Γάζα: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλείται να ψηφίσει για εκεχειρία

Γάζα: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλείται να ψηφίσει για εκεχειρία

Αυτή τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να διεξαγάγει ψηφοφορία για μια «επείγουσα και βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών» στη Γάζα, καθώς η Ουάσιγκτον δείχνει να χάνει την υπομονή της με το Ισραήλ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι η ψηφοφορία έρχεται λίγες μέρες αφότου οι ΗΠΑ μπλόκαραν ένα προηγούμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα απαιτούσε «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στον πληγωμένο παλαιστινιακό θύλακα. Όμως στη γενική συνέλευση, τα 193 μέλη του ΟΗΕ ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, με 153 «υπέρ».

Πίεση στις ΗΠΑ

Το επερχόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας εισήχθη από αραβικές χώρες. Το νέο ψήφισμα ασκεί πίεση στις ΗΠΑ να μην προστατεύσουν ξανά το Ισραήλ χρησιμοποιώντας το βέτο τους ως ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη εκ των συνολικά 15.

Το προσχέδιο τώρα στην τρίτη του εκδοχή ακολουθεί τη μεγάλη ψηφοφορία της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ την περασμένη Τρίτη. Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει δύο φορές βέτο σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσαν ανθρωπιστικές παύσεις, πιο πρόσφατα στις 9 Δεκεμβρίου, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε. Οι ΗΠΑ είπαν ότι το ψήφισμα δεν ήταν ισορροπημένο.

Το πιο πρόσφατο ψήφισμα δεν περιέχει ρητή κριτική στη Χαμάς, μια απουσία που ανάγκασε τις ΗΠΑ να καταψηφίσουν την κατάπαυση του πυρός ή να παύσουν ψηφίσματα στο παρελθόν.

Ωστόσο, ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων καθώς και πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Καταδικάζει επίσης όλες τις παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των αδιάκριτων επιθέσεων σε αμάχους και πολιτικά αντικείμενα, κάθε βία και εχθροπραξίες κατά αμάχων και κάθε τρομοκρατική ενέργεια.

Διπλωματική κάμψη αντίστασης

Η αναφορά στην τρομοκρατία έχει σχεδιαστεί για να υπερνικήσει τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Άραβες διπλωμάτες ελπίζουν ότι η κλίμακα της ψηφοφορίας της γενικής συνέλευσης και το βάθος της εκτυλισσόμενης ανθρωπιστικής κρίσης θα πείσουν τις ΗΠΑ τουλάχιστον να μην ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα.

Η έκκληση για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει τη βρετανική υποστήριξη αφού το σαββατοκύριακο ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, σε κοινό άρθρο με τη γερμανίδα ομόλογό του Ανναλένα Μπέρμποκ, είχε ζητήσει βιώσιμη κατάπαυση του πυρός. Όμως ο Κάμερον όρισε το βιώσιμο ως ένα πεδίο στο οποίο η Χαμάς δεν θα μπορούσε πλέον να αποτελεί στρατιωτική απειλή για το Ισραήλ. Το άρθρο ανέφερε ότι το Ισραήλ στην αυτοάμυνα του είχε το δικαίωμα να εξαλείψει τη Χαμάς. Την ίδια στιγμή το άρθρο ανέφερε ότι πάρα πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν. Ο Κάμερον θα συναντηθεί με Άραβες ηγέτες στο Κουβέιτ τη Δευτέρα.

Documento Newsletter