Γάζα: Επέστρεψαν στο Ισραήλ οι 4 ισραηλινές όμηροι

Γάζα: Επέστρεψαν στο Ισραήλ οι 4 ισραηλινές όμηροι

Οι τέσσερις όμηροι που απελευθερώθηκαν νωρίτερα από τις παλαιστινιακές αρχές επέστρεψαν στο Ισραήλ, επιβεβαιώνει το IDF.

«Οι τέσσερις στρατιώτες που επέστρεψαν, η Daniela Gilboa, η Liri Elbag, η Naama Levy και η Karina Ariev, έχουν πλέον περάσει τα σύνορα στο ισραηλινό έδαφος με δυνάμεις IDF και Shin Bet», γράφει η IDF στο X.

«Οι τέσσερις στρατιώτες που επιστρέφουν, συνοδευόμενοι από δυνάμεις του IDF και της Shin Bet, πέρασαν πρόσφατα τα σύνορα στο έδαφος του κράτους του Ισραήλ και τώρα κατευθύνονται προς το αρχικό σημείο απορρόφησης στη Λωρίδα της Γάζας, όπου θα συναντηθούν με τους γονείς τους».

Νωρίτερα δεκάδες ένοπλοι μαχητές της Χαμάς και της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ συγκεντρώθηκαν σήμερα σε πλατεία της Πόλης της Γάζας, όπου αναμένεται να παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό τέσσερις Ισραηλινές στρατιωτίνες στο πλαίσιο μιας νέας ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι μαχητές των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ, του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, φορώντας στρατιωτικές στολές και με κουκούλες έφθασαν πρώτοι με ημιφορτηγά γύρω στις 9:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και ακολούθησαν εκείνοι των Ταξιαρχιών αλ Κουντς, της ένοπλης πτέρυγας του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Καθώς η πλατεία Παλαιστίνης είναι γεμάτη από πλήθος και μαχητές της Χαμάς, κατά τις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας κατέφτασαν τα οχήματα του Ερυθρού Σταυρού και αφού υπέγραψαν σχετικά έγγραφα με εκπρόσωπο της Χαμάς παρέλαβαν τις ομήρους και τις μεταφέρουν σε μέρος όπου θα παραληφθούν από ελικόπτερο του ισραηλινού στρατού.

Λίγο αργότερα ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε τις τέσσερις γυναίκες στρατιώτες.

Αναμονή στη Δυτική Όχθη

Σε μια ηλιόλουστη μέρα στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οικογένειες Παλαιστινίων κρατουμένων που αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα περιμένουν με νευρική ανυπομονησία να επανενωθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Περίπου 200 κρατούμενοι πρόκειται να απελευθερωθούν τις επόμενες ώρες. Όμως τα ονόματα αυτών που θα δημοσιοποιηθούν δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν πολύ περασμένα μεσάνυχτα πριν η πρώτη παρτίδα κρατουμένων, σχεδόν όλες οι γυναίκες – πολλές από τις οποίες δεν είχαν κατηγορηθεί ποτέ για έγκλημα – απελευθερώθηκαν από τη φυλακή Ofer κοντά στη Ραμάλα.

Σήμερα, ορισμένοι από αυτούς που πρόκειται να απελευθερωθούν έχουν καταδικαστεί για φόνο στα ισραηλινά δικαστήρια. Περίπου οι μισοί κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Δυτική Όχθη.

Οι υπόλοιποι μισοί, όσοι έχουν καταδικαστεί για τα πιο σοβαρά αδικήματα, θα απελαθούν μέσω Αιγύπτου σε χώρες όπως το Κατάρ και η Τουρκία.

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την έναρξη εφαρμογής της εκεχειρίας, που σε γενικές γραμμές τηρείται, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δημοσιοποίησε χθες τα ονόματα των τεσσάρων νεαρών γυναικών, 19 ως 20 ετών, η απελευθέρωση των οποίων προβλέπεται να γίνει σήμερα.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι έλαβε τον κατάλογο μέσω των χωρών που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις των πλευρών.

Στην πλευρά του Ισραήλ, ισραηλινή αστυνομία και τα οχήματα του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται έξω από τη φυλακή Ofer στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προετοιμάζοντας την απελευθέρωση μιας δεύτερης ομάδας Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ως μέρος της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ συμφώνησε να απελευθερώσει 50 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους για κάθε απελευθερωμένο στρατιώτη που είχε συλληφθεί όμηρος από τη Χαμάς και 30 για κάθε άμαχο όμηρο.

Οι 200 κρατούμενοι Παλαιστίνιοι που θα απελευθερωθούν

Η Χαμάς έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τον κατάλογο των 200 Παλαιστίνιων κρατουμένων που αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα από το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση τεσσάρων γυναικών μελών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση και το Ισραήλ.

Στους 200 κρατουμένους περιλαμβάνονται έγκλειστοι που βρίσκονται χρόνια στη φυλακή και άλλοι που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές.

Η Χαμάς ανέφερε πως 70 από τους 200 Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν σήμερα από το Ισραήλ θα απελαθούν από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η πορεία της συμφωνίας

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη μικροσκοπική παραθαλάσσια περιοχή που έχει υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή σε γενικές γραμμές τηρείται, πέρα από κάποιες εξαιρέσεις.

Όμως, καθώς χιλιάδες εξαναγκαστικά εκτοπισμένοι Γαζαίοι ανυπομονούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, πολλοί δεν βρίσκουν παρά συντρίμμια όταν το κάνουν. «Δεν έχουμε πού να στήσουμε τις σκηνές μας εξαιτίας των καταστροφών», είπε η Θέκρα Κάσεμ, εκτοπισμένη.

Η ανακωχή πάντως επέτρεψε προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα να εισέλθουν στον μικρό θύλακο χιλιάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ισραήλ εξάλλου απαίτησε χθες Παρασκευή η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, την οποία κατηγορεί ότι έχει διαβρωθεί από τη Χαμάς, να τερματίσει τις δραστηριότητές της στην Ιερουσαλήμ την 30ή Ιανουαρίου.

Η αξίωση αυτή, που έγινε μέσω επιστολής του ισραηλινού πρεσβευτή στον οργανισμό προς τον Γενικό Γραμματέα, ακολουθεί δυο νόμους που είχαν στο στόχαστρο την υπηρεσία αρωγής και έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή και εγείρει ανησυχία για το μέλλον του έργου της (υγεία, παιδεία) στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο επικεφαλής της UNRWA, ο Φιλίπ Λαζαρινί, κατήγγειλε μέσω X την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, προειδοποιώντας πως μπορεί να «σαμποτάρει την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, διαγράφοντας για ακόμη μια φορά τις ελπίδες ανθρώπων που βίωσαν ανείπωτα δεινά».

Διαβάστε επίσης

Νέο καμπανάκι για τη στρεβλή ανάπτυξη

Προεδρία της Δημοκρατίας: Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη ψηφοφορία – Τα… κουκιά για Τασούλα, Κατσέλη και Γιαννίτση

«Δεν έχω οξυγόνο»: Σε 98 πόλεις της Ελλάδας και σε 13 του εξωτερικού οι συγκεντρώσεις για το έγκλημα των Τεμπών

Σφαγή πάνω από το «πτώμα» της Υγείας – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Χίος: «Θα δεις τι θα πάθεις αν μιλάς» – Απειλές σε κατοίκους που είναι εναντίον των εξορύξεων αντιμονίου

Documento Newsletter