Γάζα: Πιέσεις από Βερολίνο και Παρίσι για συνέχιση της εκεχειρίας – «Λυπηρή η επανέναρξη των επιχειρήσεων»

Βερολίνο και Παρίσι συμπλέουν σχετικά με τη συνέχιση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που επιθέσεις κινδυνεύουν να θέσουν την κατάπαυση σε κίνδυνο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας αναφέρει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να διασφαλίσει τη συνέχιση της εκεχειρίας στη Γάζα. Η εργασία για να διασφαλιστεί ότι η Χαμάς δεν αποτελεί απειλή για την ύπαρξη του Ισραήλ και ότι θα αφοπλιστεί είναι απαραίτητη για να τερματιστεί η ταλαιπωρία των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο X, πρώην Twitter.


«Φυσικά, αυτό θα σήμαινε επίσης ότι η Χαμάς θα έπρεπε να καταθέσει τα όπλα της. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ανοίξει ένας πολιτικός ορίζοντας για μια λύση δύο κρατών που μπορεί να παρέχει ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους», ανέφερε το υπουργείο.

Δυσαρέσκεια από το Παρίσι

Η γαλλική κυβέρνηση δηλώνει ότι λυπάται για το τέλος της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Η ρήξη της εκεχειρίας είναι πολύ άσχημα νέα, λυπηρά, γιατί δεν φέρνει λύση και περιπλέκει την επίλυση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά στο Ντουμπάι, χαρακτηρίζοντας την αποκατάστασή της «ουσιαστική».

«Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να απελευθερώνουμε ομήρους που βρίσκονται τώρα για 55 ημέρες σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, να επιτρέψουμε την άφιξη περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας και να μπορέσουμε να τη διανείμουμε στη Λωρίδα της Γάζας όπου υποφέρει ο άμαχος πληθυσμός», πρόσθεσε η Κολονά.

Συνομιλίες ή «άλλα μέσα»

Το Ισραήλ θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ελευθερία των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Γάζα μέσω συνομιλιών ή με «άλλα μέσα», δήλωσε στο Reuters ένας ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Όντεντ Τζόζεφ, μιλώντας στο Ντουμπάι, είπε ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να έχει την πρόθεση να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των ομήρων και να καταστρέψει τη Χαμάς.

«Φυσικά, θα φτάναμε σε ένα σημείο όπου και πάλι θα θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο για να βεβαιωθούμε ότι όλοι οι απαχθέντες μας θα απελευθερωθούν», σημείωσε ο Τζόζεφ. «Ένα μέρος του μπορεί να είναι εκτός, κατά κάποιο τρόπο, συζητήσεων, αλλά ένα μέρος του θα μπορούσε να είναι με άλλα μέσα», ανέφερε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.