Επισκέπτες γιατροί μοιράζονται μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων μετά την έρευνα του ΟΗΕ που κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου με στόχο το σύστημα υγείας της Γάζας.
Από όλες τις φρικαλεότητες που έχει δει στη Γάζα ο χειρουργός Ammar Darwish από το Μάντσεστερ -μία από τις χειρότερες- είναι το τραύμα που έχει προκαλέσει στα παιδιά ένας χρόνος ισραηλινών βομβαρδισμών. «Θα περάσει στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους … δεν φεύγει», λέει στο Politico.
Στους θαλάμους των νοσοκομείων της Γάζας, ο Darwish είδε παιδιά να τρέμουν στον ήχο των αεροπλάνων πάνω από τα κεφάλια τους. Ξέρουν τι σημαίνει αυτός ο ήχος. Η Γάζα είναι μια πόλη των παιδιών -αποτελούν σχεδόν τον μισό πληθυσμό της- και για περισσότερο από ένα χρόνο, το Ισραήλ τη βομβαρδίζει ανελέητα.
Οι επισκέπτες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι από τους λίγους ξένους που είναι σε θέση να προσφέρουν μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων από τη Γάζα. Το Ισραήλ έχει ως επί το πλείστον αποκλείσει τον ξένο Τύπο από τη Γάζα και ελέγχει προσεκτικά τα κινηματογραφικά συνεργεία και τους ξένους ανταποκριτές που επιτρέπεται να εισέλθουν ενσωματωμένοι στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) για σύντομες περιηγήσεις.
Λίγο μετά τη δημοσίευση μιας έρευνας που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, μιλήσαμε με τέσσερις εργαζόμενους στον τομέα της υγείας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι επέστρεψαν πρόσφατα από ταξίδια στο νοσοκομείο Nasser στη νότια Γάζα, τα οποία οργανώθηκαν από τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Medical Aid for Palestinians (MAP). Όλοι τους τόνισαν την ανθεκτικότητα των κατοίκων της Γάζας και του τοπικού ιατρικού προσωπικού, αλλά υπογράμμισαν την εμβάθυνση της εξάντλησης και της απόγνωσης.
Στις 30 Οκτωβρίου, η Ανεξάρτητη Επιτροπή του ΟΗΕ παρουσίασε την έκθεσή της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Η Επιτροπή είπε στη συνέλευση ότι το Ισραήλ έχει ακολουθήσει μια συντονισμένη πολιτική για να καταστρέψει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας: ένα έγκλημα πολέμου. Η ίδια η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν, τραυμάτισαν, συνέλαβαν, κράτησαν, κακομεταχειρίστηκαν και βασάνισαν σκόπιμα εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, κάνοντας λόγο για εγκλήματα πολέμου και για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της εξόντωσης. Η επιτροπή διερεύνησε επίσης τη μεταχείριση των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023 και ισχυρίστηκε ότι τόσο οι ισραηλινές όσο και οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες ευθύνονται για βασανιστήρια, σεξουαλική και έμφυλη βία.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν «εξωφρενικά», κατηγορώντας τους ερευνητές του ΟΗΕ για προκατάληψη και ότι επιδιώκουν να «απονομιμοποιήσουν την ίδια την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ και να παρεμποδίσουν το δικαίωμά του να προστατεύσει τον πληθυσμό του». Το Ισραήλ ισχυρίζεται σταθερά ότι η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς χρησιμοποιεί νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που η Χαμάς και οι επισκέπτες γιατροί που μίλησαν στο Politico αρνήθηκαν. Οι IDF δημοσίευσαν βίντεο από αυτά που οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι είναι σήραγγες της Χαμάς σκαμμένες κάτω από το νοσοκομείο Al-Shifa.
Οι IDF δήλωσαν στο Politico ότι τα στοιχεία για τη χρήση ιατρικών υποδομών από τη Χαμάς ήταν «συντριπτικά και αδιάσειστα». Επικαλέστηκε βίντεο που υποτίθεται ότι είναι ομολογίες αιχμαλώτων μαχητών και φωτογραφίες όπλων που βρέθηκαν σε ιατρικές εγκαταστάσεις. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης αμφισβήτησαν την ειλικρίνεια των ισραηλινών ισχυρισμών επί του θέματος, υπονοώντας ότι ο ισραηλινός στρατός μπορεί να χειραγώγησε τη σκηνή στο Al-Shifa ώρες πριν επιτραπεί η είσοδος στους δημοσιογράφους. Το Ισραήλ το αρνήθηκε.
Οι παρατηρητές, εν τω μεταξύ, επισημαίνουν τον αριθμό των νεκρών αμάχων από τα χτυπήματα του Ισραήλ. Η OXFAM (Βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής) δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερες γυναίκες και παιδιά στη Γάζα μέσα σε ένα χρόνο από οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
«Υπάρχει αυτή η μεθοδική καταστροφή του πληθυσμού σε τόσα πολλά επίπεδα», δήλωσε στο Politico ο Tahseen Qureshi, σύμβουλος χειρουργός στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Ντόρσετ, ο οποίος έχει επισκεφθεί τη Γάζα δύο φορές φέτος.
«Όλοι … υποσιτίζονται
Η Ana Jeelani, ορθοπεδικός χειρουργός στο Λίβερπουλ, πήγε για πρώτη φορά στη Γάζα τον Μάρτιο μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια του πρώτου της ταξιδιού, η Ράφα ήταν γεμάτη, ο πληθυσμός της είχε διογκωθεί από Παλαιστίνιους που είχαν εκτοπιστεί από άλλα μέρη της Λωρίδας της Γάζας. «Υπήρχαν φώτα, υπήρχαν κτίρια, υπήρχε ζωή. Είδα παιδιά σε μια μικρή κούνια έξω», θυμάται η Jeelani.
Όταν επέστρεψε τον Σεπτέμβριο, είχαν απομείνει ελάχιστα από την πόλη, όπως είπε. «Δεν αναγνώρισα καν τη Ράφα. Ήταν σιωπηλή … ήταν μόνο πολλά χαλάσματα, πολλή σκόνη, δεν υπήρχαν άνθρωποι».
Η Jeelani πέρασε τη δεύτερη αποστολή της στο νοσοκομείο Nasser από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Οκτωβρίου, εργαζόμενη μαζί με τον Qureshi. Όπως όλοι οι γιατροί με τους οποίους μίλησε το POLITICO, είπε ότι τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης – ακόμη και αποστειρωμένα γάντια, γάζες, ρόμπες – δεν ήταν διαθέσιμα. Το Ισραήλ έχει διαλύσει το σύστημα υγείας της Γάζας από βασικές προμήθειες υγείας, είπαν. Και οι τέσσερις εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δήλωσαν ότι βρίσκονταν υπό αυστηρούς περιορισμούς ως προς το τι μπορούσαν να πάρουν και ότι τους επιτρεπόταν να φέρουν μόνο αρκετά τρόφιμα και προμήθειες – ακόμη και σαπούνι – για προσωπική χρήση.
Το γραφείο του Ισραήλ για τον Συντονισμό των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) δήλωσε στο POLITICO ότι είναι «ψευδής» ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ περιόρισε την ιατρική βοήθεια και ότι 27.257 μετρικοί τόνοι ιατρικού εξοπλισμού εισήλθαν στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου. Η COGAT δήλωσε επίσης ότι επέτρεψε την είσοδο «εξοπλισμού διπλής χρήσης» εν αναμονή της έγκρισης ασφάλειας. Οργανισμοί του ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνουν, ωστόσο, ότι η Γάζα αντιμετωπίζει κρίσιμες ελλείψεις σε ιατρικό υλικό, ενώ ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός φορτηγών βοήθειας δεν επιτρέπεται να εισέλθει.
Ο Nizam Mamode, χειρουργός μεταμοσχεύσεων με έδρα το Λονδίνο, εργάστηκε στο νοσοκομείο Nasser από τις 13 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Ο Mamode περιέγραψε το σκηνικό μέσα στο νοσοκομείο ως «πέρα από κάθε λογική»- το προσωπικό καταβεβλημένο από ένα έως δύο περιστατικά μαζικών ατυχημάτων την ημέρα. Λίγα πράγματα γύρω από το σημείο έχουν μείνει όρθια, είπε. Δίπλα υπάρχει ένα σχολείο που φιλοξενεί χιλιάδες εκτοπισμένους ανθρώπους. «Κάθε φορά που ακούω για ένα σχολείο που έχει βομβαρδιστεί, ελπίζω να μην είναι αυτό το σχολείο», είπε ο Mamode.
Τα σχολεία, όπως και άλλα είδη μη στρατιωτικών υποδομών, αποτελούν συχνά ισραηλινούς στόχους, λέει ο ΟΗΕ. Η UNICEF εκτίμησε τον Αύγουστο ότι πάνω από το 76% των σχολείων στη Γάζα απαιτούν πλήρη ή σχεδόν πλήρη ανοικοδόμηση. Το Ισραήλ λέει σταθερά ότι πρέπει να στοχεύει τα σχολεία επειδή η Χαμάς τα χρησιμοποιεί ως κόμβους και κέντρα διοίκησης – έναν ισχυρισμό που αρνείται η Χαμάς.
Ο Mamode είπε ότι τα περισσότερα από τα θύματα που περιέθαλψε ήταν γυναίκες και παιδιά. Ο Qureshi εκτίμησε ότι ο αριθμός των γυναικών και των παιδιών που περιέθαλψαν ήταν μεταξύ 70 και 80 τοις εκατό.
Χωρίς τον πιο βασικό και αποστειρωμένο εξοπλισμό, υπήρχαν ελάχιστα πράγματα που μπορούσαν να κάνουν αυτοί οι εξειδικευμένοι γιατροί για πολλούς από τους τραυματίες. «Ήταν συγκλονιστικός ο αριθμός που δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε», λέει με λύπη ο Mamode.
Ο Darwish, ο οποίος έχει σημαντική εμπειρία εργασίας σε εμπόλεμες ζώνες, δήλωσε στο Politico ότι η μετεγχειρητική αποκατάσταση παρεμποδίζεται από τα υψηλά επίπεδα υποσιτισμού. «Όλοι εκεί είτε έχουν χάσει βάρος είτε [είναι] υποσιτισμένοι», συμπεριλαμβανομένων των τοπικών γιατρών, είπε. Οι ενήλικες τείνουν να είναι οι πιο υποσιτισμένοι, προσθέτει ο Darwish. Όσα λίγα τρόφιμα εξασφαλίζουν, τα δίνουν στα παιδιά τους. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα στα τρόφιμα Michael Fakhri είπε στις κυβερνήσεις ότι απέτυχαν να δράσουν στις προειδοποιήσεις για λιμό και γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων.
Για πολλά από τα θύματα, το περισσότερο που μπορούσαν να κάνουν οι γιατροί για τους ασθενείς τους ήταν να είναι προσεκτικοί και να δείχνουν αλληλεγγύη. «Ένα μεγάλο μέρος του λόγου που ήμουν εκεί ήταν πραγματικά το να σταθώ δίπλα στους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο Mamode. «Νομίζω ότι ήταν πολύ σημαντικό γι’ αυτούς να δουν ότι οι άνθρωποι νοιάζονται πραγματικά».
Η πολιορκία του Νοσοκομείου Nasser
Το Nasser είναι ένα από τα σημαντικότερα νοσοκομεία στη Γάζα. «Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτό το νοσοκομείο», προειδοποίησε ο Rik Peeperkorn, απεσταλμένος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα παλαιστινιακά εδάφη, πριν από ένα ισραηλινό χτύπημα που έθεσε το νοσοκομείο εκτός λειτουργίας τον Φεβρουάριο. Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι συνέλαβε περισσότερους από 100 στρατιώτες της Χαμάς και απέφυγε να βλάψει το ιατρικό προσωπικό ή τους ασθενείς.
Ο Qureshi έμεινε εκεί «24 ώρες το 24ωρο» στο πρώτο του ταξίδι τον Ιανουάριο με τον Darwish, εβδομάδες πριν από την είσοδο των ισραηλινών στρατευμάτων. Κανένας από τους δύο δεν είδε κανένα σημάδι στρατιωτικής δραστηριότητας της Χαμάς στο Nasser, όπως και οι Jeelani και Mamode στις μεταγενέστερες επισκέψεις τους.
Ο Qureshi και η ομάδα του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Nasser τον Ιανουάριο, μετά από μια νύχτα έντονων μαχών γύρω από την περιοχή, την οποία περιέγραψε ως «ίσως την πιο τρομακτική» της ζωής του. Την επόμενη ημέρα, για πρώτη φορά στην επίσκεψή τους, η ομάδα της MAP χρησιμοποίησε ένα ασφαλές σπίτι στην άκρη της πόλης. «Είπαμε ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω … απλά για να συγκεντρώσουμε τις σκέψεις μας και να ανανεωθούμε», δήλωσε ο Qureshi.
Το ασφαλές σπίτι είχε επιλεγεί προσεκτικά – ένα συγκρότημα κατοικιών χτισμένο στην άμμο, χωρίς σήραγγες από κάτω, είπε ο Qureshi. Στέγαζε το προσωπικό της MAP και της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης, που παρείχε τις συντεταγμένες στον ισραηλινό στρατό.
Στις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το κρησφύγετο. «Το ταβάνι έπεσε, τα παράθυρα βγήκαν από τα τζάμια», είπε ο Qureshi. Δεν υπήρξαν θύματα, ενώ ένας από τους γιατρούς υπέστη μόνο ελαφρά τραύματα – η ομάδα ανησυχούσε κυρίως για τα δύο παιδιά που έμεναν στο σπίτι, πρόσθεσε.
Το Ισραήλ έχει δώσει πολλαπλές και αντιφατικές εξηγήσεις για το τι συνέβη, αρνούμενο εναλλάξ την ευθύνη και παραδεχόμενο ένα λάθος. Οι IDF δήλωσαν στο POLITICO ότι δεν έχουν αρκετές λεπτομέρειες για να σχολιάσουν το χτύπημα.
Τα ισραηλινά στρατεύματα κατείχαν το νοσοκομείο Nasser μέχρι τον Απρίλιο. Μετά την αποχώρησή τους, οι παλαιστινιακές αρχές ανέφεραν την ανακάλυψη ενός ομαδικού τάφου έξω από το Nasser που περιείχε περισσότερα από 300 πτώματα. Ο Jeelani μοιράστηκε μια φωτογραφία του χώρου που τραβήχτηκε από ένα μπαλκόνι στο πίσω μέρος του νοσοκομείου. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι το προσωπικό του νοσοκομείου έθαψε τουλάχιστον 150 άτομα σε δύο λάκκους ταφής στο χώρο τον Ιανουάριο από ανάγκη και κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από έναν τρίτο τάφο που ανακαλύφθηκε μετά την αποχώρηση των δυνάμεών τους. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι έσκαψε νέους τάφους, λέγοντας ότι μόνο εκταφίασε και ξαναέθαψε τα λείψανα των ανθρώπων που ήταν ήδη θαμμένοι στο χώρο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή τους.
Όμως οι αρχές του ΟΗΕ και οι ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένου του MAP, έχουν ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα για πιθανά ισραηλινά εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα πτώματα περιλαμβάνονταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ενώ σε άλλα είχαν δεμένα τα χέρια.
Και οι τέσσερις γιατροί δήλωσαν ότι ελπίζουν να επιστρέψουν στη Γάζα. Δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτό θα είναι εφικτό. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), το Ισραήλ έχει εμποδίσει την περαιτέρω πρόσβαση σε οκτώ ΜΚΟ υγείας που παρέχουν επείγουσα ιατρική περίθαλψη στη Γάζα. Η MAP δεν είναι μεταξύ αυτών. Η COGAT δήλωσε στο POLITICO ότι είχε επιτρέψει σε 1.000 γιατρούς και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να εισέλθουν στη Γάζα τους τελευταίους μήνες.
Τα πιο δύσκολα συναισθήματα προέκυψαν όταν ήρθε η ώρα να φύγουν, δήλωσε ο Jeelani. «Πηγαίνω στην Αγγλία, ανοίγω τις ειδήσεις και δεν ξέρω πώς αυτό δεν παραμένει στην κορυφή της ατζέντας. Αυτό που συμβαίνει είναι μια ολοκληρωμένη εθνοκάθαρση», είπε. Ηγέτες και εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει ότι οι ενέργειες του Ισραήλ ισοδυναμούν με γενοκτονία και εθνοκάθαρση κατά των Παλαιστινίων.
Το Ισραήλ και οι IDF αρνούνται μια σκόπιμη πολιτική εξόντωσης του παλαιστινιακού πληθυσμού. Ανώτεροι ισραηλινοί ηγέτες, ωστόσο, έχουν ζητήσει τον εποικισμό της Γάζας και τη μετανάστευση των Παλαιστινίων.
«[Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα] έχουν μια θλίψη και ένα τραύμα που είναι τόσο βαθιά μέσα τους», δήλωσε ο Jeelani. «Δεν ξέρω πώς θεραπεύονται από αυτό. Δεν ξέρω πώς θεραπευόμαστε εμείς από αυτό».
Πηγή: Politico
Διαβάστε επίσης:
Ο Τραμπ επιλέγει την Ελίζ Στεφάνικ για πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ
Γαλλία: Παρουσία Μακρόν ο ποδοσφαιρικός αγώνας με το Ισραήλ
Τέμπη: Επέζησαν από τη σύγκρουση και κάηκαν ενώ ζητούσαν βοήθεια από το κινητό