Κόβει την ανάσα η καταγραφή του ανταποκριτή του BBC, Ρασντί Αμπού Αλούφ από το Χαν Γιουνίς της αποκλεισμένης και ισοπεδωμένης από τους βομβαρδισμούς, Λωρίδας της Γάζας. Ο δημοσιογράφος περιγράφει τη δραματική καθημερινότητα των κατοίκων που προσπαθούν να επιβιώσουν με ελάχιστο νερό, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για μία μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση.
Ο ανταποκριτής του BBC, μαζί με τη σύζυγο και τα τρία τους παιδιά ήταν από εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους μετά το τελεσίγραφο του Τελ Αβίβ για εκκένωση, έχοντας μαζί τους προμήθειες για μόλις τρεις ημέρες.
Διαβάστε επίσης: Κρίσιμες ώρες στη Γάζα: Στερεύουν τα αποθέματα καυσίμων στα νοσοκομεία – Νέες εκκλήσεις Αμπάς (LIVE εικόνα)
«Σε αυτή τη στενή λωρίδα γης, οι επιλογές είναι περιορισμένες και η ασφάλεια δεν είναι εγγυημένη. Χιλιάδες άνθρωποι, εκδιωγμένοι από τα κατεστραμμένα σπίτια τους έφτασαν στο Χαν Γιουνίς, μία πόλη 400.000 κατοίκων που έφτασε να μετρά 1 εκατ. ανθρώπους μέσα σε μία νύχτα», σημειώνει ο Ρασντί Αμπού Αλούφ.
«Οι πόροι εξαντλούνται γρήγορα και όλα αρχίζουν να καταρρέουν. Το νοσοκομείο της περιοχής λειτουργεί πλέον και ως καταφύγιο προσφύγων. Οι γιατροί φωνάζουν ότι δεν έχουν να προσφέρουν την παραμικρή βοήθεια στους τραυματίες, οι οποίοι λαμβάνουν νερό με δελτίο, 300ml την ημέρα.
Είδα μικρά διαμερίσματα να γεμίζουν με 50-60 άτομα. Δεν μπορεί κάποιος να ζήσει έτσι για καιρό. Πλέον η οικογένειά μου μένει σε ένα σπίτι με άλλα τέσσερα άτομα. Είμαστε από τους πιο τυχερούς. Στα σχολεία της πόλης έχουν βρει επίσης καταφύγιο εκατοντάδες οικογένειες. Σε ένα σχολείο, το οποίο διευθύνεται από την υπηρεσία παροχής βοήθειας του ΟΗΕ , κάθε τάξη είναι γεμάτη, κάθε χώρος του μπαλκονιού είναι γεμάτος ρούχα», σημειώνει.
«Όταν όμως δεν υπάρχει ζωτικός χώρος, οι συνθήκες επιβίωσης γίνονται δυσβάσταχτες, μέσα στη σκόνη, τη λάσπη και τα χαλάσματα, αναμένοντας κάτι καλύτερο που ίσως ποτέ να μην έρθει. Το φαγητό και τα καύσιμα είναι ελάχιστα. Δεν υπάρχει νερό στα καταστήματα. Οι δεξαμενές αποτελούν τη μόνη μας ελπίδα. Πρόκειται για καταστροφή.
Η πόλη δεν είναι ασφαλής, βομβαρδίζεται συχνά. Τα κατεστραμμένα από τους βομβαρδισμούς κτίρια δημιουργούν βουνά από χαλάσματα στους δρόμους. Ο ήχος από τα ισραηλινά drones που ψάχνουν τον επόμενο στόχο τους είναι συνεχής. Οι βόμβες πέφτουν, τα κτίρια γκρεμίζονται, τα νεκροτομεία και τα νοσοκομεία γεμίζουν με ανθρώπους.
Μία βόμβα έπεσε δίπλα από την πολυκατοικία που διαμένουμε. Οι τηλεφωνικές γραμμές έπεσαν και χρειάστηκε να περάσουν 20 αγωνιώδη λεπτά για να μπορέσω να επικοινωνήσω με τον γιο μου. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζουν έτσι. Και η εισβολή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει…», καταλήγει ο ανταποκριτής του BBC.