Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε μέρος ενός νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Μάρτυρες είπαν ότι η επίθεση κατέστρεψε τα τμήματα εντατικής θεραπείας και χειρουργικής επέμβασης του Νοσοκομείου Baptist Al-Ahli, της κύριας ιατρικής εγκατάστασης στην πόλη της Γάζας.
Το βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο δείχνει τεράστιες φλόγες και καπνό να αναδύονται από το νοσοκομείο αφού πύραυλοι έπληξαν ένα διώροφο κτίριο. Άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ασθενών που εξακολουθούν να βρίσκονται σε νοσοκομειακά κρεβάτια, βιντεοσκοπήθηκαν να απομακρύνονται βιαστικά από το σημείο.
Watch the initial moments as Israel’s airstrikes targeted Al-Ahli Baptist Hospital in Gaza, causing massive destruction. pic.twitter.com/p8LKacFMJB
— Mayar El-Khatib (@KhatibMayar) April 13, 2025
Locals inspect the destruction following the Israeli attacks last night on the Al-Ahli Baptist Hospital in Gaza City. pic.twitter.com/Vb3kPkIr8i
— 아스트로 _ 세이토🔻🫶🪽 (@angels_bac58190) April 13, 2025
Το Ισραήλ είπε ότι εξετάζει αναφορές για το χτύπημα. Δεν αναφέρθηκαν θύματα, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής έκτακτης ανάγκης.
Το υπουργείο Υγείας είπε ότι το κτίριο «καταστράφηκε ολοσχερώς», οδηγώντας σε «αναγκαστική μετακίνηση ασθενών και προσωπικού του νοσοκομείου».
Ένας τοπικός δημοσιογράφος, ο οποίος εργαζόταν στο νοσοκομείο, είπε ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) τηλεφώνησαν σε έναν γιατρό που χειρουργούσε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και τους ζήτησαν να εκκενώσουν αμέσως το νοσοκομείο.
«Όλοι οι ασθενείς και οι εκτοπισμένοι πρέπει να βγουν σε ασφαλή απόσταση», φέρεται να είπε ο αξιωματικός.
«Έχετε μόνο 20 λεπτά για να φύγετε».
Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν προσωπικό και ασθενείς να φεύγουν από το κτίριο ενώ έξω ήταν ακόμα σκοτάδι.
Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, εθεάθησαν επίσης να φεύγουν από μια αυλή μέσα στο νοσοκομείο όπου αναζητούσαν καταφύγιο.
Το Al-Ahli – μια μικρή ιατρική εγκατάσταση πριν από τον πόλεμο – είναι τώρα το μόνο νοσοκομείο που εξακολουθεί να λειτουργεί στην πόλη της Γάζας μετά την καταστροφή του ιατρικού συγκροτήματος Al-Shifa και των νοσοκομείων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.
Στην ανακοίνωσή του, το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς καταδίκασε την επίθεση.
Το Ισραήλ «διαπράττει ένα φρικτό έγκλημα στοχεύοντας το νοσοκομείο Αλ-Αχλί, το οποίο φιλοξενεί εκατοντάδες ασθενείς και ιατρικό προσωπικό», ανέφερε.
Τον Οκτώβριο του 2023, μια επίθεση στο ίδιο νοσοκομείο σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το ισραηλινό χτύπημα για την έκρηξη. Το Ισραήλ είπε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία αρνήθηκε την ευθύνη.
Περισσότεροι από 50.933 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Από αυτούς, 1.563 έχουν σκοτωθεί από τις 18 Μαρτίου, όταν το Ισραήλ επανέλαβε την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το υπουργείο.
Διαβάστε επίσης
Αδιανόητη δήλωση Μαρινάκη: «Η χώρα μας χρειάζεται πολλές ομάδες αλήθειας»
Πυρόσφαιρα προπαγάνδας – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville
Καιρός: Αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αύριο Κυριακή