Γάζα: Άμαχοι χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες από τον ισραηλινό στρατό – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Γάζα: Άμαχοι χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες από τον ισραηλινό στρατό – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Σε μια σκηνή στον καταυλισμό της Χαν Γιουνίς, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μοχάμεντ Σ. αποκάλυψε μια ιστορία που δεν ταιριάζει στις συνηθισμένες αφηγήσεις του Ισραήλ για τον πόλεμο που διεξάγεται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στους 11 μήνες της σφαγής στη Γάζα, το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε τον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας ως ανθρώπινη ασπίδα. Εικόνες όπλων και πυρομαχικών που βρέθηκαν σε σχολεία και νοσοκομεία, για παράδειγμα, παρουσιάστηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία. Όμως, ο Μοχάμεντ Σ. μίλησε για μια… άλλη πραγματικότητα.

«Οι ισραηλινοί στρατιώτες μας κάλυψαν τα μάτια και μας έδεσαν τα χέρια πίσω από την πλάτη μας. Μας πήραν με τα τζιπ τους και καθίσαμε σε ένα σπίτι», δήλωσε, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle. «Την επόμενη μέρα μας πήραν με το ζόρι και μας είπαν: “η θα έρθετε μαζί μας ή θα σας σκοτώσουμε”».

«Φορούσαμε ισραηλινές στολές, μας έλεγχαν μέσω ακουστικών»

«Έστειλαν εμένα και κάποιον άλλον σε μια αποστολή. Μας έδωσαν μια κάμερα στα χέρια, εκτός από αυτή που ήταν τοποθετημένη στο κράνος. Μας έλεγχαν μέσω ακουστικών: “Σταματήστε εδώ, πηγαίνετε εκεί, τραβήξτε πλάνα από αυτό το σπίτι, σταματήστε σε αυτό δρόμο”» ήταν οι εντολές που τους έδιναν, όπως υποστήριξε ο ίδιος.

Με βάση τα λεγόμενά του, ο ισραηλινός στρατός τον χρησιμοποιούσε ως ανθρώπινη ασπίδα. Συγκεκριμένα, έπρεπε να μπει σε σπίτια πριν εισέλθουν τα ισραηλινά στρατεύματα, αναλαμβάνοντας κινδύνους που οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι.

Ο Νάνταβ Γουέιμαν, διευθυντής της ισραηλινής ΜΚΟ Breaking the Silence, επιβεβαίωσε αυτές τις αναφορές. «Από τον Δεκέμβριο, είπε, στρατιώτες που υπηρέτησαν στον πόλεμο της Γάζας έχουν επανειλημμένα αναφέρει πώς Παλαιστίνιοι άμαχοι χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι IDF απαγάγουν Παλαιστίνιους από τις λεγόμενες «ανθρωπιστικές ζώνες» και τους φέρνουν σε διάφορες μονάδες στη Γάζα. Ντυμένοι με ισραηλινές στρατιωτικές στολές και μερικές φορές με κάμερες προσαρτημένες στο κράνος ή στη στολή τους, οι Παλαιστίνιοι στέλνονται για έρευνα σε υπόγειες σήραγγες ή σπίτια, για να ελέγξουν για βόμβες και παγίδες.

Μάλιστα, η ΜΚΟ υποστήριξε ότι λαμβάνει δύο με τρεις σχετικές αναφορές από στρατιώτες κάθε εβδομάδα. Για τον Γουέιμαν, αυτό αποτελεί απόδειξη ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά ότι η πρακτική της αποστολής Παλαιστινίων αμάχων σε επικίνδυνες καταστάσεις είναι ευρέως διαδεδομένη, επί μήνες, σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, σε διάφορες μονάδες.

Ο Γουέιμαν περιέγραψε στη συνέχεια τις αναφορές που έχει λάβει η οργάνωση. Όπως αποκάλυψε, σε μια μονάδα, ο αξιωματικός είπε: «Δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι για εγκλήματα πολέμου. Είμαι ο αξιωματικός σου, πρέπει να ακολουθείς τις εντολές». Σε άλλη μονάδα, αναφέρθηκε το εξής: «Προτιμάς να πεθάνεις; Εμείς προτιμάμε να πεθάνει ο Παλαιστίνιος».

Ένας άλλος Παλαιστίνιος, ο Μοχάμεντ Α., δήλωσε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες τον ανάγκασαν υπό την απειλή όπλου να μπαίνει σε κτίρια για 15 ημέρες, όπως ακριβώς ο Μοχάμεντ Σ.. Είπε ότι οι στρατιώτες τον έντυσαν με μια ισραηλινή στολή ώστε να αποτελεί στόχο, αναφέροντας ότι οι μαχητές της Χαμάς θα μπορούσαν να τον είχαν σκοτώσει, ή θα μπορούσε να είχε πεθάνει από παγίδες ή βόμβες.

Ο ίδιος σημείωσε πώς έπρεπε να μπει σε πολλά σπίτια. Μέσα, έπρεπε να τραβήξει βίντεο και να ανοίξει κάθε πόρτα, όπως ανέφερε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD στο Τελ Αβίβ. Μερικές φορές, όταν έμπαινε στα σπίτια τον συνόδευε drone, πρόσθεσε.

Η απάντηση των IDF

Ο Μοχάμεντ Α. δήλωσε ότι αφέθηκε ελεύθερος από Ισραηλινούς στρατιώτες τον Απρίλιο, αλλά εξακολουθεί να έχει εφιάλτες μέχρι σήμερα, όπως από όταν χρειάστηκε να ερευνήσει ένα νοσοκομείο.

«Ήταν φρικτό. Υπήρχαν πτώματα παντού στο νοσοκομείο Νάσερ. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα κατάφερα να βγω ζωντανός από εκεί. Έχω ακόμα εφιάλτες και ξυπνάω τη νύχτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι Παλαιστίνιοι που χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο από τα ισραηλινά στρατεύματα, σύμφωνα με μαρτυρίες από τη Γάζα, είναι απλοί πολίτες – όπως φαίνεται από το γεγονός ότι απελευθερώνονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε το εξής όταν κλήθηκε να σχολιάσει την έρευνα του ARD: «Οι κατευθυντήριες γραμμές των IDF απαγορεύουν τη χρήση αιχμαλώτων αμάχων στη Γάζα σε στρατιωτικές αποστολές που θα τους έθεταν σε κίνδυνο. Οι ισχυρισμοί έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες αρχές για έρευνα».

Σημειώνεται, ότι οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, που έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή στον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα, έχουν στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε περίπου 41.000 ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης

Κακοκαιρία Atena: Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι – Πότε ξεκινούν, πόσο θα κρατήσουν τα φαινόμενα (LIVE)

Ξανά στο εδώλιο ο Λιγνάδης – Ξεκινά η δίκη σε δεύτερο βαθμό για βιασμούς ανηλίκων

Χωρίς ταξί σήμερα η Αττική – 24ωρη απεργία του ΣΑΤΑ

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
17/09/2024, 07:00
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter