Γάζα: Ο «χασάπης» που ξεκλείδωσε τους ομήρους

Γάζα: Ο «χασάπης» που ξεκλείδωσε τους ομήρους

Η κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα θεωρείται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως προσωπική νίκη του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Γιάχια Σίνουαρ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης περιλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων στόχων της ισραηλινής επίθεσης και πιθανότατα κρύβεται στις σήραγγες της Λωρίδας της Γάζας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου τον αποκάλεσε «μικρό Χίτλερ σε καταφύγιο». Ο 61χρονος, που αποκαλείται και «χασάπης από τη Χαν Γιουνίς» από τις ισραηλινές δυνάμεις, πιστεύεται ότι είναι ο εγκέφαλος της αιματηρής επιδρομής της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις

Ο Σίνουαρ ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο οι διπλωμάτες από το Κατάρ αλλά και την Αίγυπτο συνομιλούσαν όλο το διάστημα της προετοιμασίας της συμφωνίας. Διέκοψε προσωρινά την επικοινωνία με τους μεσολαβητές του Κατάρ για την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα μετά την εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Yedioth Ahronoth». Ωστόσο επανήλθε για τη διαμόρφωση του σχεδίου ανταλλαγής 50 Ισραηλινών ομήρων με 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Ο ρόλος του στις διαπραγματεύσεις φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί από το γεγονός ότι αποτελεί στόχο του Ισραήλ, καθόσον ο ίδιος ο Νετανιάχου τον έχει αποκαλέσει «μελλοθάνατο». Ο σχολιαστής της βρετανικής εφημερίδας «Guardian»Τζέισον Μπερκ εκτίμησε ότι «ο συνδυασμός της ισραηλινής ρητορικής και της μακροζωίας του Σίνουαρ δεν καθιστά πιθανή μια διαρκή ειρήνη σύντομα».

Η προσωρινή εκεχειρία που κατάφερε να αποσπάσει ο Σίνουαρ –προφανώς υπό την επίβλεψη του Ισμαήλ Χανίγια αλλά και άλλων ηγετών της Χαμάς– θα δώσει στους μαχητές της οργάνωσης την ευκαιρία να ανασυνταχθούν και να ανεφοδιαστούν. Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει επίσης πιέσεις για παράταση της εκεχειρίας τόσο από ορισμένους δυτικούς συμμάχους του που αντιμετωπίζουν πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό των χωρών τους όσο και από τους συγγενείς των ομήρων που βρίσκονται ακόμη σε αιχμαλωσία. Λίγες ημέρες ηρεμίας θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια πιο λεπτομερή εικόνα της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα, κάτι που ενδεχομένως θα αυξήσει τη διεθνή κατακραυγή. Αυτό μπορεί να εκμεταλλευτεί ο Σίνουαρ ως μοχλό πίεσης.

Οι στόχοι

Ωστόσο για το Ισραήλ αμφότεροι οι πολεμικοί στόχοι του παραμένουν αδιατάρακτοι: μια προσωρινή εκεχειρία που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ανταλλαγής αιχμαλώτων δεν σημαίνει οριστική παύση του πολέμου κατά της Χαμάς. «Ο πόλεμος συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας» ανέφερε ο Νετανιάχου πριν από την ψηφοφορία του υπουργικού συμβουλίου. Συν τοις άλλοις, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει σε αυτήν τη φάση. Ηγέτες πολλών χωρών είναι ενωμένοι στην έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός αλλά όχι ο Τζο Μπάιντεν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να απειλήσει ξανά το Ισραήλ.

Για τη Χαμάς εν τω μεταξύ η επιβίωση είναι νίκη: δεν χρειάζεται να καταβάλει τον ισραηλινό στρατό, απλώς να αντέξει μέχρι την κατάπαυση του πυρός. Οι όμηροι είναι ο μεγαλύτερος μοχλός πίεσης της Χαμάς και του Σίνουαρ έναντι του Ισραήλ και θα συνεχίσουν να τους χρησιμοποιούν με στόχο να αποφύγουν  την κλιμάκωση των πολεμικών σχεδίων του Ισραήλ.

Ο «αδίστακτος ηγέτης»

Γεννημένος το 1962, ο Σίνουαρ μεγάλωσε σε μια φτωχή γειτονιά στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα. Εχει πτυχίο στις αραβικές σπουδές από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο στη Γάζα. Σύμφωνα με το BBC, είναι ο ιδρυτής της Ματζντ, της υπηρεσίας της Χαμάς η οποία ασχολείται με θέματα εσωτερικής ασφάλειας, κυνηγά αξιωματικούς των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και υπηρεσιών ασφαλείας και ερευνά ύποπτους ως Ισραηλινούς πράκτορες.

Εχει περάσει πάνω από 20 χρόνια στη φυλακή. Μετά την τρίτη σύλληψή του για τον ρόλο του στη δολοφονία δύο Ισραηλινών στρατιωτών και τεσσάρων Παλαιστινίων τους οποίους κατηγόρησε ότι συνεργάζονταν με το Ισραήλ, ο Σίνουαρ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1989. Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg, έμαθε άπταιστα ισραηλινά κατά την περίοδο της φυλάκισής του, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι τον θυμούνται ως «αδίστακτο, μαγνητικό ηγέτη».

Ο Σίνουαρ ήταν μεταξύ των 1.027 Παλαιστινίων και Ισραηλινών Αράβων κρατουμένων που απελευθερώθηκαν το 2011 από το Ισραήλ με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος κρατήθηκε αιχμάλωτος της Χαμάς για περισσότερα από πέντε χρόνια. Το 2015 οι ΗΠΑ τον συμπεριέλαβαν στη λίστα με τους «διεθνείς τρομοκράτες», ενώ το 2017 έγινε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Γάζα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, εργάστηκε μαζί με την Παλαιστινιακή Αρχή για να εξασφαλίσει άδειες εργασίας από το Τελ Αβίβ σε περίπου 18.000 πολίτες της Γάζας οι οποίοι βιοπορίζονταν δουλεύοντας στο Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ορισμένοι από αυτούς σχεδίασαν χάρτες των ισραηλινών κοινοτήτων και κατάρτισαν λίστες τοπικών οικογενειών για να κατευθύνουν τους μαχητές της Χαμάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Σε ισχύ η παράταση της εκεχειρίας – Παραμένει τραγική η κατάσταση στη Γάζα

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ανοικτό σε επέκταση της εκεχειρίας – Πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα

Μέση Ανατολή: «Ανησυχούν Ισραήλ και Χαμάς για τις λίστες των ομήρων – Υπάρχει ζήτημα»

Γάζα: Εκπνέει η συμφωνία για προσωρινή παύση πυρός – Συνεχείς διαβουλεύσεις για παράταση

Documento Newsletter