Γάζα: Συμφωνία για «ανθρωπιστικές παύσεις» για να ξεκινήσει εμβολιασμός των παιδιών για πολιομυελίτιδα

Γάζα: Συμφωνία για «ανθρωπιστικές παύσεις» για να ξεκινήσει εμβολιασμός των παιδιών για πολιομυελίτιδα
AP Photo/Abdel Kareem Hana

Οι ισραηλινές αρχές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια σειρά «ανθρωπιστικών παύσεων» του πυρός, διάρκειας τριών ημερών η καθεμία, στην κεντρική, νότια και βόρεια Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να ξεκινήσει από την Κυριακή η εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας, ανακοίνωσε ένα στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Αυτό που συζητήσαμε και έγινε δεκτό είναι ότι η εκστρατεία θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα υπάρξει ανθρωπιστική παύση» για πολλές ώρες καθημερινά, είπε ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πίπερκορν είπε ότι το ίδιο προβλέπεται στη συνέχεια να γίνει στο νότιο και το βόρειο τμήμα του θύλακα για την πρώτη από τις δύο φάσεις του εμβολιασμού.

Επειδή οι δρόμοι έχουν καταστραφεί και ο πληθυσμός έχει εκτοπιστεί οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ενδέχεται να χρειαστούν μία επιπλέον ημέρα για κάθε ζώνη. Η συμφωνία προβλέπει ότι σε αυτήν την περίπτωση η ανθρωπιστική παύση θα παραταθεί.

Η κατάπαυση του πυρός σε κάθε ζώνη θα διαρκεί από τις 6 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα.

«Υπάρχει μια συμφωνία και ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα τη σεβαστούν. Διαφορετικά, θα είναι αδύνατον να κάνουμε μια κανονική εμβολιαστική εκστρατεία», τόνισε ο Πίπερκορν.

Οι ισραηλινές αρχές, με τις οποίες επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν έκαναν κανένα σχόλιο. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει χθες το βράδυ ότι δεν θα πρόκειται για κατάπαυση του πυρός» αλλά για «τη διάθεση ορισμένων περιοχών» στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να γίνει ο εμβολιασμός.

Η Χαμάς από την πλευρά της ανέφερε ότι «στηρίζει» την «ανθρωπιστική εκεχειρία» και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους διεθνείς οργανισμούς.

Ο ΟΗΕ είχε ζητήσει ανθρωπιστικές παύσεις διάρκειας επτά ημερών για την καθεμία από τις δύο φάσεις του εμβολιασμού. Στόχος είναι να εμβολιαστούν 640.000 παιδιά κάτω των 10 ετών.

Η δεύτερη δόση του εμβολίου θα χορηγηθεί εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων μετά την πρώτη, διευκρίνισε ο Πίπερκορν.

Στις 23 Αυγούστου ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον ένα βρέφος παρέλυσε αφού προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα. Αυτό ήταν το πρώτο κρούσμα στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 25 χρόνια.

Βομβαρδισμοί

Σήμερα οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολούθησαν να βομβαρδίζουν περιοχές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας στον πόλεμό τους εναντίον μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς. Παλαιστίνιοι υγειονομικοί δήλωσαν πως τα ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 34 ανθρώπους.

Πλήγμα σε σπίτι στην πόλη της Γάζας σκότωσε οκτώ Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους παιδιά, είπαν, ενώ άλλοι τρεις σκοτώθηκαν όταν ισραηλινός πύραυλος χτύπησε μοτοσικλέτα στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ένας γείτονας του βομβαρδισμένου σπιτιού στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ότι κατάφεραν να κατεβάσουν μια σκάλα μέσα στο κτήριο για να σώσουν μια οικογένεια που είχε εγκλωβιστεί μέσα, αλλά μπόρεσαν να ανασύρουν μόνο ένα μικρό κορίτσι.

Η επίθεση του Ισραήλ στον θύλακα, που ακολούθησε, έχει σκοτώσει τουλάχιστον 40.600 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας, ενώ σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός, περίπου 2,3 εκατομμύρια, έχει εκτοπιστεί, προκαλώντας κρίση λιμού ενώ έχουν διατυπωθεί κατηγορίες για γενοκτονία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης τις οποίες το Ισραήλ αρνείται.

Συγγενείς ομήρων προσπάθησαν να μπουν στη Γάζα

Οι οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας οργάνωσαν σήμερα μια κινητοποίηση κοντά στα σύνορα, ζητώντας να επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωσή τους και, κάποια στιγμή, επιχείρησαν να περάσουν στον θύλακα.

Οι συγγενείς ορισμένων από τους 107 ομήρους που κρατούνται ακόμη στη Γάζα, κρατώντας φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων και φορώντας μπλουζάκια με στίγματα κόκκινης μπογιάς, συγκεντρώθηκαν στο Κιμπούτς Νιρίμ, στο νότιο Ισραήλ, που απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Άρχισαν να φωνάζουν μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης μέσα από τα μεγάφωνα που ήταν προσανατολισμένα προς τον παλαιστινιακό θύλακα.

Μέχρι στιγμής οι διεθνείς προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων δεν έχουν καρποφορήσει.

Κάποια στιγμή σήμερα, μερικές δεκάδες διαδηλωτές έφυγαν από το πλήθος και άρχισαν να τρέχουν προς τα σύνορα με τη Γάζα.

«Ερχόμαστε να τους πάρουμε πίσω στο Ισραήλ όπου ανήκουν, όπου θα έπρεπε να είναι», είπε λαχανιασμένος ο Εγιάλ Καλντερόν, ο ξάδελφος του οποίου, ο Όφερ, είναι μεταξύ των ομήρων.

Η ισραηλινή αστυνομία σταμάτησε τους συγγενείς προτού προλάβουν να φτάσουν στα σύνορα. Οι αστυνομικοί τους προειδοποίησαν μάλιστα ότι θα γίνουν εύκολοι στόχοι των Παλαιστίνιων μαχητών αν στέκονται σε ανοιχτούς χώρους στην ύπαιθρο.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Η Ολλανδία επιτρέπει τη χρήση των F-16 πάνω από ρωσικό έδαφος – Νέο αίτημα του Κίεβου για αντιεροπορικά

Ιαπωνία: 80 τραυματίες από τυφώνα με ανέμους έως 252 χλμ την ώρα – Συστάσεις για εκκένωση σε πέντε εκατομμύρια ανθρώπους (Video)

Γαλλία: Η Unicef αποκαλύπτει ότι περισσότερα από 2.000 παιδιά κοιμούνται στους δρόμους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter