Γάζα: «Στα όπλα» οι Αραβες για το σχέδιο Τραμπ – Στρατεύματα στα σύνορα με το Ισραήλ μεταφέρει η Αίγυπτος

Με την εύθραυστη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας να κρατάει ακόμη, με ανταλλαγές ομήρων και κρατουμένων, τις διαβουλεύσεις για την επόμενη φάση της να έχουν ξεκινήσει και το φάντασμα της πρότασης Τραμπ για αμερικανική κατοχή της Λωρίδας, ύστερα από ισραηλινή πάσα για τη μετατροπή της σε «Ριβιέρα», ο αραβικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό.

Το διακύβευμα

Το βασικό διακύβευμα εκ των πραγμάτων είναι η επόμενη μέρα στη Γάζα. Η πίεση των ΗΠΑ για αποδοχή του «πλάνου Ριβιέρα» είναι ασφυκτική και σε συνδυασμό με την οριακά προσβλητική στάση της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι σε χώρες που παραδοσιακά θεωρούνται σύμμαχοι των Αμερικανών στην περιοχή, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, προκαλεί όχι μόνο αβεβαιότητα, αλλά οριακά θυμό τόσο στις μοναρχίες του Κόλπου όσο και στα υπόλοιπα αραβικά καθεστώτα.

Εδώ και μήνες η Αίγυπτος, δηλαδή ο πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, έχει ξεκινήσει να μεταφέρει στρατεύματα όλο και πιο κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και τη Γάζα, ιδιαίτερα μετά την άρνηση της κυβέρνησης Νετανιάχου να απομακρύνει τις ισραηλινές δυνάμεις από τον περίφημο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας. Η ισραηλινή κίνηση, που αποτελεί παραβίαση διμερούς συμφωνίας με την Αίγυπτο, κινητοποίησε τον Αλ Σίσι, ενώ άνοιξε επιπλέον συζήτηση ως προς τον σεβασμό της συμφωνίας ειρήνης του 1979 μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, η οποία μεταξύ άλλων καθόριζε και το καθεστώς ασφαλείας στη Χερσόνησο του Σινά.

Τις τελευταίες εβδομάδες τόσο αιγυπτιακά όσο και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο της προπαγάνδας των δύο πλευρών, καταγράφουν αλλαγή της στάσης των αιγυπτιακών δυνάμεων στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά τη διατύπωση του «πλάνου Ριβιέρα». Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες Γέχιελ Λέιτερ κατηγόρησε την Αίγυπτο για «πολύ σοβαρές» παραβιάσεις της 45άχρονης ειρηνευτικής συνθήκης, λέγοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα θέσει «πολύ σύντομα» στο τραπέζι τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων του Καΐρου στο Σινά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Αίγυπτος έχει κατασκευάσει και στρατιωτικές βάσεις στη χερσόνησο, οι οποίες είναι προορισμένες να υποστηρίζουν αποκλειστικά επιθετικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα φαίνεται –από δορυφορικές απεικονίσεις– ότι κοντά στα σύνορα με τη Γάζα έχουν αναπτυχθεί άρματα μάχης Abrams, τα οποία χρησιμοποιούν μόνο οι ειδικές δυνάμεις του αιγυπτιακού στρατού.

Τη μετακίνηση στρατευμάτων προς την πλευρά της Γάζας και του Ισραήλ ακολουθούν η κλιμάκωση των διπλωματικών κινήσεων του Καΐρου με αφορμή το «πλάνο Ριβιέρα», η ακύρωση της επίσκεψης του Αλ Σίσι στον Λευκό Οίκο, αλλά και η κατάθεση αιγυπτιακής πρότασης για την ανοικοδόμηση της Γάζας και την επόμενη μέρα. Η στάση της Αιγύπτου παίζει καταλυτικό ρόλο και στις διεργασίες που γίνονται συνολικά μεταξύ των αραβικών κρατών, τα οποία ήδη έχουν προχωρήσει σε συνόδους κορυφής και επαφές ούτως ώστε να καθορίσουν την κοινή στάση τους απέναντι στην πρόταση Τραμπ και Ισραήλ, η οποία θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Απογοήτευση Αμπντάλα

Αυτό είναι και το σημείο που ενώνει τους Αραβες ηγέτες, καθώς το σχέδιο Τραμπ προβλέπει τη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων σε γειτονικά κράτη, μεταξύ άλλων και στην Ιορδανία. Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, εν αντιθέσει με τον Σίσι, επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου και εκεί, δίπλα στον Τραμπ, η απογοήτευσή του ήταν ξεκάθαρη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συνάντηση αποτελεί προειδοποίηση για όλους τους ηγέτες της περιοχής ότι δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται στην αμερικανική κυβέρνηση για την ομαλότητα στην περιοχή. Η επιμονή του Τραμπ για μεταφορά των Παλαιστινίων της Γάζας στα γειτονικά κράτη αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον Ιορδανό μονάρχη –ήδη ο μισός πληθυσμός της Ιορδανίας είναι Παλαιστίνιοι, από παλιότερους διωγμούς από το Ισραήλ– και αυτό προκαλεί αβεβαιότητα για το μέλλον όχι μόνο του Αμπντάλα αλλά όλων των μοναρχιών της περιοχής και των υπόλοιπων ηγετών.

Διαβάστε επίσης

Συνένοχοι στο «μπάζωμα» οι ιατροδικαστές – Την Κυριακή στο Documento

Πιο ψηλά και από το 2009 το εμπορικό έλλειμμα του 2024 – Αδύναμος κρίκος οι εξαγωγές

Έγκλημα Τέμπη: Ηχητικό από κλήση τραυματία στη γραμμή έκτακτης ανάγκης, αμέσως μετά της σύγκρουση

Γάζα: Σήμερα 6 ισραηλινοί όμηροι θα ανταλλαχθούν με 602 παλαιστίνιους κρατούμενους

Υπόθεση Φουρθιώτη: Αθώος ομόφωνα ο Κώστας Βαξεβάνης, «ύμνος» για την ερευνητική δημοσιογραφία η πρόταση της εισαγγελέως