Γάζα: Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς – «Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία»

Γάζα: Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς – «Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία»

Τόπος πολύνεκρων αεροπορικών επιδρομών και σφοδρών μαχών παραμένει η Λωρίδα της Γάζας. Τα ξημερώματα της Δευτέρας, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως έγιναν σφοδρά αεροπορικά πλήγματα στη Χαν Γιούνις, νέο επίκεντρο των ισραηλινών επιχειρήσεων.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο σήμερα για εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα και την Κυριακή για εντεινόμενες μάχες σε τομείς της πόλης της Γάζας και της Χαν Γιούνις.

«Δεν θέλω να πω ότι χρησιμοποιούμε όλη μας τη δύναμη, αλλά χρησιμοποιούμε μεγάλη δύναμη και εξασφαλίζουμε σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.

«Το σύστημα υγείας απειλείται με κατάρρευση»

Ο άμαχος πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας είναι στριμωγμένος σε περίμετρο που συρρικνώνεται ολοένα περισσότερο την ώρα που το σύστημα υγείας απειλείται να «καταρρεύσει», προειδοποίησε την Κυριακή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ ο απολογισμός των θυμάτων δεν σταματά να γίνεται ολοένα πιο βαρύς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς,  σχεδόν 18.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακο αφότου άρχισε η επίθεση του στρατού του Ισραήλ, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.

Στη Γάζα, οι βομβαρδισμοί μετατρέπουν σε συντρίμμια ολόκληρες συνοικίες κι ο πληθυσμός προσπαθεί απελπισμένα να ξεφύγει κινούμενος προς τον νότο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι υπέστησαν βίαιο εκτοπισμό, με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του.

Διαβάστε επίσης: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υιοθέτησε ψήφισμα ζητώντας άμεση παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας

«Η μονομερής δήλωση της κατοχικής δύναμης σύμφωνα με την οποία περιοχές χωρίς υποδομές, τρόφιμα, νερό, υπηρεσίες υγείας (…) είναι ‘ασφαλείς ζώνες’ δεν σημαίνει τίποτα», σχολίασε η συντονίστρια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, Λιν Χέιστινγκς.

Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας φεύγουν όπως μπορούν — με αυτοκίνητα, φορτηγά, κάρα, ακόμα και με τα πόδια. «Πάμε από τη μια περιοχή στην άλλη και δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία», είπε με απελπισία ο Αμπού Μοχάμεντ καθ’ οδόν προς τη Ράφα.

Η πόλη στα σύνορα με την Αίγυπτο έχει μεταμορφωθεί σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων, εκατοντάδες σκηνές στήθηκαν βιαστικά με ξύλα, λινάτσες και υφάσματα.

Διαβάστε σχετικά: ΟΗΕ: Το Ισραήλ επιχειρεί την εκδίωξη των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter