καταργήσει τη δημόσια και δωρεάν ψυχική υγεία και απεξάρτηση» – Εργαζόμενοι στους φορείς ψυχικής υγείας μιλούν στο documentonews.gr

«Γελασμένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη αν πιστεύει πως θα καταργήσει τη δημόσια και δωρεάν ψυχική υγεία και απεξάρτηση» – Εργαζόμενοι στους φορείς ψυχικής υγείας μιλούν στο documentonews.gr

Ένα έγκλημα διαρκείας για το κοινωνικό σύνολο και τους συνανθρώπους μας που είναι εξαρτημένοι ή πάσχουν από ψυχικά νοσήματα είναι ο νόμος Βαρτζόπουλου που φέρνει σαρωτικές αλλαγές και τα καταργεί το δημόσιο χαρακτήρα των προγραμμάτων απεξάρτησης και συγχωνεύει τα ψυχιατρικά ιδρύματα της χώρας. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε χαρακτηρίσει τον ψηφισθέντα νόμο (μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ) ένα «κρίσιμο λάθος», ενώ οι φορείς είχαν καταγγείλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για μηδενικό κοινωνικό διάλογο. Την άμεση απόσυρσή του εξακολουθούν να απαιτούν 150 φορείς και ενώσεις των εργαζομένων στα προγράμματα απεξάρτησης, των αποφοίτων των προγραμμάτων και των συγγενών τους. Το βράδυ της Πέμπτης 31/10, οι φορείς πραγματοποίησαν μια ακόμη εκδήλωση στα Προπύλαια με στόχο να ευαισθητοποιήσουν ξανά την κοινωνία για ένα ζήτημα που αφορά κάθε άνθρωπο.

«Η συγκέντρωση της Πέμπτης, αποτελεί ένα ακόμα μήνυμα προς όλους όσους νομίζουν ότι θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με τη δημόσια και δωρεάν ψυχική υγεία – πρόληψη και απεξάρτηση, ότι είναι βαθιά γελασμένοι», δηλώνει στο documentonews.gr, η Σοφία Σκλαβενίτη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.

«Τερατούργημα» που αναφέρεται στον «σωφρονισμό» των εφήβων και νέων

Μάλιστα η γραφικότητα και ο συντηρητισμός της κυβέρνησης στη σύνταξη του νόμου χτυπάει κόκκινο αφού έκανε λόγο ακόμα και «για σωφρονισμό των νέων»! Συγκεκριμένα στο άρθρο 3, παράγραφο 2, αναφέρεται ότι οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας (Υ.Ψ.Υ) έχουν 3 βασικούς πυλώνες οι οποίοι μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν «η) την ψυχιατροδικαστική με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη αποτελεσματικών μορφών σωφρονισμού των εφήβων». «Μιλάμε για σωφρονισμό εφήβων εν έτει 2024! Αυτό το νομοσχέδιο μας γυρνάει 50 χρόνια πίσω αντιμετωπίζοντας ως εγκληματία τον ψυχικά ασθενή και τον εξαρτημένο», τονίζει με αγανάκτηση η Κατερίνα Μάτσα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του 18ΑΝΩ και πρώην διευθύντρια του 18ΑΝΩ.

Τι αλλάζει το 2025 με τον νόμο Βαρτζόπουλου

Αλλάζουν τα πάντα όπως τα ξέραμε στην απεξάρτηση. Τα γνωστά προγράμματα, όπως το ΚΕΘΕΑ, το 18ΑΝΩ κ.α. γίνονται ένα ενιαίο με τον «Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (ΕΟΠΑΕ) να τα έχει το λόγο για την ύπαρξη τους και μέσα σε αυτά να προστίθενται οι ΜΚΟ, οι ΑΜΚΕ και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Επίσης απομακρύνεται η κοινωνική συμμετοχή, μέσω των τοπικών κοινωνιών στην επανένταξη των εξαρτημένων αφού οι θεραπευτές μετατρέπονται σε υπαλλήλους των Υγειονομικών Περιφερειών. Ο νέος φορέας θα μπορεί να στέλνει οπουδήποτε έναν θεραπευτή διαλύοντας κάθε σταθερότητα στη σχέση θεραπευτή και θεραπευόμενου. Όπως είχε αναφέρει ο Δημήτρης Κολοκάθης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, στη Συνέντευξη Τύπου των φορέων απεξάρτησης και ψυχικής υγείας:

«Πρόκειται για έναν ανεφάρμοστο διοικητικό χυλό. Ο ΕΟΠΑΕ θα είναι ένα υδροκέφαλος και υπερσυγκεντρωτικός θεσμός. Οι ειδικοί θεραπευτές (δηλαδή πρώην εξαρτημένοι που θεραπεύτηκαν, εκπαιδεύτηκαν και βοηθούν στο έργο της απεξάρτησης) δεν θα έχουμε το δικαίωμα να είναι προϊστάμενοι μονάδων. Μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό».

Αυξάνονται οι εξαρτήσεις – Εμπορευματοποιούν το δικαίωμα της απεξάρτησης

Το δικό του μήνυμα δίνει μέσα από το documentonews.gr ο Θωμάς Δημουλάς, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθήνας (Δαφνί).

Τον συμπληρώνει η Σοφία Σκλαβενίτη εξηγώντας ότι: «Σε μια περίοδο που οι εξαρτήσεις και οι ψυχικές διαταραχές αυξάνονται ραγδαία λόγω των αδιεξόδων που ορθώνονται σε κάθε πλευρά της προσωπικής και κοινωνικής ζωής. Οι προτεραιότητες όμως της κυβέρνησης είναι άλλες. Είναι να δίνει 500εκ ευρώ τη μέρα για τη φρεγάτα στον περσικό κόλπο ώστε να φυλάει τα καράβια των εφοπλιστών. Είναι να ευθυγραμμίζεται με την πολιτική της ΕΕ που θα δαπανά από δω και πέρα το 20% του προϋπολογισμού της σε στρατιωτικές δαπάνες για να συνεχίζεται η γενοκτονία στην Παλαιστίνη και το αιματοκύλισμα τόσων ακόμα λαών για οικονομικά συμφέροντα. Είναι να μπουκώνει με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ιδιώτες και ΜΚΟ για να προωθούν αντιεπιστημονικές, ακατάλληλες παρεμβάσεις, εστιασμένες στην μείωση βλάβης και τη λεγόμενη «αυτοδιάθεση του σώματος» που αντί να αποτρέπουν τη χρήση τελικά την απενοχοποιούν.

Ζητάμε να αποσυρθεί ο νόμος για την αντιδραστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η πιστή εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής στον τομέα των εξαρτήσεων που μιλά για «συνέργεια προγραμμάτων», για κατάκτηση «λειτουργικότητας» αντί για θεραπεία, για «καθυστέρηση έναρξης της χρήσης» αντί για καθόλου εμπλοκή με τη χρήση. Της πολιτικής που αντιμετωπίζει τα ίδια τα ναρκωτικά, με αιχμή την κάνναβη, ως κερδοφόρο εμπόρευμα, ως συνταγή «οικονομικής ανάπτυξης». Η πρόληψη και η στεγνή θεραπεία είναι έννοιες εχθρικές προς αυτόν τον «μεγάλο στόχο» και η συντήρηση της κοινωνικής καταστολής που επιφέρει η χρήση και εξάρτηση δημιουργεί πολλαπλά οφέλη σε μια περίοδο που δεν έχει μείνει κοινωνικό δικαίωμα όρθιο.

Η εξάρτηση δεν είναι αρρώστια, δεν είναι ατομικό πρόβλημα! Είναι κοινωνικό φαινόμενο και η θεώρησή της με αυτόν τον τρόπο και μόνο μπορεί να προλάβει την εμφάνισή της και να την θεραπεύσει. Γιατί κανένας ιδιώτης δεν αντανακλά την κοινωνική ευθύνη της εμφάνισης του φαινομένου. Κανένας ιδιώτης δεν προσφέρει επανα-κοινωνικοποίηση και κοινωνική ένταξη. Κανένας ιδιώτης δεν χτυπάει στη ρίζα της την αποξένωση. Το μόνο που κάνει ένας ιδιώτης είναι να δίνει το μήνυμα : δικό σου το πρόβλημα, μόνος σου βρες λύση… με το αζημίωτο. Δηλαδή, οδηγεί ξανά τον εξαρτημένο στις ίδιες αιτίες που τον έστρεψαν στη χρήση, με το μανδύα της θεραπείας.

Ζητάμε να ενισχυθούν όλες οι δομές με μόνιμο προσωπικό! Ζητάμε την υιοθέτηση των στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας. Τη διαφύλαξη της δουλειάς των Κέντρων Πρόληψης. Την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για όσο χρειαστεί».

 

Documento Newsletter