Γάζα: Λιμοκτονούν οι κάτοικοι – Το Ισραήλ ισοπεδώνει την πόλη της Ράφα

Γάζα: Λιμοκτονούν οι κάτοικοι – Το Ισραήλ ισοπεδώνει την πόλη της Ράφα
Μπέιτ Λαχία, Γάζα, 28/4/2025 (AP Photo/Jehad Alshrafi)

Ο ισραηλινός στρατός ισοπεδώνει τα ερείπια που έχουν απομείνει στην πόλη της Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με κατοίκους, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι η κίνηση αυτή είναι μέρος ενός σχεδίου για να τεθεί ο πληθυσμός υπό περιορισμό σε έναν τεράστιο καταυλισμό στο άγονο έδαφος. Την ίδια ώρα οι εγκλωβισμένοι Παλαιστίνιοι είναι στο όριο του λιμού σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ. Η Γαλλία ζήτησε από το Ισραήλ να «σταματήσει τη σφαγή που υπάρχει σήμερα στη Γάζα».

Εδώ και σχεδόν δύο μήνες, από τότε που ο Ισραήλ επέβαλε αυτό που έκτοτε έχει γίνει ο μεγαλύτερος σε διάρκεια πλήρης αποκλεισμός του θύλακα, ύστερα από την κατάρρευση εκεχειρίας έξι εβδομάδων, δεν έχουν φθάσει τρόφιμα ή ιατρικές προμήθειες στα 2,3 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Το Ισραήλ ξεκίνησε και πάλι τη χερσαία εκστρατεία του στα μέσα Μαρτίου και έχει έκτοτε καταλάβει μεγάλες εκτάσεις γης και έχει δώσει εντολή στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις λεγόμενες «ουδέτερες ζώνες» στα όρια της Γάζας, μεταξύ των οποίων από το σύνολο της Ράφα που αντιστοιχεί περίπου στο 20% της Λωρίδας.

Το ισραηλινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan μετέδωσε το Σάββατο ότι ο στρατός στήνει μια νέα «ανθρωπιστική ζώνη» στη Ράφα, στην οποία θα μεταφερθούν άμαχοι ύστερα από ελέγχους ασφαλείας για να κρατηθούν μακριά μαχητές της Χαμάς. Η βοήθεια θα διανεμηθεί μέσω ιδιωτικών εταιριών.

Εκρήξεις στη νεκρή ζώνη

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμα σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές και δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο. Κάτοικοι λένε ότι τεράστιες εκρήξεις ακούγονται ολοένα και περισσότερο από τη νεκρή ζώνη, όπου κάποτε βρισκόταν η Ράφα, μια πόλη 300.000 κατοίκων.

«Οι εκρήξεις δεν σταματούν ποτέ, μέρα και νύχτα, κάθε φορά που σείεται το έδαφος, γνωρίζουμε ότι καταστρέφουν περισσότερα σπίτια στη Ράφα. Η Ράφα χάθηκε», δήλωσε στο Reuters μέσω γραπτού μηνύματος, ο Ταμέρ, από την Πόλη της Γάζας που έχει εκτοπιστεί στο Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ, που είναι βορειότερα. Ο ίδιος δήλωσε ότι λαμβάνει τηλεφωνήματα από φίλους ακόμα και από την Αίγυπτο, των οποίων τα παιδιά μένουν ξύπνια λόγω των εκρήξεων.

Ο Αμπού Μοχάμεντ, ένας ακόμα από τους εκτοπισμένους της Γάζας, δήλωσε στο Reuters μέσω μηνύματος: «Τρέμουμε ότι μπορούν να μας αναγκάσουν να πάμε στη Ράφα, που θα είναι σαν ένα κλουβί ενός καταυλισμού, εντελώς αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο».

Μαζικός λιμός

Το Ισραήλ, που επέβαλε τον πλήρη αποκλεισμό της Γάζας στις 2 Μαρτίου, λέει ότι στις προηγούμενες έξι εβδομάδες της εκεχειρίας στον θύλακα έφθασαν τόσες προμήθειες που δεν θεωρεί ότι ο πληθυσμός κινδυνεύει. Λέει ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την είσοδο τροφίμων ή φαρμάκων διότι οι μαχητές της Χαμάς θα τα εκμεταλλευτούν.

Υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν ότι οι κάτοικοι της Γάζας είναι στο όριο μαζικού λιμού και ασθενειών, με τις συνθήκες να είναι τώρα στο χειρότερο επίπεδό τους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν σε ισραηλινές κοινότητες.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι της Γάζας δήλωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα τελευταία ισραηλινά πλήγματα στον παράκτιο θύλακα.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε σπίτι στην Τζαμπάλια στα βόρεια και 6 σκοτώθηκαν σε αεροπορική επίθεση σε καφετέρια στα νότια. Εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κάποια θύματα, γύρω από ένα τραπέζι στην καφετέρια, να έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Τρώνε χόρτα και χελώνες

Οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να παρατείνουν την κατάπαυση πυρός, κατά την οποία η Χαμάς απελευθέρωσε 38 ομήρους και το Ισραήλ άφησε ελεύθερους εκατοντάδες φυλακισμένους και κρατούμενους.

Πενήντα εννέα Ισραηλινοί όμηροι συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, και λιγότεροι από τους μισούς εξ αυτών θεωρείται ότι είναι ζωντανοί. Η Χαμάς δηλώνει ότι θα τους απελευθερώσει μόνο με βάση μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Το Ισραήλ δηλώνει ότι θα συμφωνήσει μόνο σε προσωρινές παύσεις στις εχθροπραξίες εκτός κι αν αφοπλιστεί πλήρως η Χαμάς, κάτι που οι μαχητές απορρίπτουν.

Στην Ντόχα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε χθες ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας νέας κατάπαυσης πυρός στη Γάζα έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο.

Την Παρασκευή, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα δήλωσε ότι εξαντλήθηκαν τα αποθέματα του σε τρόφιμα στη Γάζα μετά τον μεγαλύτερο σε διάρκεια αποκλεισμό που έχει αντιμετωπίσει η Λωρίδα της Γάζας.

Κάποιοι κάτοικοι τριγυρνούσαν στους δρόμους αναζητώντας χόρτα που έχουν φυτρώσει στο χώμα άλλοι κόβοντας ξερά φύλλα από τα δέντρα. Οι απεγνωσμένοι ψαράδες πιάνουν χελώνες και πωλούν το κρέας τους.

«Πήγα στον γιατρό τις προάλλες και είπε ότι έχω πέτρες στα νεφρά και ότι χρειάζομαι χειρουργείο που θα μου κοστίσει περίπου 300 δολάρια. Του είπα ότι καλύτερα να πάρω παυσίπονα και να χρησιμοποιήσω τα χρήματα για να αγοράσω φαγητό για τα παιδιά μου», δήλωσε στο Reuters μια γυναίκα από την Πόλη της Γάζας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της υπό τον φόβο αντιποίνων.

«Δεν υπάρχει κρέας, δεν υπάρχει γκάζι για το μαγείρεμα, δεν υπάρχει αλεύρι και δεν υπάρχει ζωή, αυτή είναι η Γάζα με απλούς αλλά δύσκολους όρους».

Η Γαλλία ζήτησε να σταματήσει η σφαγή

Η Γαλλία ζήτησε από το Ισραήλ να “σταματήσει τη σφαγή που υπάρχει σήμερα στη Γάζα”, όπως δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σοφί Πριμά.

Διευκρίνισε ενώπιον των δημοσιογράφων πως το Παρίσι απαιτεί επίσης την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στον θύλακα, και “αποστρατιωτικοποίηση” του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ασκεί τον έλεγχο στην περιοχή, καθώς και μια “ανάκαμψη της Παλαιστινιακή Αρχής”. Είναι, όπως είπε, “προϋποθέσεις για να πάμε προς την αναγνώριση” παλαιστινιακού κράτους την οποία προβλέπει ο Εμανουέλ Μακρόν για τον Ιούνιο.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους αναμένεται να συμπροεδρεύσει τον Ιούνιο με τη Σαουδική Αραβία σε μια διεθνή διάσκεψη με τα Ηνωμένα Έθνη για την αναζωογόνηση της λύσης των δύο κρατών, ενός παλαιστινιακού και ενός ισραηλινού. Είπε πως ελπίζει πως με αυτή την ευκαιρία θα ξεκινήσει “σειρά αναγνωρίσεων παλαιστινιακού κράτους”, κυρίως από τη Γαλλία, αλλά και του Ισραήλ από πολλές χώρες του αραβομουσουλμανικού κόσμου.

“Πιστεύω πως οι συζητήσεις προχωρούν στην πραγματικότητα, προφανώς δεν δημοσιοποιήσαμε κάτι αυτά τα δύο πρωινά γιατί είναι εξαιρετικά ευαίσθητα, λεπτά θέματα”, δήλωσε η Σοφί Πριμά σχετικά με τις διαβουλεύσεις ενόψει αυτής της συνάντησης τον Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία διαψεύδει ότι έστειλε έξι αεροπλάνα με όπλα στο Πακιστάν

Κονκλάβιο: Πώς γίνεται η μυστική εκλογή του Πάπα – Οι κανόνες, η παράδοση και οι απαγορεύσεις 

Ισπανία – Πορτογαλία: Εξετάζεται και το σενάριο της κυβερνοεπίθεσης πίσω από το black out

Η Τουρκία απορρίπτει τα κουρδικά αιτήματα για αυτονομία

Εκεχειρία τριών ημερών στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Πούτιν

Ετικέτες

Documento Newsletter