Απτόητος ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει το έργο της σφαγής στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας και σήμερα ζήτησε από τους κατοίκους και άλλων συνοικιών της Ράφα, να απομακρυθούν από εκεί και να μετακινηθούν στη “διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή” στην αλ Μαουάσι, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Χ εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.
Εν τω μεταξύ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία σχετικά με τις αναφορές για την ανακάλυψη ομαδικών τάφων κοντά στα νοσοκομειακά συγκροτήματα Nasser και Al Shifa στη Γάζα, όπου είχαν ταφεί εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε την ανάγκη λογοδοσίας για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και ζήτησε να επιτραπεί στους ερευνητές η απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις τοποθεσίες ομαδικών τάφων στη Γάζα για να διεξάγουν άμεσες, ανεξάρτητες, ενδελεχείς, περιεκτικές, διαφανείς και αμερόληπτες έρευνες σχετικά με την υπόθεση.
Τα μέλη επανέλαβαν το αίτημά τους να συμμορφωθούν όλα τα μέρη σχολαστικά με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως όσον αφορά την προστασία αμάχων και πολιτικών αντικειμένων και επιβεβαίωσαν τη σημασία να επιτραπεί στις οικογένειες να γνωρίζουν την τύχη και την τοποθεσία των αγνοουμένων συγγενών τους, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Σύμφωνα με τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όλα τα μέρη θα πρέπει να εφαρμόσουν άμεσα και πλήρως τα ψηφίσματα 2728 (2024), 2720 (2023) και 2712 (2023).
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πιθανή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από το Ισραήλ
Το Ισραήλ ενδέχεται να παραβίασε το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο στη Λωρίδα της Γάζας χρησιμοποιώντας όπλα που προμηθεύτηκε από την Ουάσινγκτον, αναφέρει έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι σε εμπόλεμες ζώνες είναι δύσκολη η αξιολόγηση μεμονωμένων περιστατικών ή η εξαγωγή εμπεριστατωμένων συμπερασμάτων.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι έχει λάβει αναφορές από αρκετές αξιόπιστες πηγές – τόσο από υπηρεσίες του ΟΗΕ όσο και από μη κυβερνητικές οργανώσεις – για πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. «Έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά που εγείρουν σοβαρές ανησυχίες», υπογραμμίζεται στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής οπλικών συστημάτων του Ισραήλ, «εύλογα εκτιμά κανείς ότι αμυντικός εξοπλισμός που υπόκειται στο NSM-20 (Μνημόνιο Εθνικής Ασφαλείας) χρησιμοποιήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μετά την 7η Οκτωβρίου σε περιστάσεις που δεν συνάδουν με όσα προβλέπει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο ή με τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν καθιερωθεί για τον μετριασμό της ζημιάς σε βάρος αμάχων», αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρμεντ.
Διαβάστε επίσης
Οι χώρες που προμηθεύουν με όπλα το Ισραήλ και οι χώρες που διέκοψαν τις αποστολές
Αποκάλυψη CNNi: Μυστική βάση – φυλακή για Παλαιστίνιους στην έρημο Νεγκέβ