Γάζα: Οικογένειες καθαρίζουν ένα βομβαρδισμένο σχολείο και το ανακαταλαμβάνουν

Γάζα: Οικογένειες καθαρίζουν ένα βομβαρδισμένο σχολείο και το ανακαταλαμβάνουν

Στις 10 Αυγούστου το Ισραήλ βομβάρδισε το σχολείο Al-Tabaeen που βρίσκεται στην Ανατολική Γάζα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 80 Παλαιστίνιοι. Στο κτίριο του σχολείου φιλοξενούνταν περίπου 6.000 πρόσφυγες. 

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είχε δηλώσει «τρομοκρατημένο από το εξελισσόμενο μοτίβο» των επιθέσεων σε σχολεία. O Περιφερειακός διευθυντής της οργάνωσης «Σώστε τα παιδιά» (Save the children), Tamer Kirolos, είχε δηλώσει ότι είναι η πιο φονική επίθεση από τον Οκτώβρη του 2023 και είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «είναι συγκλονιστικό να βλέπεις το κόστος που έχει προκαλέσει, η επίθεση, συμπεριλαμβανομένων τόσων παιδιών». Η συγκεκριμένη επίθεση είχε λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις που ακόμα και ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να εκφράσει ανησυχία μετά τις επιθέσεις. 

Με τη βοήθεια της Unicef και άλλων οργανισμών, οικογένειες, ξεκίνησαν να καθαρίζουν το σχολείο για να το μετατρέψουν ξανά σε έναν τόπο γεμάτο ζωή. Μέχρι αυτήν την πρωτοβουλία «αίμα και συντρίμμια σημάδευαν τα πατώματα αυτού του χώρου όπου εκατοντάδες εκτοπισμένες παλαιστινιακές οικογένειες είχαν φτιάξει ένα προσωρινό σπίτι» ανέφερε η Unicef.

Για να γίνει εφικτή η επανακατοίκηση του χώρα, σύμφωνα με τον οργανισμό η UNICEF διένειμε κιτ υγιεινής που περιείχαν σφουγγαρίστρες δαπέδου, καθαριστικά και απολυμαντικά διαλύματα, γάντια, σακούλες απορριμμάτων, χλωρίνη, μαντηλάκια για σκούπισμα και σφουγγάρια. Επίσης η Unicef και οι συνεργαζόμενες οργανώσεις στο πεδίο μοίρασαν 10 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού με δεξαμενή και 210 πλαστικούς κουβάδες.

Σύμφωνα με τη Unicef υπάρχει ένα δίκτυο ανθρωπιστικών οργανώσεων που είναι αφιερωμένο στην ύδρευση, την αποχέτευση και την υγιεινή και συνεργάζεται με 33 άλλους φορείς στη Λωρίδα της Γάζας για να αξιολογήσει και να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες 2,1 εκατομμυρίων Παλαιστινίων. Επίσης εκτός από τις βασικές προμήθειες καθαρισμού, το δίκτυο των οργανώσεων κατάφερε να παραδώσει 755.459 λίτρα καυσίμων τον Ιούλιο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική βοήθεια, καθώς τα καύσιμα είναι αποκλεισμένα από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της λειτουργίας των πηγαδιών και των αντλιών που υποστηρίζουν την τακτική πρόσβαση στο νερό.

Το 85% όλων των σχολείων της Γάζας έχουν πληγεί, υποστεί ζημιές ή καταστραφεί από την αρχή του πολέμου, ακόμη και ενώ χρησίμευαν ως καταφύγιο για τους εκτοπισμένους.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Unicef, καθώς οι Παλαιστίνιοι έχουν ανάγκη να κρατηθούν από οτιδήποτε οικείο σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο ερειπίων και καταστροφών, ο καθαρισμός του προσωρινού τους σπιτιού αποτελεί μια σημαντική πράξη επιβίωσης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες η Unicef δια του εκπροσώπου της, James Elder, χαρακτήρισε τη Γάζα ως την πραγματική ενσάρκωση της κόλασης επί της γης για το ένα εκατομμύριο παιδιά της». Μάλιστα, δήλωσε ότι τον τελευταίο χρόνο πεθαίνουν στη Γάζα περισσότερα από 40 παιδιά τη μέρα. 

Διαβάστε επίσης

Οργή για το σκίτσο του Charlie Hebdo για τη Ζιζέλ Πελικό – «Ξεπέρασε τα όρια»

«Μπλόκο» στις ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά με εντολή Μητσοτάκη;

Ασθενείς και βιομήχανοι έξαλλοι με τον Άδωνη για τα φάρμακα

«Μάσκες» στο… κενό για το Μαξίμου – Άκαρπες οι «κοινοβουλευτικές ενημερώσεις» και τα «γαλάζια» τραπεζώματα σε βουλευτές

Περού: Ποινή κάθειρξης 20 ετών στον πρώην πρόεδρο Αλεχάνδρο Τολέδο για το σκάνδαλο Οντεμπρέχτ

Μέση Ανατολή: «Νεκρός ο επικεφαλής της μονάδας 4.400» – Διαχειριστής των οικονομικών της Χεζμπολάχ

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter