Γάζα: Η πολιτιστική και θρησκευτική της κληρονομιά θαμμένη στα ερείπια

Γάζα: Η πολιτιστική και θρησκευτική της κληρονομιά θαμμένη στα ερείπια
Photo/Abed Khaled)

Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και έναν χρόνο δεν γλίτωσε ούτε η πολιτιστική κληρονομιά του παλαιστινιακού θύλακα. Μουσεία, τζαμιά, εκκλησίες και αρχαιολογικοί χώροι έχουν καταστραφεί ή υποστεί μεγάλες ζημιές, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τον γενοκτονικό του πόλεμο σε βάρος των Παλαιστινίων της Γάζας.

Από τον Σεπτέμβριο, η Unesco επιβεβαίωσε ζημιές σε 69 χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται 10 θρησκευτικοί χώροι, 43 κτίρια ιστορικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, δύο αποθήκες κινητών πολιτιστικών αγαθών, έξι μνημεία, ένα μουσείο και επτά αρχαιολογικοί χώροι.

Η Unesco ανέφερε στο Middle East Eye ότι η προκαταρκτική αξιολόγησή της με τη χρήση δορυφορικών εικόνων δείχνει ότι από αυτές τις τοποθεσίες, το 29% (20 τοποθεσίες) φαίνονται κατεστραμμένες, το 20% (14 τοποθεσίες) έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά και το 51% (35 τοποθεσίες) έχουν υποστεί μέτρια ζημιά.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ είπε ότι ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει μόνο εξ αποστάσεως εκτιμήσεις των ζημιών που οφείλονται στον πόλεμο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η έκταση της ζημιάς στο έδαφος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Νωρίτερα φέτος, υπήρξαν αναφορές που επιβεβαίωναν ότι το Ισραήλ είχε λεηλατήσει παλαιστινιακά αντικείμενα στη Γάζα. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Birzeit στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατηγόρησαν τις ισραηλινές δυνάμεις ότι έκλεψαν περισσότερα από 3.000 αντικείμενα από το Πανεπιστήμιο Al-Israa της Γάζας.

Τζαμιά και εκκλησίες

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει 814 από τα 1.245 τζαμιά της Γάζας και έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε 148 από τον Οκτώβριο του 2023, δήλωσε το υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Γάζας νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ούτε και οι αρχαίες εκκλησίες της Λωρίδας της Γάζας έχουν ξεφύγει από τις συνέπειες της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ. Από την έναρξη του πολέμου, και οι τρεις εκκλησίες της Γάζας έχουν χτυπηθεί και καταστραφεί από το Ισραήλ.

Τουλάχιστον 18 χριστιανοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν μετά την επίθεση στις 19 Οκτωβρίου 2023. Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δήλωσε ότι η στόχευση της εκκλησίας «αποτελεί έγκλημα πολέμου».

Άλλες τοποθεσίες σε κίνδυνο

Άλλα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που επηρεάστηκαν από τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ περιλαμβάνουν το Ard-al-Moharbeen, επίσης γνωστό ως «Ρωμαϊκή Νεκρόπολη».

Τα ερείπιά του αποκαλύφθηκαν το 2023 από μια ομάδα Παλαιστινίων και Γάλλων αρχαιολόγων, αφού εργάτες οικοδομών σκόνταψαν πάνω σε τάφους στο χώρο ενώ έχτιζαν σπίτια.

Τουλάχιστον 134 τάφοι, που πιστεύεται ότι χρονολογούνται από το 200 π.Χ. έως το 200 μ.Χ., αποκαλύφθηκαν σε μια ρωμαϊκή νεκρόπολη, πολλοί από τους οποίους περιείχαν άθικτους σκελετούς.

Ανάμεσα στα ευρήματα υπήρχαν δύο περίτεχνα διακοσμημένες σαρκοφάγοι από μόλυβδο, με μοτίβα συγκομιδής σταφυλιών και η άλλη διακοσμημένη με εικόνες δελφινιών. Σύμφωνα με την Unesco, η τοποθεσία αναφέρεται ως κατεστραμμένη.

Διαβάστε επίσης

Καραμανλής και Σαμαράς προκαλούν ξανά ταραχή στο Μαξίμου – Νέα κοινή εμφάνιση μετά το «άκυρο» στο γαλάζιο πάρτι

«Εγκληματική οργάνωση» στην Κέρκυρα αλά Χαλκίδα – Συλλήψεις εφοριακών και λογιστή

Η ΓΣΕΕ κάνει ψηφιακές… πλάτες στην κυβέρνηση

Μεγάλη συναυλία μνήμης για τα Τέμπη στο Καλλιμάρμαρο – Πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσω live streaming

«Τραγωδία στο Γουέμπλεϊ – Ξεφτιλιστήκαμε»: Πυρά από τα βρετανικά ΜΜΕ για την ήττα της Αγγλίας από την Ελλάδα

Η Μενδώνη μύγα στο σπαθί της δεν σηκώνει…

Οι ηγέτες που εξόντωσε το Ισραήλ – Ποια είναι τα 25 ανώτατα στελέχη του «άξονα της αντίστασης» που έχει καταφέρει να δολοφονήσει

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter