Γάζα: Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ δηλώνουν έτοιμοι για εκεχειρία

Η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ εξέφρασαν «ετοιμότητα» για την επίτευξη συμφωνίας με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν που έδωσαν απόψε στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, ενημέρωσαν ότι διαβίβασαν στους μεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο την απάντησή τους στο προτεινόμενο σχέδιο για κατάπαυση του πυρός.

«Η απάντηση επαναβεβαίωσε τη θέση της Χαμάς ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να οδηγήσει στον τερματισμό της σιωνιστικής επίθεσης εναντίον του λαού μας, στην αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, στην ανασυγκρότηση της Γάζας και σε μια σοβαρή ανταλλαγή αιχμαλώτων», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αξιωματούχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Αίγυπτος και Ιορδανία πιέζουν το Ισραήλ να συμφωνήσει

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας προέτρεψαν σήμερα το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Ιορδανία, ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας Αϊμάν αλ Σάφαντι υπογράμμισε ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία του διεθνούς δικαίου στην περίπτωση που το Ισραήλ αρνηθεί να συμμορφωθεί με το ψήφισμα. «Εφόσον το Ισραήλ συνεχίσει τις επιθέσεις του, θα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε κράτος-παρία», υποστήριξε.

Από την πλευρά του, ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι τόνισε πως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι δεσμευτικό και πρέπει να γίνει σεβαστό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπερψήφισε χθες Δευτέρα το αμερικανικό σχέδιο απόφασης που καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να εφαρμόσουν την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε παρουσιάσει την 31η Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το Μεσανατολικό

Η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το Μεσανατολικό, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ μετά τη συμμετοχή του στη Διεθνή Διάσκεψη για την ανάληψη ανθρωπιστικής δράσης για τη Γάζα, που διεξήχθη στη Νεκρά Θάλασσα, στην Ιορδανία.

«Θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα, με σημαντικό διεθνές κεφάλαιο, προσκλήθηκε στη διεθνή αυτή διάσκεψη και κατέθεσε τις απόψεις της. Η Ελλάδα μπορεί και συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και είναι σημαντικό να μπορέσουμε να συνδράμουμε τη διεθνή προσπάθεια, η οποία σήμερα γίνεται για την κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή. Αποτελεί καθολική απαίτηση όλης της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα θα αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ωφέλιμα αποτελέσματα στο Μεσανατολικό».

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Διάσκεψη για την ανάληψη ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο King Hussein Bin Talal, στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας, μετά από πρόσκληση του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Η Κύπρος στο τραπέζι της επίσκεψης Ερντογάν στα γραφεία της κεμαλικής αντιπολίτευσης

Ρωσικές πυραυλικές δοκιμές στον Ατλαντικό από τον στόλο που κατευθύνεται στην Κούβα