Γάζα: Σφαγή δημοσιογράφων από το Ισραήλ – «Εσκεμμένη στοχοποίηση» καταγγέλλει η ΔΟΔ

Ακόμη μια «εξαιρετικά φονική χρονιά» για τους δημοσιογράφους ήταν το 2024. Συνολικά 104 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε διεθνή κλίμακα, οι μισοί και πλέον στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τον απολογισμό της ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières – RSF). Για «σφαγή» κάνει λόγο από την πλευρά της η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ).

Και οι δυο ετήσιες εκθέσεις τόσο της μη κυβερνητικής οργάνωσης, όσο και του συλλογικού φορέα αποδίδουν στον ισραηλινό στρατό το μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων δημοσιογράφων σε παγκόσμια κλίμακα το 2024.

Την Κυριακή 15/12, το Al Jazeera ανακοίνωσε τον θάνατο ενός από τους δημοσιογράφους του, ο οποίος σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το δίκτυο, ο εικονολήπτης Αχμέντ αλ-Λουχ έχασε τη ζωή του όταν το πλήγμα έπληξε τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στο κέντρο της Γάζας, μια περιοχή που πλήττεται σοβαρά από την ισραηλινή επιχείρηση.

Μετά τους 129 θανάτους του 2023, «το 2024 είναι μια από τις χειρότερες χρονιές», τόνισε ο Άντονι Μπελανζέρ, ο γενικός γραμματέας της ΔΟΔ, που έχει την έδρα της στις Βρυξέλλες. Το στέλεχος της Ομοσπονδίας κατήγγειλε τη «σφαγή που διαπράττεται μπροστά στα μάτια του κόσμου ολόκληρου στην Παλαιστίνη».

Σύμφωνα με τη ΔΟΔ, 55 παλαιστίνιοι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης σκοτώθηκαν το 2024. «Από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου 2023, ο αριθμός των παλαιστινίων δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί ανέρχεται σε τουλάχιστον 138, που σημαίνει ότι η περιοχή αυτή είναι από τις πιο επικίνδυνες στη σύγχρονη ιστορία της δημοσιογραφίας, ξεπερνώντας κατά πολύ το Ιράκ, τις Φιλιππίνες και το Μεξικό», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

«Πολλοί από τους δημοσιογράφους στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα», υπογράμμισε ο Μπελανζέρ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας πως άλλοι σκοτώθηκαν εξαιτίας γεγονότων στο πλαίσιο «του πολέμου», επειδή βρίσκονταν «στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή».

Μετά τη Μέση Ανατολή, η πιο επικίνδυνη περιοχή του κόσμου για τους δημοσιογράφους είναι η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, με 20 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων 6 δολοφονιών στο Πακιστάν, 5 στο Μπανγκλαντές και 3 στην Ινδία.

Στην Ευρώπη, «ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να προκαλεί θύματα στην ήπειρο, με 4 δημοσιογράφους να σκοτώνονται το 2024, έναντι 13 το 2022 και 4 το 2023».

Η ΔΟΔ καταμετρά επίσης 520 δημοσιογράφους στις φυλακές σε παγκόσμια κλίμακα, αριθμό ανησυχητικά αυξημένο σε σύγκριση με το 2023 (427) και το 2022 (375).

Η Κίνα «μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου»

«Με 135 δημοσιογράφους πίσω από τα σίδερα, η Κίνα –συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ– παραμένει η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου για τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης», στηλιτεύει η Ομοσπονδία.

«Μπροστά σ’ αυτούς τους τραγικούς αριθμούς, η αντίδραση πρέπει να είναι διεθνής και να την πιλοτάρει ο ΟΗΕ», κατά την άποψη του Μπελανζέρ, που παροτρύνει τον οργανισμό να κινητοποιηθεί για να υιοθετηθεί νομικά «δεσμευτική σύμβαση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων».

Σημειώνεται, ότι η ΔΟΔ δίνει στη δημοσιότητα κάθε χρόνο απολογισμό που είναι συνήθως βαρύτερος από εκείνον των RSF, λόγω ασυμφωνίας στη μέθοδο υπολογισμού.

Διαβάστε επίσης

Ρωσία: Αυτός είναι ο 29χρονος Ουζμπέκος που συνελήφθη για τη δολοφονία του Κιρίλοφ – Του έταξαν 100.000€ και διαμονή στην ΕΕ (Video)

Εύβοια: Έπνιξαν, έγδυσαν και έριξαν από τη σκάλα τον 65χρονο πατέρα τους – Ο σοκαριστικός ισχυρισμός στην αστυνομία

Ουκρανία: Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος είναι γεγονός – Το δημοσίευμα του Politico

Εμφανίζουν σαν μυστικό τον αξιωματικό συνεργάτη του ναρκεμπόρου – Τα ερωτήματα που προκύπτουν

Προ των πυλών mega deal: Honda και Nissan συζητούν πιθανή συγχώνευση