Γάζα – LIVE: Καρέ καρέ η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων – Βίντεο ντοκουμέντο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Στην Αίγυπτο 13 ισραηλινοί όμηροι. Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι και 12 Ταϊλανδοί όμηροι. Οι 13 συναντούν εκπροσώπους της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, Shin Bet, στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα, σύμφωνα με την ισραηλινή ραδιοτηλεοπτική αρχή.

Το δίκτυο NPR δημοσιεύει τα πρώτα πλάνα των Ισραηλινών ομήρων σε ασθενοφόρα που περνούν από το πέρασμα της Ράφα της Αιγύπτου:

 

Οι κάτοικοι του κιμπούτς Νιρ Οζ αναγνώρισαν τις γειτόνισσές τους Μαργκαλίτ Μόζες, 77 ετών και Αντίνα Μοσέ 72 ετών, στα πλάνα των ομήρων που περνούν από το πέρασμα Ράφα της Αιγύπτου.

Τρία μέλη της οικογένειας Μουντάρ που συνελήφθησαν ως όμηροι από τη Χαμάς στις 13 Οκτωβρίου είναι μεταξύ των 13 Ισραηλινών που αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι απελευθερωμένοι όμηροι είναι ο 9χρονος Οχάντ, η 55χρονη μητέρα του Κέρεν Μουντάρ και η γιαγιά του Ρούτι, 78 ετών. Επίσης, η Χάνα Κατζίρ – η οποία η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ισχυρίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι πέθανε στην αιχμαλωσία – είναι μεταξύ των 13, επιβεβαιώνει η οικογένειά της.

Η πρώτη ομάδα ισραηλινών ομήρων βρίσκεται τώρα στα χέρια του προσωπικού της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και βρίσκονται σε ασθενοφόρα κατά την έξοδο από τη Γάζα μέσω της διάβασης της Ράφα, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος τον οποίο επικαλούνται οι Times of Israel.

YouTube video player

Διαβάστε επίσης: Γάζα: LIVE η ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων μεταξύ Χαμάς – Ισραήλ

Η απελευθέρωση των 13 ομήρων είναι το πρώτο από τα τέσσερα αναμενόμενα στάδια.

Δείτε επίσης: BBC: Η Χαμάς απελευθέρωσε 12 Ταϊλανδούς ομήρους

Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει περίπου 50 ομήρους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της εκεχειρίας με το Ισραήλ, όλα τα παιδιά, τις μητέρες και άλλες γυναίκες. Οι πλευρές συμφώνησαν ότι η Χαμάς μπορεί τελικά να απελευθερώσει περισσότερα, με αντάλλαγμα την παράταση της εκεχειρίας για μερικές ακόμη ημέρες. Οι απελευθερωμένοι όμηροι είναι μόνο μια μικρή ομάδα από τους περίπου 240 που κρατούνται από τρομοκράτες της Γάζας.

 

Το Ισραήλ πρόκειται να απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται για τρομοκρατικά αδικήματα, όλοι τους γυναίκες και ανήλικοι. Θα ελευθερώσει 39 σήμερα σε αντάλλαγμα για τους πρώτους 13 Ισραηλινούς που θα επιστρέψουν

Όσοι από τους ομήρους χρειάζονται ιατρική περίθαλψη θα μεταφερθούν κατευθείαν σε νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι θα περάσουν σωματικό και ψυχολογικό έλεγχο στη στρατιωτική βάση Χατζερίμ.

Επίσης, εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού έφτασαν με λεωφορείο στη φυλακή Οφέρ στη Δυτική Όχθη για να παραλάβουν τους 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους που πρόκειται να απελευθερωθούν από το Ισραήλ ως μέρος του πρώτου σταδίου της συμφωνίας για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων από τη Γάζα.

Όλοι οι κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί στο Οφέρ πριν από την αναμενόμενη απελευθέρωσή τους σήμερα το απόγευμα και επί του παρόντος βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Παράλληλα, οι Times of Israel μεταδίδουν ότι εκτός από τους 13 ισραηλινούς ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν τα επόμενα λεπτά, το γραφείο ΜΜΕ της Αιγύπτου ανακοινώνει ότι διαπραγματεύτηκε με επιτυχία τη χωριστή απελευθέρωση 12 ταϊλανδών ομήρων που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η Μπανγκόκ λέει ότι πιστεύει ότι 26 από τους πολίτες της συνελήφθησαν όμηροι εκείνη την ημέρα. Οι 12 όμηροι φέρεται επίσης να απελευθερωθούν σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση των ομήρων – Έτοιμο το Ισραήλ για την «Πόρτα του Ουρανού»