Γάζα: Η τρομακτική εκτίμηση για τους «έμμεσους θανάτους» και η απειλή της πολιομυελίτιδας

Γάζα: Η τρομακτική εκτίμηση για τους «έμμεσους θανάτους» και η απειλή της πολιομυελίτιδας

Παρόλο που υπάρχει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών, η συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα από το Ισραήλ σημαίνει ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού έχουν σταματήσει. Μια επιδημία πολιομυελίτιδας μοιάζει αναπόφευκτη, δεδομένου ότι η ασθένεια εξαπλώνεται μέσω του μολυσμένου νερού και των σκουπιδιών, στα οποία εκτίθενται οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που ζουν σε σκηνές στους καταυλισμούς.

Ενώ έχουν συμφωνηθεί ανθρωπιστικές παύσεις του πυρός προκειμένου να διεξαχθεί εκστρατεία εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας στον παλαιστινιακό θύλακα, αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς το Ισραήλ βομβαρδίζει νοσοκομεία, σχολεία, φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας και κτίρια όπου στεγάζονται εργαζόμενοι του ΟΗΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι υπηρεσίες του Οργανισμού όπως το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης να μην στέλνουν πλέον προσωπικό στη Γάζα.

Τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ερευνήτριας Δημόσιας Υγείας Ντέβι Σριντάρ στον Guardian, ένα βρέφος 10 μηνών στη Γάζα παρέλυσε εν μέρει από πολιομυελίτιδα, αποτελώντας το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα εκεί εδώ και 25 χρόνια. Η παράλυση είναι πιθανώς μόνιμη και δεν υπάρχουν θεραπείες για την εν λόγω ασθένεια. Βάσει των παραπάνω, το δημοσίευμα του βρετανικού μέσου επισημαίνει ότι δεν αρκεί μια παύση στα χαρτιά και ότι η αληθινή δοκιμασία, έγκειται στο αν η συμφωνία τηρείται στην πραγματικότητα.

Οι ανησυχίες για επιδημία πολιομυελίτιδας στη Γάζα υπενθυμίζει ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εκτιμηθεί το πραγματικό κόστος του πολέμου. Γιατί εκτός από τον τεράστιο αριθμό των νεκρών από τους βομβαρδισμούς (περίπου 42.000), η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται στο σκοτάδι για τους λεγόμενους «έμμεσους θανάτους», που προκαλούνται από τις ασθένειες και από την πείνα.

Συνήθως, συλλέγονται δεδομένα από νοσοκομεία και νεκροτομεία, τα οποία πιστοποιούν κάθε θάνατο και ειδοποιούν το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, αυτά τα συστήματα ληξιαρχείων έχουν καταρρεύσει στη Γάζα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τους θανάτους. Το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να συγκεντρώσει δεδομένα χρησιμοποιώντας αναφορές των μέσων ενημέρωσης, όμως αυτό δεν αποτελεί αξιόπιστη μέθοδο για να αποτυπωθεί η πλήρης εικόνα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 10.000 πτώματα θαμμένα κάτω από τα ερείπια, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να μετρηθούν, καθώς και ένας αυξανόμενος αριθμός μη αναγνωρίσιμων σορών.

Τρομακτική εκτίμηση για 335.500 θανάτους έως το τέλος του έτους

Το ιατρικό περιοδικό Lancet δημοσίευσε τον Ιούλιο μια εκτίμηση του πραγματικού αριθμού των θανάτων στη Γάζα, με τους επιστήμονες να αναφέρουν ότι πρόκειται για περίπου 186.000 θανάτους που θα μπορούσαν να αποδοθούν στην τρέχουσα σύγκρουση, αριθμό που αντιστοιχεί περίπου στο 7,9% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα. Αν οι θάνατοι συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό – περίπου 23.000 το μήνα – αναμένεται να υπάρξουν επιπλέον 149.500 θάνατοι μέχρι το τέλος του έτους, περίπου εξήμισι μήνες από την αρχική εκτίμηση. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του Lancet, οι συνολικοί θάνατοι από την έναρξη της σύγκρουσης θα υπολογίζονταν σε περίπου 335.500.

Διαβάστε επίσης

Ικανοποιημένος ο Σταϊκούρας για το σιδηροδρομικό δίκτυο: «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση»

Σοβαρή καταγγελία: Επιχείρησαν να παγιδεύσουν το κινητό τηλέφωνο πραγματογνώμονα για το έγκλημα στα Τέμπη

Ελληνική Δημοκρατία των καρτέλ

Τo Ισραήλ μετατρέπει τον Λίβανο σε νέα Γάζα: Σχεδόν 500 νεκροί, ανάμεσά τους 35 παιδιά (Video)

Μάριος Σαλμάς: «Διαγράφηκα για τις απόψεις μου – Η χημεία μου με τον πρωθυπουργό έσπασε σε μία στιγμή» (Video)

Γλυφάδα: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τον άγριο ξυλοδαρμό 14χρονης – Δεύτερη επίθεση σε 15 μέρες (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη για τρεις για την προεδρία – Σε τεντωμένο σκοινί οι ισορροπίες

Σύμη: Σοκαριστική καταγγελία για βασανισμό πακιστανού εργαζόμενου – «Μηχανή είσαι! Είμαι με τη Χρυσή Αυγή»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter