Γάζα: Τελεσίγραφο Νετανιάχου για εκκένωση της Ράφα

Γάζα: Τελεσίγραφο Νετανιάχου για εκκένωση της Ράφα

Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός δεν κάνει πίσω στην απόφασή του για χερσαία επιχείρηση δοκιμάζοντας  έντονα τις ήδη προβληματικές σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ

Περίπου 2 εκατομμύρια εγκλωβισμένοι και εσωτερικά εκτοπισμένοι άμαχοι Παλαιστίνιοι έπειτα από τέσσερις μήνες σφαγής τρώνε πλέον γρασίδι για να επιβιώσουν και έχουν μόλις 1,5 λίτρο νερό τη μέρα έκαστος για τις ανάγκες του, όμως το Ισραήλ επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στη νότια Λωρίδα της Γάζας και συγκεκριμένα στη Ράφα.

Και μόνο η καταγγελία για την έκταση της πείνας και του λιμού που δημοσίευσε η ActionAid θα έπρεπε να αρκεί για μια αποφασιστική κίνηση της διεθνούς κοινότητας που θα ανάγκαζε το Ισραήλ να σταματήσει τη γενοκτονική επιχείρησή του στη Γάζα.

Παρ’ όλα αυτά και παρά τις ανοιχτά έντονες πιέσεις των ΗΠΑ για άμεση παύση των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο εκεχειρίας και –παρά τις αντιδράσεις– προχωράει με θράσος το σχέδιό της για ισοπέδωση της Ράφα, της μοναδικής πόλης που δεν έχει ακόμη κατασφάξει στη Λωρίδα.

Αδιαλλαξία Νετανιάχου

Συγκεκριμένα, μόλις λίγες ώρες αφότου ο ίδιος ο Νετανιάχου απέρριψε ορθά κοφτά κάθε πιθανότητα να αποδεχτεί πρόταση εκεχειρίας που διακινήθηκε –και έκανε δεκτή η Χαμάς–, με αφορμή και την επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν στην περιοχή, πολεμικά αεροπλάνα χτύπησαν στόχους στη Ράφα, σε συνδυασμό με βολές από άρματα μάχης. Από τα προπαρασκευαστικά μιας χερσαίας επιχείρησης πλήγματα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άτομα, ανάμεσά τους γυναικόπαιδα.

Στο πλαίσιο αυτό η UNICEF εξέδωσε σχετική προειδοποίηση πως μια κλιμάκωση των επιχειρήσεων στη Ράφα θα θέσει περισσότερα παιδιά σε κίνδυνο και θα αποτελέσει άλλη μια «καταστροφική στροφή στον πόλεμο», ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 28.000 Παλαιστίνιους. Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του για την κατάσταση στη Γάζα και με αφορμή τη στάση του Ισραήλ να αγνοεί προκλητικά τη διεθνή κοινότητα, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τιρκ ξεκαθάρισε ότι η έκταση της καταστροφής σε πολιτικές υποδομές στη Γάζα αποτελεί «σοβαρή παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης και είναι έγκλημα πολέμου». Στον χορό των δηλώσεων εναντίον της κλιμάκωσης της ισραηλινής επίθεσης εναντίον της Ράφα μπήκε η αμερικανική κυβέρνηση μέσω τόσο του ίδιου του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσο και άλλων αξιωματούχων, που σύσσωμοι προειδοποίησαν την κυβέρνηση Νετανιάχου να μην προχωρήσει εναντίον της Ράφα.

Στοπ από τον Μπάιντεν

Τον τόνο της αμερικανικής αντίδρασης έδωσε αρχικά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ, ο οποίος υποστήριξε ότι «μια τέτοια επιχείρηση χωρίς τον προσήκοντα σχεδιασμό θα οδηγήσει σε καταστροφή», ενώ τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, ο οποίος δήλωσε ανοιχτά ότι οι ΗΠΑείναι αντίθετες στο να προχωρήσει η ισραηλινή επιχείρηση εναντίον της Ράφα, γιατί δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του περίπου 1 εκατ. αμάχων που έχουν συγκεντρωθεί εκεί. Ο Κίρμπι επικαλέστηκε μάλιστα και «την ειδική υποχρέωση που έχει το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους», προφανώς κάνοντας αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για επιβολή προσωρινών μέτρων.

Η πιο σκληρή δήλωση κατά του Ισραήλ και της επιχείρησης στη Ράφα έγινε από τον ίδιο τον Μπάιντεν που είπε ότι «η επιχείρηση
στη Γάζα έχει ξεπεράσει τα όρια» και ξεκαθάρισε πως επιδιώκει ενεργά μια «μακρά εκεχειρία».

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις αυτή την εβδομάδα, που σίγουρα συντέλεσε στην ένταση της αμερικανικής αντίδρασης, είναι ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα συνέλαβαν σε εισβολή σε σπίτι δύο αδέρφια, Αμερικανούς πολίτες, και τον Καναδό πατέρα τους, ενώ προχώρησαν και στη σύλληψη Αμερικανίδας στη Δυτική Οχθη. Η υπόθεση αυτή είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσει τις δύο πλευρές τις επόμενες ημέρες.

Documento Newsletter